18 Eylül 2020 00:10

Çankaya Belediyesi işçileri: Bugüne kadar ne kazandıysak mücadeleyle kazandık

Çankaya Belediyesinde 28 Eylül'de başlayacak grevi işçilerle konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cansu ERTAŞ
Hüseyin AKBAŞ
Ankara

Çankaya Belediyesi ile Genel-İş Sendikası arasında yürütülen, kadrolu işçiler ile İmar AŞ ve Belde AŞ işçilerini kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için sendika 28 Eylül’de uygulanmak üzere grev kararı aldı. Belediye yönetiminin önerdiği yüzde 12 oranında zam teklifini ve sendikanın grev kararını Çankaya Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı çalışan kadrolu işçiler ile konuştuk. 25 yıldır Çankaya Belediyesinde çalışan bir işçi, “En az 5 belediye başkanının değiştiğini gördüm, kazandıklarımızın tamamını mücadele ederek kazandık. En iyi, insaflı belediye başkanının döneminde dahi işçiler talep ettikleri zam oranını mücadele ederek elde etti” diyor.

4 yıldır aynı ücreti aldığını söyleyen bir işçi, ücretinin bu süre içinde ciddi şekilde eridiğini market ve pazarda gördüğünü anlatıyor: “Peynirin kilosu olmuş 50 lira, ekmek geçen 1.5 liraya çıktı. Yetmiyor artık maaşımız, eriyip gidiyor.” Aldıkları ücretin asgari ücretten biraz daha iyi olduğunu belirten işçi, grev kararını değerlendirirken birimlerin birlikte greve çıkması gerektiğini yoksa kazanım elde etmenin zor olduğunu söylüyor. 28 Eylül’deki grev ilanının belediye binası girişine asılan kağıtlarla duyurulmasının yetersiz olduğunu söyleyen işçi, “Grev yapılmasını istiyoruz fakat karardan grev kağıdı asıldığı gün haberimiz oldu” diyor.

EN ÖNEMLİ TALEBİMİZ ZAM VE TABAN ÜCRETİ ARTIŞI

Bu süreçte sendika ile birlikte hareket edeceklerini dile getiren işçi, sürecin kağıt üstünde imzalanıp kapanmasından ise tedirgin olduğunu söylüyor. Anlaşma sağlanamadığı takdirde hakem heyetine gidileceğini belirten işçi, “Orası da patrondan çok vermeyecek fakat biz karşı çıkamayacağız. Şu an en önemli talebimiz zam oranı ve taban ücretinin arttırılması. Pandemi var diyerek hep bizden fedakarlık bekleniyor ama biraz da onlar fedakarlık yapsın. Pandemi gerekçesi ile bizim maaşımız kesiliyor fakat yol yapılıyor, kaldırım yapılıyor müteahhide para veriliyor. İş onlara gelince pandemi unutuluyor”dedi.

"EN İNSAFLI BAŞKANDA BİLE MÜCADELE İLE KAZANDIK"

25 seneye yakın bir süredir Çankaya Belediyesinde çalıştığını, en az 5 belediye başkanı gördüğünü belirten bir kadrolu işçi de sürekli mücadele ederek kazanım elde ettiklerini vurguluyor. En iyi, insaflı belediye başkanının döneminde dahi işçilerin talep ettikleri zam oranını mücadele ederek elde ettiklerini ifade eden işçi, 2014’ten bugüne artan hayat pahalılığı nedeniyle geçinmenin zorlaştığını söylüyor. Belediyenin yüzde 12 oranında zam önermesini kabul etmeyeceklerini belirten işçi, “Mücadele etmek için elimizdeki güç sendika ama belediye yönetimine tavizler verdiği için bugün sağlam durmakta zorlanıyoruz. Fakat sendika işçiler için kazanmanın hâlâ önemli bir aracı. İşçiler birlikte hareket edecek ki sendikaya doğru yolu gösterecek” diyor.

Sohbete katılan iki işçi ise taban ücretinin arttırılmamasının önemli bir sorun olduğuna dikkat çekerek “İsterse yüzde 25 zam yapsın taban ücretini arttırmadığında elimizde bir şey kalmıyor” diyorlar.

Belediyede çalışan tüm işçilerin sözleşme sürecinde birlikte olması gerektiğini belirten bir Çanpaş işçisi ise ortak ses çıkarmanın önemini vurguluyor. Çankaya Belediyesinin imkanlarının iyi olmasına rağmen mağdur edilenin işçiler olduğunu belirten işçi, “Başkan bize gelince cimri oluyor. Zam oranının en az yüzde 20 olması gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Memurlar Bakırköy Belediyesi binasında TİS hakları için alkışlı eylem yaptı

SONRAKİ HABER

K.T. Deri işçileri işten atılan işçilerin geri alınması talebini sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...