17 Eylül 2020 07:49

Trump: Filistin ve Suudi Arabistan'ın da İsrail ile anlaşmasını bekliyorum

Trump, BAE, Bahreyn ve İsrail arasındaki anlaşmanın ardından yeni bir açıklama yaparak, "Filistin ve Suudi Arabistan'ın İsrail ile anlaşan ülkeler arasına katılmasını bekliyorum" dedi.

Donald Trump (sağ 2), Binyamin Netanyahu (sol 2), Abdullah bin Zayid Al Nahyan (sağda) ve Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani (solda) | Fotoğraf: GPO/Handout/AA

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve İsrail anlaşmasının ardından yeni bir açıklama yaparak, "Filistin ve Suudi Arabistan İsrail ile anlaşan ülkeler arasına katılmasını bekliyorum" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında "normalleşme" anlaşmasının ardından yeni açıklamalarda bulundu. 

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasında "normalleşme" anlaşmaları imzalanmasına arabuluculuk ettiklerini söyleyen Trump, İsrail ile barış anlaşması yapmak isteyen en az 4-5 ülke daha olduğunu söyleyerek "Filistin ve Suudi Arabistan'ın İsrail ile anlaşan ülkeler arasına katılmasını bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Trump, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile son dönemde telefonda görüştüğüne işaret ederek, "Bence, günün sonunda Suudi Arabistan da İsrail ile anlaşacak. Bunu bir bilgiye dayanarak söylemiyorum, ama Kral Selman ile yaptığım görüşmelerde edindiğim hissiyat bu yönde" dedi. Trump "En nihayetinde, Filistin de İsrail ile barışmak için gelecek. Biliyorsunuz Filistinlilere sağladığımız fonları daha önce durdurdum. Biz onlara yılda 750 milyon dolar para veriyorduk, onlar ise bizim ülkemiz hakkında çok kötü şeyler söylüyordu, bu yüzden onları fonlamayı durdurdum. Sonra çok zengin ülkeler Filistin'e fon vermeye başladı, şimdi o ülkeler de İsrail ile anlaşıyor" dedi.

Trump konuşmasının devamında ABD'nin Orta Doğu'ya müdahalesi ile ilgili "Ülkemizin tarihinde yaptığı en büyük hata Orta Doğu'ya girmekti. Biz oraya gittik ve her iki taraftan da birçok insan yaşamını yitirdi. Bu çok korkunç bir hataydı" ifadelerini kullandı.

Trump, 13 Ağustos'ta İsrail ile BAE'nin, 11 Eylül'de ise İsrail ile Bahreyn'in "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu. 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü Arap ülkesi BAE, dördüncü Arap ülkesi ise Bahreyn oldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Oruç Reis'in işletmesi 4,7 milyon dolara Binali Yıldırım'ın arkadaşına verildi

SONRAKİ HABER

Dışişlerinden Kıbrıs açıklaması: İki taraf arasında çözüm için ortak zemin yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...