17 Eylül 2020 10:52

Çiğli’de toplu sözleşme imzalandı

Çiğli Belediyesine bağlı ÇİBEL' ile Genel-İş arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Ücretlere yüzde 26 oranında zam yapıldı. Sözleşmeye İstanbul Sözleşmesine destek maddeleri de eklendi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Çiğli Belediyesine bağlı ÇİBEL Şirketi ile Genel-İş 8 No’lu Şube arasında 860 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalandı. Ücretlere yüzde 26 oranında zam yapılırken, sosyal haklara yüzde 12 oranında zam alındı.

Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Toplu İş Sözleşmesi Daire Başkanı Çetin Çalışkan, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, DİSK/Genel-İş’in İzmir’deki çeşitli şubelerinden yöneticiler, siyasi parti temsilcileri ve muhtarların katıldığı imza töreni eski belediye binası önünde yapıldı.

Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahın Gümüştekin, “860 kişiyi ilgilendiren bu sözleşme ile yıllık ücretlere en düşük yüzde 26, sosyal haklara yüzde 12, totalde ise yüzde 22 oranında zam aldık” dedi. Gümüştekin ikinci yılda ise enflasyon artı yüzde 2 oranında zam aldıklarını belirtti. Gümüştekin ayrıca Kurban Bayramı, Şeker Bayramı ve 29 Ekim’de 150 TL bayram yardımı yapılacağını, yılda 6 kez aldıkları ve daha önce ücretlere yansıyarak vergilerle eriyen gıda yardımlarını önümüzdeki aylarda ÇiğliKart ile alacaklarını söyledi. Gümüştekin, ÇiğliKart ile işçilerin vergi kesintisine uğramadan esnaftan alışveriş yapabileceklerini söyledi. İşçilerin şimdiye kadar alamadıkları banka promosyonlarını da alacağını belirten Gümüştekin, “Ayrıca İstanbul Sözleşmesi’ni destekleyen maddeleri sözleşmemize ekledik” dedi.

“ÇİBEL’de çalışan güvenlik personeli ve Çiğli Gıda işçilerinin sorunlarını da bu sözleşmenin peşi sıra çözeceğiz” diyen Gümüştekin, Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’ye de teşekkür etti.

‘DEMOKRASİ İŞÇİNİN EKMEĞİDİR’

DİSK/Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da ÇİBEL’de çalışan güvenlik personelinin sorunlarının en kısa sürede çözüleceğini söyledi. Hükümetin bütün ülkede işverenlere teşvik sunduğunu ancak işçilere ücretsiz izin ve günde 39 TL’yi reva gördüğünü belirtti. Çalışkan “Bu dönemde biz emekçilerin görevi sadece ekonomik bir kazanım elde etmek değil, demokratik haklarımızı da korumak için çabalamaktır. Demokrasi işçinin ekmeğidir, biz hakkımızı, emeğimizi istiyoruz, bu da ancak demokrasiyle mümkündür” dedi.

Toplu sözleşmenin imzalanmasından sonra en geç 1 ay içerisinde bu sorunları çözeceklerini belirten Belediye Başkanı Gümrükçü de güvenlik personelinin de yaşadığı sorunun yetki ve hükümetin KHK’leri ile ilgili olduğunu belirtti. Güvenlik personelinin de Genel-İş’e üye olarak toplu sözleşmedeki hakların tamamından faydalanacaklarını söyleyen Gümrükçü “Emek kenti Çiğli’de barış içerisinde ilerleyemeye devam edeceğiz. Birleşe birleşe, direne direne ve ürete ürete kazanacağız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam