17 Eylül 2020 18:44

İsveç’ten Iraklı kadın hakları savunucusu Intisar Al-Amyal’a ödül

Per Angel Ödülü, Irak’ta kadın hakları için mücadele eden Intisar Al-Amyal’a verildi.

Intisar Al-Amyal | Görsel: LevandeHistoria adlı YouTube kanalında yayımlanan Intisar Al-Amyal videosundan alınan ekran alıntısıdır

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Hükümeti, 2020 yılı Per Angel Ödülü’nü Irak’ta kadın hakları için mücadele eden Aktivist Intisar Al-Amyal’a verilmesini kararlaştırdı.

Bir devlet kurumu olan Yaşayan Tarih Forumu tarafından yapılan yazılı açıklamada Al-Amyal’ın 20 yıldan beri Irak’ta erkeklerin kadınlara yönelik şiddetini gündeme getirdiği, çocuk evliliği ile “töre” ve “namus” gerekçesiyle uygulanan baskılara karşı mücadele ettiği belirtildi.

Al-Amyal’ın güçlü liderliğiyle büyük grupları tehlikeli bir ortamda demokrasi ve insan hakları için seferber etmeyi başardığına vurgu yapıldı. Cesaret ve çabalarıyla, kararsızlara güç ve cesaret verdiğine ve değişim hareketine katılmalarını sağladığına dikkat çekildi.

İNSAN HAKLARI SUÇLARINI BELGELEDİ

Açıklamanın devamında Al-Amyal’ın bir kadın hakları savunucusu olarak insan hakları suçlarını belgelediği, daha çok çocuk yaşta evliliğine zorlanan kız çocuklarına yönelik aile içi şiddeti kamuoyunun gündemine getirdiği belirtildi.

Al-Amyal’ın IŞİD çetelerinin şiddet ve işkencesine uğrayan kadınların acil ihtiyaçlarını gündeme getirdiği gibi kırsal kesimlerde yaşayan genç kadınlara okuma-yazma kursları düzenlediğine yer verildi.

Iraklı kadın aktivistin İsveç’te çalışma yürüten bir kadın örgütü olan “Kadından Kadına” tarafından ödüle aday gösterildiği ve ayrımcılığa karşı mücadele eden “Iraqi Women’s League” adlı kuruluşunun yöneticilerinin biri olduğu belirtildi. Al-Amyal’ın örgüt bünyesinde cinsler arasında eşitliğin sağlanması ve tüm çocuk ve gençlere eğitim hakkı verilmesi için çalışma yürüttüğü ifade edildi.

Al-Amyal ödüle layık görülmesi dolayısıyla yaptığı açıklamada ”Kadınların hakları için hem kadın hem de erkeklere yönelmeliyiz. Bu çalışmada karşı taraflarda olmak yerine ortak olmalıyız, o zaman farklılıkları azaltmak için ilk adımı atmış oluruz” dedi.

“MÜCADELE YAŞAMIMIN BİR PARÇASI OLDU”

Geleneksel anlayışlara, ataerkil değer yargılarına ve mezhepçiliğe karşı çıktığı için baskı ve tehditlerle karşılaştığı ve çalışmalarına son verilmesi istendiği belirtilen Al-Amyal, “Reddediyorum. Mücadele yaşamıın bir parçası oldu ve onsuz kendi yaşamımı düşünemiyorum” diyerek mücadelede kararlılık mesajı verdi.

Yaşayan Tarih Forumu yöneticilerinden Ingrid Lomfors da, “Per Anger Ödülü bana kişilerin farklılık yaratacağını hatırlatıyor. Al-Amyal’ın Irak’taki insanların eşit değerde oldukları için sürdürdüğü mücadele daha adil bir toplum için umut yaratıyor” dedi.

İsveç Hükümeti, 2004 yılından beri her yıl insan hakları ve demokrasi için mücadele eden bir kişi veya kuruma Per Anger Ödülü veriyor. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Macaristan’da diplomat olarak görev yapan Anger, çok sayıda Yahudi’yi Nazilerin katliamından kurtarmıştı.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Öztunç: Eskişehir'de yaklaşık 400 bin ağaç kesilecek, farkında mısınız?

SONRAKİ HABER

Türkiye Ormancılar Derneği, orman yangınlarıyla ilgili açıklama yayımladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...