18 Eylül 2020 07:59

CHP’li Zeybek: Pandemi sürecinde turizm emekçisi yalnız bırakıldı

CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, Kovid-19 salgını nedeniyle yaşanan sıkıntılarda turizm emekçilerinin görmezden gelindiğini belirtti. 

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yaz turizm sezonunun bitişine yakın bir zaman kaldığını vurgulayan CHP Antalya Milletvekili Zeybek, “Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan pandemi döneminde en olumsuz etkilenen sektörlerin başında, turizm sektörü gelmektedir. Ülkemizin büyük gelir kaynaklarından turizm, bu yıl alınan tedbir ve yapılan desteklere rağmen istenilen düzeye çıkamamıştır. Havayolu ile bu yıl temmuz ayında Antalya’ya gelen yabancı yolcu sayısı 226.991 iken, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında bu rakam iki buçuk milyondan fazlaydı” dedi.

Turizmde yaşanan kaybın sektörün unutulan emekçilerinin durumunu daha da kötü etkilediğine işaret eden Zeybek şunları söyledi: “Turizm sektöründe örgütlülük ve sendikalaşma oranı inşaat sektöründen sonraki en az olan ikinci işkoludur. Sektörde yaşadıkları sorunlara ilave olarak pandemi sürecinde işsiz kalan turizm emekçilerinin sorunlarına çözüm bulunması gereklidir. Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşından çok az sayıda emekçinin yararlandığı bilinmektedir. Turizmdeki düşüş salt pandemiye indirgenmemelidir. Turizm politikalarını inşaat ve rant üzerinden kurgulayan iktidarın yanlış turizm politikalarına ek olarak, barış ve sükûnet isteyen turizme inat hatalı dış politikalar ve mücadele yerine idare edilen pandemi sürecindeki sağlık politikası da turizmin düşüşüne etken olmuştur. Turizmdeki düşüş, turizm emekçisini doğrudan, tarım, ulaşım, tekstil ve birçok sektörü de dolaylı olarak etkilemektedir. Turizmin başkenti Antalya’yı ise yakından ilgilendirmektedir. Fırsat kaybetmeden, turizm sektöründeki tüm paydaşların görüşü alınarak gelecek yılların turizm politikası ve alternatifleri üzerine çalışılmalıdır, bu paydaşların başında ise turizm işkolunda emek harcayan, sektörü ayakta tutan sendikaların tüm temsilcileri olmalıdır.” 

TURİZM İŞKOLUNDA ÖRGÜTLÜ OLMAK, ÜLKE TURİZMİNİ GELİŞTİRİR 

CHP’li Zeybek yaptığı açıklamada Dev Turizm İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu ve Antalya Merkez Şubesi Başkanı Rüştü Dinçer’in sektöre ve emekçilere dair görüşlerine de yer verdi. CHP’li Zeybek, turizm sektöründeki örgütlü emek mücadelesinin Türkiye’nin turizmde daha gelişmiş ve söz sahibi olacağını belirtirken, Dev Turizm İş Sendikası Genel Başkanı Yahyaoğlu da “Örgütlü bir turizm sektöründe işveren ve emekçide kazançlı olacaktır, iş güvencesi ve emeğinin karşılığını alan emekçilerin sorumlulukları ve iş tecrübeleri, işverene ve turizm sektörüne katma değer katacak" ifadesini kullandı.

Dev Turizm İş Sendikası Genel Başkanı Yahyaoğlu, “Pandemi sürecinde kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşı alan ama süreç içinde çalıştıkları yerlerden ayrılarak, iş bulan turizm emekçileri sezonun bitimi ile birlikte işten çıkartılıyor ve yeniden işsizlik maaşı alamadıklarına dair bilgiler gelmektedir, bu düzenlemenin pandemi süreci de dikkate alınarak kaldırılması gereklidir” diye belirtti.

Dev Turizm İş Sendikası Antalya Merkez Şubesi Başkanı Rüştü Dinçer de turizmin başkenti Antalya’da sektörün 700 bin ila 800 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek “Antalya ve ilçelerinde birçok turizm tesisi açılamadı, turizm emekçileri gerek Antalya’da olsun gerekse Antalya dışından olsun yaz turizm sezonunda işsiz kaldı. Açılan tesislerde yeterli doluluk oranı olmadığı ve kapasitelerindeki kısıtlamalar nedeniyle az personel istihdam ettiler. Turizm sektöründe yapılacak teşviklerde, turizm emekçilerinin mağduriyetleri dikkate alınmalı ve bu yönde çalışmalar yapılmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

   

ÖNCEKİ HABER

Muhtemel koronavirüs aşılarının yarısını gelişmiş kapitalist ülkeler rezerve etti

SONRAKİ HABER

Kapanan kooperatif sayısı Ağustos'ta yüzde 611,11 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...