18 Eylül 2020 10:13

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: 1 ayda saptanan aktif vaka, 15 günde saptandı

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: Son 1.5 aya baktığımızda 1 aylık sürede saptanan aktif vaka, bu sefer 15 günlük sürede saptandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Son 1.5 aya baktığımızda 1 aylık sürede saptanan aktif vaka, bu sefer 15 günlük sürede saptandı. Bu bize bulaşın çok hızlı ve çok fazla miktarda olduğunu gösteriyor” dedi.

Vakalarda 1700’lere doğru bir artış olduğuna dikkat çeken İlhan “Diğer yandan biz 30 Temmuz’da yaklaşık 10 bin 600 aktif vakaya sahipken, 1 Eylül’de ise 19 bin 359 aktif vakaya sahipmişiz. Ancak 14 Eylül’e bakıldığında 25 bin 700 aktif vakamız var. Yani son1 aylık sürede saptanan aktif vaka, bu sefer 15 günlük sürede saptandı. Bu bulaşın çok hızlı ve çok fazla miktarda olduğunu gösteriyor” diyerek yeni dönem vakalara bakıldığında virüs yüklerinin de çok fazla olduğunu gözlemlediklerini söyledi. 

"RAKAMLAR BİZİ UYARIYOR"

Şu an yüzde 5 oranında ağır hasta sayısının olduğunu kaydeden İlhan, “Aktif vakalar içerisinde her 20 hastadan birisi yani yüzde 5’i makineye bağlı anlamına geliyor. Rakamların bizi uyardığını net olarak kabul etmemiz gerekiyor. Artık daha çok fazla miktarda koronavirüs hastasıyla yoğun temas söz konusu; bu nedenle de hem ağır hastalar artıyor hem de entübasyon artıyor. Bunun en olumsuz ve en istemediğimiz çıktısı ise maalesef vefatların artması” dedi. (Ankara/DHA)

ÖNCEKİ HABER

HDP Sözcüsü Günay: Demokrasi bilinciyle antifaşist bir blok etrafında kenetlenmeli

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol: Bilim Kurulu sorumluluğunu yerine getirmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...