19 Eylül 2020 12:55

Feray Şahin'in ölümün 3. yılında anıldı: Katil Fatih Burak Aykul tutuklansın

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, 23 yaşındaki Feray Şahin'in polis Fatih Burak Aykul tarafından katledilişinin 3. yıl dönümünde Feray ve katledilen diğer tüm kadınlar için adalet istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Feray Şahin'in özel harekat polisi Fatih Burak Aykul (26) tarafından katledilişinin 3. yıl dönümünde Yeşilsu parkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform, Feray ve katledilen diğer tüm kadınlar için adalet istedi.

MAHKEME GEREĞİNİ YAPMADI, KATİL TAHLİYE EDİLDİ

Açıklamayı platform adına okuyan Elif Bezgin Söyleyici dava sürecinde neler yaşandığını aktardı. Soruşturma sürecinde toplanmayan, yok edilen ve karartılan delillerin, yargılama sürecinde mahkeme tarafından talep edilmediğini, değerlendirilmediğini belirten Söyleyici ”Mersin’de 19 Eylül 2017 tarihinde yaşadığı evde öldürülen Feray’ın katili duruşmalarda Feray’ın arkadaşı olduğunu iddia etmiş olmasına rağmen ne Feray‘ın ailesi ne akrabaları ne komşuları ne de okul arkadaşlarından hiç kimse tarafından tanınmamaktadır. Katil, bu iddiasını ispatlayacak somut tek bir delil sunamamıştır. Katil, cinayeti işledikten sonra delillerin önemli bir kısmını yok ederek, cinayete kaza süsü vermiş ve yalanlarıyla mahkemeyi yanlış yönlendirmiştir. Kasten insan öldürmek suçundan Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 1,5 yıl yargılanan katile yargıçlar, 'Delileri neden yok ettin?' diye bir tek soru dahi sormamışlardır” diye belirtti.

Katile verilen 5 yıl 3 ay cezayı komik bulduklarını belirten Söyleyici, “Verilen karar sonrası katil, bir buçuk yıl cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak, 4 Ocak 2019 tarihinde tahliye edilmiştir. Feray’ın dosyası Şubat 2019’dan bu yana Yargıtay’da bekletiliyor” dedi.  

"KADINLARIN MÜCADELE EDEREK KAZANDIĞI HAKLARINA SALDIRILAR DEVAM EDİYOR"

Katillerin İktidar ve yargının uygulamalarından cesaret aldığını ve bu yüzden Türkiye’de her yıl ortalama 450 kadının öldürüldüğünü ifade eden Söyleyici, “Kadınların yaşam alanlarına yönelik saldırılara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Kadın düşmanı politikalarla kadınların mücadele ederek kazandığı haklarına saldırılar bugün 6284 sayılı yasaya, güvencelerimizden biri olan İstanbul Sözleşmesi’ne ve nafaka hakkına saldırı şeklinde önümüze çıkıyor. Bizler yaşamak istiyoruz, bizler hayatı istiyoruz dedikçe, kadına şiddet her geçen gün artıyor ve onlarca kadın hayatını kaybediyor. Öldürülen her kadın, iyi hal ve tahrik indirimleri ile cesaretlendirilen anlayışın ürünüdür. Bu ülkede yaşayan kadınlar her an, evde, sokakta, iş yerinde, okulda erkek şiddeti ile karşı karşıya kalıyor. Bizler en temel hakkımız olan yaşam hakkımızı savunuyor ve isyanımızı haykırıyoruz” diye konuştu. 
 
Platformun taleplerini sıralayan Söyleyici, "Kadın cinayetlerini önleyici politikalar geliştirilsin ve şiddeti önlemeye dair var olan yasalar uygulansın. Kadın cinayetlerinde 'haksız tahrik indirimi', 'iyi hal indirimi' gibi uygulamalardan vazgeçilsin. Katiller değil, kadınlar korunsun. Cinayeti, şiddeti, tacizi meşrulaştırmayın. Yaşanan cinayetlere sesiz kalmayın. Bizler yaşamak istiyoruz. Kadınlar hayatı istiyor.
Yeter artık Duygu’lar, Sezay’lar, Feray'lar öldürülmesin” diyerek açıklamayı sonlandırdı. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Gri" listeye alınan Çiğdem Şenyiğit'in annesi: Kızımın sesini duyun, tahliye edin

SONRAKİ HABER

48. İstanbul Müzik Festivali açılışını dijital ortamda yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...