18 Eylül 2020 11:32

Diyarbakır F Tipi'nde mahpuslara kısıtlanmış renkte kıyafet engeli uygulanıyor

İnsan hakları örgütleri, Diyarbakır F Tipi Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İHD, Diyarbakır Barosu, ÖHD ve TUAY-DER, Diyarbakır F Tipi Cezaevi’ne yapılan sevkler sırasında yaşanan hak ihlallerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, mahpusların kısıtlanmış renk iddiasıyla belirli kıyafetlerine el konulduğu belirtildi.

Adli yardım binasında yapılan açıklamada konuşan ÖHD Diyarbakır Şube Eş Başkanı Halise Dakalı hapishanelerde çok sayıda ihlal yaşandığını söyledi. En olağan koşullarda bile sürekli yaşanan hak ihlallerinin pandemi ve sevk/sürgün neticesinde hukuken izah edilemez bir hal aldığını belirten Dakalı, bu durumun son örneğinin Diyarbakır Kampus Hapishanelerinde yaşandığına dikkat çekti.

AÇIK HAK İHLALİ

Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesinden 14 Eylül tarihinden 17 Eylül tarihine kadar 46 mahpus Diyarbakır 1 ve 2 no’lu yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarına sevk edildiğini dile getiren Dakalı, “Mahpuslara ait eşyalar herhangi bir yasal engel olmamasına rağmen kendilerine verilmemiştir. Özellikle kurşun kalem verilmediği, yazılı tüm kitap ve notlarına el konulduğu, şalvarlarının yasak olduğu gerekçesi ile verilmediği, kısıtlanmış renkler olmamasına rağmen kısıtlanmış renk iddiasıyla belirli kıyafetlere el konulduğu bilgisi verilmiştir. Yine Sevkler/sürgünler esnasında yapılan aramalarda mahpusların ayakkabılarının çıkartıldığı bunun yanı sıra ayakkabılarının bağcıklarının da çıkartılarak idareye teslim edilmesini istediklerini, yapılan aramanın pandemi sürecine rağmen elle yapıldığını ve bu anlamda sağlık koşullarına dikkat edilmeden uygulamalarda bulunulduğu belirtilmiştir.  Mahpuslara yönelik bu durum, TC Anayasasının 17. Ve 56.maddeleri ile koruma altına alınan sağlık ve yaşam hakkının açık ihlali anlamını taşımaktadır. Mahpuslara yönelik insanlık onuruna aykırı bir şekilde gerçekleştirilen arama prosedürünün aynı zamanda mahpsuların adalete/avukata erişim hakkını kullanılamaz hale getirmiştir” ifadelerini kullandı.  

SON BULMALI

Hapishanelerde mahpuslara yönelik işkence ve kötü muamele uygulamalarından derhal vazgeçilmesini ve hukuka aykırı fiiller gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma mekanizmaları işletilmesini isteyen Dakalı, yaşanan hak ihlallerin bir an evvel sonlandırılması için herkesi sorumlu olmaya davet etti. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yıl sonu enflasyon ve döviz kuru beklentisi arttı

SONRAKİ HABER

Kadına yönelik şiddete karşı eylem yapan kadınlara 2 bin 744 TL ceza verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...