18 Eylül 2020 16:20

İzmir Tabip Odası koronavirüs salgınına karşı acil önlem alınmasını istedi

İzmir Tabip Odası, "Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz" sloganıyla başlattıkları eylem haftasını bugün taleplerini seslendirerek sonlandırdı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Türk Tabipler Birliği'nin 14-18 Eylül haftası kapsamında "Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz" sloganıyla başlattığı eylemlerin İzmir ayağı bugün Tabip Odasının yaptığı eylemle son buldu. Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen sağlık emekçilerinin eylemine İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Musa Çam, HDP, EMEP ve insan hakları savunucuları destek verdi. "Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz" yazılı pankart açılan eylemde açıklamayı İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı okudu.

"ORTAK ÇALIŞMA MECLİSİ OLUŞTURULSUN"

Çamlı, Kovid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini talep ettiklerini söyleyerek bugüne kadar yönetiliş biçimini kaygı verici bulduklarını ekledi. "Sağlık Bakanlığını, başta TTB olmak üzere bütün sağlık meslek odaları, sağlık sendika ve dernekleriyle birlikte 'Kovid-19 işbirliği ve ortak çalışma meclisi' oluşturulmasını talep ediyoruz" diyerek sözlerine devam eden Çamlı, hiçbir salgının sadece bireysel çabalarla önlenemeyeceğinin altını çizdi.

"KAMUSAL SAĞLIK PROGRAMI HAYATA GEÇİRİLSİN"

Sağlıkta dönüşüm programı ile gelişen şehir hastanelerini de eleştiren Çamlı, "Sağlıkta dönüşüm programı, yarattığı tüm sonuçlarıyla birlikte iptal edilmeli, salgın biliminin öngördüğü üzere kamusal bir sağlık programı hayata geçirilmelidir" dedi.

Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi yönündeki taleplerini yineleyen Çamlı, "Çalışma yaşamı, ulaşım, eğitim başta olmak üzere toplu bulunma ortamlarına dair insan yaşamını önceleyen, insan emeğinin değerini koruyan, yasal ve idari düzenlemelerin hak kaybı yaratmadan ve en dezavantajlı, yoksul kesimleri, emekçileri gözeterek ivedilikle yapılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Çamlı son olarak şunları kaydetti: Suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanların tarihsel sorumluluğunu her gün hatırlatacağımızı buradan ilan ediyoruz. Salgının yaygınlaştığı, hekimlerin hayatını kaybettiği, herkesin kendisi ve yakınları için tedirgin olduğu bir süreçte herhangi bir başarıdan söz edilemez.

"BİLİMİ REHBER EDİNMELİSİNİZ"

Açıklama sonrası söz alan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyesi Mübeccel İlhan da, "Biz her gün görevimizin başındayız. Siz aldığınız siyasi kararlarla Hıfzıssıhha kurullarını onay kurullarınıza çevirdiğiniz için, bilimsel yolu seçmediğiniz için kaygılıyız. Bilimi kendinize rehber edinmelisiniz. Bu amansız mücadelede en önde yürüyenleri koruyamazsanız bu halkı koruyamayız. Bunun için acil taleplerimizi karşılayın" dedi.

Sağlık emekçilerinin hep bir ağızdan hekimlik yemini etmesiyle açıklama son buldu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam