19 Eylül 2020 00:26

CMS işçisi: Virüs bahane kâr şahane

"Servis saatlerinde de yeni düzenlemeye gidildi. Mesela akşam 19.00-07.00 vardiyasına gidebilmek için akşam üstü saat 17.00’de servise binmemiz gerekiyor."

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

CMS işçisi
İzmir

Kovid-19 salgını bahanesi ile pek çok fabrikanın çalışma düzenini işçilerin zararına olacak şekilde değiştirdiği ve bunu bir standart haline getirmeye çalıştığı Evrensel okurlarının bildiği bir gerçek. Bu fabrikalardan biri de Gaziemir’de kurulu olan CMS fabrikası.

Her vardiyadan seçilen işçilere 12 saatlik zorunlu mesai uygulaması dayatılan fabrikada, Kovid-19 önlemleri gerekçesi ile karantinaya, yıllık izne gönderilen işçiler olmasına rağmen üretimdeki düzenin bozulmaması için böyle bir uygulamaya gidildiği düşünülüyor.

İşçiler ise yeni vardiya düzeninden çok rahatsız. Aramızdaki konuşmaları aktarmak istiyorum sizlere.

Bir işçi, “Çalışma koşullarının ağır olduğu bir fabrikada çalışıyoruz zaten. 8 saatlik normal vardiyayı bitirirken zorlanıyoruz. Şimdi bir de 12 saate çıkıyor vardiyamız, nasıl dayanılır bilmiyorum. Zaten bu salgın yüzünden hepimiz stres altındayız, eve girdiğimizde çocuğumuza, eşimize bir şey bulaştırdık mı diye düşünüyoruz. Şimdi de hem bu stres hem yorgunluk hem de sayı baskısı ile yüz yüze olacağız. Bizden sanki normal koşullarda çalışıyoruz gibi sayı isteyeceklerine eminiz” diyor.

Bir diğer işçi ise çalışma saatinin aslında 12 saat olmadığını söyleyerek devam ediyor: “Servis saatlerinde de yeni düzenlemeye gidildi. Mesela akşam 19.00-07.00 vardiyasına gidebilmek için akşam üstü saat 17.00’de servise binmemiz gerekiyor. Yani işbaşından 2 saat önce servise binmemiz gerekiyor. Nereden baksak 15 saatimiz evin dışında geçiyor yani. Bize kalan 9 saatte yemek yiyip ailemiz ile ilgilenip, uyuyup dinlenip ertesi gün aynı enerji ile çalışmamız bekleniyor. Buna nasıl dayanabiliriz ki?”

Fabrikada kimsenin yeni düzenden memnun olmadığını ifade eden bir başka işçi de “Biz önlem alalım ama aldığımız önlemler üretimde çıkarttığımız sayıyı engellemesin kaygısı var” diyor. Virüse yakalanmamak için dengeli beslenip düzgün istirahat etmek gerektiği söylenirken uzun müddet kumanya ile beslendiklerini söylüyor. İşçi, “Molalarda kalabalık oturmak yasak ama yerde oturmamızda problem görmüyorlar. E zaten 12 saatlik mesai de geldi. Şimdi nasıl olacak, hep biz fedakarlık yapıyoruz yani” diyor.

Reklam