19 Eylül 2020 12:42

48. İstanbul Müzik Festivali açılışını dijital ortamda yaptı

Her sene haziran ayında İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Uluslararası Müzik Festivali koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl eylül ayında ve dijital ortamda gerçekleşiyor.

48. İstanbul Uluslararası Müzik Festivali afişi

Paylaş

Özlem ERTAN

Koronavirüs salgını hayatın her alanında değişime neden oldu. İnsanların toplu olarak bulunduğu sanatsal etkinliklerin pek çoğu ya yapılamıyor ya da son derece az sayıda sanatseverin katılımıyla gerçekleşiyor. Her sene haziran ayında İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Uluslararası Müzik Festivali de koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl eylül ayında ve dijital ortamda gerçekleşiyor.

İstanbul’un tarihî ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken mekânlarında önceden kaydedilen konserler, dünyanın her tarafındaki sanatseverlerle internet yoluyla paylaşılıyor. “Beethoven’ın Aydınlık Dünyası” temasıyla düzenlenen 48. İstanbul Müzik Festivali, 18 Eylül akşamı, Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın konseriyle başladı ve konser hem İKSV’nin YouTube kanalında hem de online.iksv.org/muzik adresinde dünyanın her tarafındaki sanatseverlerle ücretsiz olarak paylaşıldı.

ONUR ÖDÜLÜ AHMET SAY’A

Çekimleri önceden Boğaziçi Üniversitesi’nin Güney Kampüsü’nde, açık alanda yapılan 48. İstanbul Müzik Festivali açılış konserinde, Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası ile keman sanatçısı Emre Engin’i dinledik. Boğaziçi Üniversitesi’nin doğal güzelliklerle, ağaçlarla çevrilmiş bahçesini evlerimize taşıyan son derece keyifli bir konserdi.

Ancak konserden önce İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı, geçtiğimiz yıllardaki konserlerde sahneden yaptığı açılış konuşmasını bu kez internet üzerinden yayınladı. Eczacıbaşı’nın konuşmasının ana ekseni konserlerin salgın nedeniyle dijital ortamdan yayınlanması üzerineydi. Akabinde İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya’nın konuşmasını dinledik. Ardından ise bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi çellist, şef Alexander Rudin ve Onur Ödülü’ne değer bulunan müzik eğitimcisi, yazar Ahmet Say ile ilgili sunumlar geldi ekrana.

BEETHOVEN’DAN MOZART’A  

Sonrası Boğaziçi Üniversitesi’nin yeşil bahçesi ve kampüsten görünen eşsiz Boğaz manzarası ile müzikti. Konserde ilk olarak, 2019-2022 arasında İKSV Müzik Festivali’nin açılış orkestrası olan Tekfen Filarmoni’den Ludwig van Beethoven’ın ‘Prometheus’un Yaratıkları’ balesi uvertürünü dinledik. Ateşi tanrılardan alıp insanlara armağan ettiği için cezalandırılan Prometheus’un öyküsünü aydınlanma felsefesinin bakış açısıyla ele almıştı Beethoven. Tekfen Filarmoni Orkestası, bu yılın festival temasıyla son derece uyumlu bir eser olan ‘Prometheus’un Yaratıkları’nı başarıyla icra etti.

Ardından genç keman sanatçısı Emre Engin, Wolfgang Amadeus Mozart’ın en bilinen ve akılda kalıcı yapıtlarından biri olan ‘3. Keman Konçertosu’nu yorumladı. Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası ile uyumlu ve eserin nüanslarını ortaya koyan güzel bir icraydı. Mozart’ın müziğindeki yaşama sevinci ve çocuksu neşe ile incelik tüm müzik cümlelerinde duyuluyordu.

Emre Engin, genç yaşına rağmen kendini ispatlamış başarılı bir kemancı. 2015 Aydın Gün Teşvik Ödülü’nü kazanmış, pek çok ulusal ve uluslararası festivalde çalmış, 2013 Keshet Eilon Yaz Festivali kapsamında seslendirdiği Fazıl Say’ın ‘Keman Sonatı’, İsrail Ulusal Radyosu ile New York FM’de yayımlanmış. 2015-2017 yıllarında Kaliforniya’da Notes by the Bay isimli uluslararası keman festivalinin eş-kurucusu ve fakülte üyesi olan sanatçı, ilk konserini Carnegie Hall’da 2018 yılında vermiş. Şu an Gürer Aykal’ın kurduğu New Manhattan Sinfonietta’nın başkemancısı.

FİNALDE BARTOK’UN ROMEN DANSLARI

Emre Engin güzel yorumundan sonra sahneden ayrıldı, ama Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın çalacağı iki eser daha vardı: Sergey Prokofiev’in klasik tarzdaki ‘1. Senfonisi’ ile Bela Bartok’un ‘Romen Halk Dansları’. Repertuar da yorum da son derece keyifli ve tatmin ediciydi.

Konseri internetten takip eden binlerce sanatsever, pandemi sürecinde evlerinin güvenli ortamında festival heyecanını yaşayabildi. Kaçıranlar açılış konserini 18 Ekim’e kadar İKSV’nin YouTube kanalında izleyebilecek. 5 Ekim’e kadar devam edecek olan festivalin diğer konserleri de dijital ortamda yayınlanacak. Bazı konserler biletli bazıları ise herkese açık olacak. Biletlerin Biletix üzerinden 20 liraya alınabileceğini de hatırlatalım. Festival programına www.iksv.org adresinden ulaşabilirsiniz.

ÖNCEKİ HABER

Feray Şahin'in ölümün 3. yılında anıldı: Katil Fatih Burak Aykul tutuklansın

SONRAKİ HABER

Norveç’te eylül ayında 28 uçuşta enfeksiyon tespit edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...