20 Eylül 2020 09:37

Kanal İstanbul yürüyüşüne “milli güvenlik” ve “genel ahlak” engeli

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu’nun gerçekleştirmek istediği Yeniköy yürüyüşü polislerce “pandemi, milli güvenlik, kamu düzeni ve genel ahlak” gibi gerekçeler öne sürülerek engellendi.

Fotoğraflar: Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu

Paylaş

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu tarafından Kanal İstanbul'a karşı organize edilen Yeniköy yürüyüşü polis tarafından engellendi. “Pandemi, milli güvenlik, kamu düzeni ve genel ahlak” gibi gerekçeler yasak kararı için öne sürüldü. Koordinasyon üyeleri araçların ise “eksik evrak” gerekçesi ile bağlandığını söylerken, Kadıköy'de yapılan basın açıklaması sonrası da iki kişi gözaltına alındı.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, İstanbul ve Marmara'nın dokusunu tahrip edecek Kanal İstanbul projesine karşı Yeniköy'den Karaburun'a yürüyüş yapma kararı aldı. Yürüyüş için sabah saatlerinde Şişli, Küçükçekmece, Kadıköy ve Avcılar'da araç bekleyen vatandaşlar engellemeyle karşılaştı.

Vatandaşları yürüyüşün başlayacağı noktaya götürecek olan İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait araçlar buluşma noktalarında ‘eksik evrak’ gerekçesiyle bağlandı. Ardından yürüyüşün İçişleri Bakanlığı'nın kararıyla engellendiği duyuruldu. Koordinasyon tarafından yapılan açıklamada yürüyüşün pandeminin yanı sıra "milli güvenlik, kamu düzeni ve genel ahlak" gibi gerekçelerle engellendiği belirtildi.

Koordinasyon üyeleri yürüyüşün yapılacağı köylerde yaşayan vatandaşların da jandarma tarafından tehdit edildiğini belirtti.

4 NOKTADA AÇIKLAMA: YÜRÜYÜŞÜ DEĞİL, KANALI ENGELLEYİN

Engellemenin ardından Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu üyeleri buluşma noktalarında açıklama yaptı.

Avcılar buluşma noktasında gerçekleştirilen açıklamada CHP Milletvekili Dr. Ali Şeker konuştu. “Biliyorsunuz ki balıkların dili yok, ağaçların dili yok, doğanın dili yok, bizim de dilimiz olmasın, lal olalım istiyorlar” diyen Şeker sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz doğanın hakkını savunmaya devam edeceğiz, kör olmayacağız, dilsiz olmayacağıız, sağır olmayacağız. Çünkü bu proje Marmara Denizi’nin ölümü demek ve böyle bir cinayetin işlenmesine kimsenin sessiz kalmaması gerekiyor. Biz de buna sessiz kalmayacağız, bu engellemelere karşı her ortamda gerekli cevabı vereceğiz.”

Şişli ve Kadıköy’de yapılan açıklamalarda ise şöyle denildi:

“Rant Kanalı’nı yapmak isteyenler; Yeniköy, Karaburun gibi bölgede yer alan tüm köylerde verimli tarım arazilerini, önemli su kaynaklarını, meralarını, Kuzey Ormanlarını, kıyılarını yok etmek istiyorlar. Ülkede pandemi var sağlık sorunu var. Rant kanalı yerine yaşamı savunanlar engelleniyor. Ayasofya’da 300 bin kişi bir araya gelirken Pandemi yok muydu? Pandemi bahane, rant şahane. Biz İstanbullular olarak, vatandaşın evine el koyulmasına, susuz kalmaya, ormanların tamamen yok olmasına izin vermeyeceğiz.”

Kadıköy'de yapılan açıklama sonrası ise iki kişi gözaltına alındı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Balıkesir Şubesi 11. Genel Kurulu yapıldı

SONRAKİ HABER

Emek Partisi: Eğitimde eşitsizlik derinleştirilerek okullar açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...