19 Eylül 2020 13:14

Norveç’te eylül ayında 28 uçuşta enfeksiyon tespit edildi

Norveç’te eylül ayı başından 16 Eylül’e kadar 28 uçuşta enfeksiyon tespit edildi. Listeye göre yurtdışı uçuşlardan ikisi Türkiye’den yapılan uçuşlar oldu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te eylül ayı başından 16 Eylül’e kadar 28 uçuşta enfeksiyon tespit edildi. Bu uçuşların 12’si iç hatlarda yapıldı. Halk Sağlığı Enstitüsü (FHI) bir açıklama yaparak bu uçuşları gerçekleştiren kişilerin, kendi sağlıklarını takip etmelerini ve semptomları olanların yerel sağlık merkezleri ile iletişime geçmelerini istiyor. 

FHI 1 Eylül ile 16 Eylül Çarşamba günü öğleden sonraya kadarki olan bu uçuşların listesini yayımladı. Bu listeye göre yurtdışı uçuşlardan ikisi Türkiye’den yapılan uçuşlar. Bunlardan biri, 12 Eylül günü saat 07:25 - 10: 15 İstanbul–Oslo uçuşunu gerçekleştiren TK1751 nolu Türk Hava Yolları  uçağı, diğeri ise 5 Eylül günü saat 18:30 - 21:50 Antalya- Oslo uçuşunu gerçekleştiren DY1261 nolu Norwegian uçağı. 

FHI ağustos ayında da yapılan uçuşlarda tespit ettiği vaka sayısını açıklamıştı. FHI açıklamasında 7 Ağustos’tan 19 Ağustos’a kadar yapılan uçuşların 32’sinde vaka tespit edildiğini duyurmuştu. Bu 32 uçuşun ancak dördü iç hatlarda yapılmıştı. O dönem VG adlı gazeteye açıklama yapan FHI’de baştabip olan Siri Helene Hauge “Sınırları açtığımızda ülkede enfeksiyonun olacağını bekledik ve bu rakamlar bunun kanıtı oldu” demiş ve tüm bu uçuşları takip etmenin oldukça büyük külfet olduğunu söylemişti.

Ağustos ayındaki uçuşlardan yine iki uçuş Türkiye’den ve yine İstanbul ve Antalya’dan yapılan uçuşlar. FHI’nin listesine göre ağustos ayındaki uçuşlardan biri 10 Ağustos günü saat 07:25- 10:15 İstanbul - Oslo uçuşunu yapan TK1751 nolu Türk Hava Yolları uçağı ve yine diğeri 19 Ağustos günü saat 13:05- 16:25 Antalya–Oslo uçuşunu yapan DY1261 nolu Norwgian uçağı. 

İç hat uçuşları dışındaki tüm uçuşların neredeyse tamamı kırmızı bölge olan ülkelerden yapıldı. Kırmızı bölge ilan edilen ülkelerden gelen herkes on gün karantinaya alınacak. Karantina yükümlülüğü kırmızı veya sarı ile işaretlenmemiş tüm ülkeler için de geçerlidir.  

YAKIN TEMASI OLAN YOLCULAR BİLGİLENDİRİLECEK

Belediyeler, bu uçuşlarda enfeksiyon kapmış olanları duyduklarında, FHI'yi bilgilendirecek. Böylece FHI’de  havayoluyla iletişime geçecek. Yani FHI, koltuk rezervasyonu olan yolculuklarda, enfeksiyonu doğrulanmış bir kişinin yanında oturan yolcularla doğrudan yerel sağlık yetkilileri ile temasa geçilecek. Fakat yolcuların geri kalanı yalnızca semptomlar gördüğünde takip edilecek.

Bununla birlikte, belirli yolculuklarda daha sonra semptomlar yaşayan kişiler, en azından solunum yolu enfeksiyonu semptomları yaşayan kişiler sağlık merkezleri ile iletişime geçmeleri teşvik edilecek. Semptomları olmayan kişiler için ise karantina gerekli olmayacak.

Cumartesi gününden itibaren, Danimarka'da nereye seyahat etmiş olursanız olun geri geldiğinizde karantinaya alınmanız gerekiyor. Dışişleri Bakanlığı ayriyeten Estonya’ya  da  seyahat edilmesini tavsiye etmiyor.

Norveç’te geçen hafta perşembe günü 11 bin 801 olan toplam vaka sayısı 770 artarak toplam 12 bin 571 oldu.  Ve yine geçen perşembe günü 265 olan ölüm vakası, bugün bir kişi daha hayatını kaybederek, toplam 266 oldu. Hastanede bulunanların sayısı da bugün beş kişi artarak 20 oldu.

ÖNCEKİ HABER

48. İstanbul Müzik Festivali açılışını dijital ortamda yaptı

SONRAKİ HABER

CHP'li Gülizar Biçer Karaca, tutuklu gazeteci Müyesser Yıldız'ı ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...