20 Eylül 2020 12:29

ABD’den İran’a yaptırım baskısı: İptal edilen yaptırımları yeniden devreye koydu

İran’la nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen ABD, “İran’ın anlaşmaya uymadığı” iddiasıyla BM’nin iptal ettiği yaptırımları tepkilere rağmen yeniden yürürlüğe soktu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İran’la nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen ABD, “İran’ın anlaşmaya uymadığı” iddiasıyla BM’nin iptal ettiği yaptırımları tepkilere rağmen yeniden yürürlüğe soktu. BM ülkelerine de çağrı yaptı. AB’den “Yapılamaz” açıklaması gelirken İran tepki gösterdi. 

ÇEKİLDİĞİ ANLAŞMAYI GEREKÇE GÖSTERDİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Tahran yönetimine uygulanan yeni yaptırımları açıkladı. İran’ın Batılı ülkeler ile yapılan ve “nükleer anlaşma” olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nda (JCPOA) belirtilen yükümlülüklere uymadığını savunan Pompeo, bu nedenle ABD olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından iptal edilen yaptırımları tekrar aktif hale getirdiklerini söyledi. BMGK’nin 1696, 1737, 1747, 1803, 1835 ve 1929 sayılı kararlarında geçen tüm yaptırımları uygulayacaklarını kaydetti. Ancak ABD, 2018 yılında Trump’ın talimatıyla anlaşmadan tek taraflı çekilmişti. 

Pompeo, açıklamasında, “Güvenlik Konseyinin eylemsizliği, İran’ın 18 Ekim’de konvansiyonel silahlar satın almasının önünü açacaktı. Neyse ki ABD bunun olmasını engellemek için gerekli önlemleri aldı” ifadesini kullandı. Tüm BM ülkelerine söz konusu yeni yaptırım kararlarına uyma çağrısı yapan Pompeo, silah ambargosuna ek olarak, İran’ın uranyum zenginleştirme ve işleme gibi faaliyetlerde bulunmasının yasaklanması ve balistik füze testi, geliştirmesi veya ilgili teknolojilerin transferinin durdurulmasını da içerdiğini belirtti.

AB KARŞI ÇIKTI: YASAL OLARAK YAPAMAZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve aynı zamanda İran’la nükleer anlaşmanın Ortak Komisyon Koordinatörü olan Josep Borrell, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Borrell, ABD yönetiminin anlaşmadan çekildikten sonra JCPOA faaliyetlerinin hiçbirine katılmadığını belirterek “Bu nedenle ABD, JCPOA tarafı bir ülke sayılamaz ve BMGK’nin 2231 sayılı kararında geçen BM yaptırımlarının yeniden yürürlüğe sokulması sürecini başlatamaz.” ifadesini kullandı.

İran ile anlaşmanın dünya silahsızlanma mimarisinin önemli kilometre taşlarından biri olduğunu söyleyen Borrell, anlaşmanın korunması ve tam uygulanması için çalışmaya devam edeceklerini, herkesin buna uygun hareket etmesi gerektiğini belirtti.

JCPOA, İran’ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, bunun karşılığında yaptırımların kaldırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in yanı sıra Almanya ve AB ile İran arasında 2015’te imzalanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetime gelmesiyle Washington anlaşmadan çekilmiş ve İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. 

İRAN: ABD İDDİALARINDA YALNIZ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade de, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları yeniden hayata geçirmesiyle ilgili açıklama yaptı. Hatibzade, “ABD tarihin yanlış tarafında durdu ve görevlerini unuttu. ABD iddialarında yalnızdır. ABD gücün merkezinde yer almasına rağmen bu kadar yalnızlaştı, bu da ABD’nin gücünün ne kadar boş olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Washington yönetiminden uluslararası camiaya katılması ve görevine dönmesi çağrısında bulunan Hatibzade, “ABD, asilikten vazgeçerse dünya kamuoyu da onu kabul edecektir.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun kendine hayali bir dünya kurduğunu savunan Hatibzade, “Pompeo aldatma dolu dünyasına girdiği günden bu yana güvenlik sağlanmadı. Dünya ABD’nin adımlarıyla güvensizlik, savaş ve istikrarsızlıktan başka bir şey görmedi” dedi. (DIŞ HABERLER)

%%85436%%
 

ÖNCEKİ HABER

Kendisinden boşanmak isteyen 5 aylık hamile eşini karnından bıçakladı

SONRAKİ HABER

Direnişteki Özer Elektrik işçileri: Kazanım için dayanışma şart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...