17 Eylül 2020 17:48

AİHM, Finlandiya’yı yaşam hakkını ihlalden mahkum etti

Kauhanjoki kentinde bir okulda öldürülen 10 kişinin ailesi, 2012 yılında Finlandiya’yı AİHM’e şikayet etti. AİHM gerekli önlemleri almadığı için Finlandiya’yı mahkum etti.

Fotoğraf: CherryX per/Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0 Poland)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2008 yılında bir okulda gerçekleşen ve 10 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan saldırı öncesi gerekli önlemleri almadığı için Finlandiya’yı yaşam hakkını ihlalden mahkum etti.

Finlandiya’yı mahkum eden karar 1 üyenin oyuna karşı 6 oyla alındı. Finlandiya’nın Güneybatısındaki Kauhanjoki kentinde bir okulda öldürülen 1'i öğretmen 9’u öğrenci 10 kişinin ailesi, 2012 yılında Finlandiya’yı AİHM’e şikayet etmişti.

Aileler, başvurularında Finlandiya polisinin 22 yaşındaki katili katliamdan bir önce sorguya çekmesine rağmen silahına el koymayarak  Avrupa Birliği’nin yaşam hakkını güvence altına alan İnsan Hakları Sözleşmesinin 2. maddesini ihlal ettiğini belirtmişti.

Davayı karara bağlayan AİHM, polisin 22 yaşındaki öğrencinin katliamı gerçekleştireceğini internet üzerinden yaptığı yayından bir gün önce öğrendiğini ancak silahına el koymayı düşündüğü halde bunu yapmadığını belirtti.

AİHM’e göre polisin bir güvenlik önlemi olarak söz konusu kişinin silahına el koyması gerekirdi. Mahkeme kararında böylesi bir önlemin yasalara uygun olacağını belirtildi.

Finlandiya’yı suçlu bulan AİHM, Finlandiya devletinin yakınlarını saldırılarda yitiren her aileye 30 bin avro tazminat ödemesini kararlaştırdı.

12 YIL ADALET İÇİN MÜCADELE ETTİLER

Okul saldırısında yaşamlarını yitiren 10 kişinin yakınları, 12 yıldan beri yakınlarının can güvenliği haklarının ihlal edildiğini belirtiyor ve Finlandiya’daki mahkemelerden karar vermesini istiyordu.

Katliamdan hemen sonra bir komisere görevi ihmal suçundan bir kaç yıl ceza veridi ancak savcı, bilinçli olarak görevi ihmal ve 10 defa kişilerin ölümüne neden olma suçundan dava açılmasını istedi. Ama İlk ve Üst mahkemeler, savcının başkaların ölümüne neden olmak suçlamasını reddedince ölenlerin aileleri AİHM’e başvurdu.

Başvuruda katliamı gerçekleştireceğini internet üzerinden açıklayan 22 yaşındaki öğrencinin bir gün önce polis tarafından sorgulandığı halde silahına el konulmamasının büyük bir hata olduğu belirtildi.

Finlandiya’nın Güneybatısındaki Kauhanjoki kentinde bir meslek okulunda aşçılık eğitimi gören Matti Juhani Saari, 23 Eylül 2008 günü 200 kişinin bulunduğu okulda rastgele ateş açmış ve 1 öğretmen ve 9 öğrenciyi öldürdükten sonra intihar etmişti.

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınan Leyla Güven serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

CHP'li Öztunç: Eskişehir'de yaklaşık 400 bin ağaç kesilecek, farkında mısınız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...