17 Eylül 2020 06:38

İzmir Tabip Odası: Kentte her gün 450 kişinin testi pozitif çıkıyor

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfü Çamlı, kentte her gün yaklaşık 5 bin kişiye Kovid-19 testi yapıldığını ve en az 450’sinin test sonucunun pozitif çıktığı bilgisini paylaştı. 

Fotoğraf: Pixabay

Reklam

Tüm dünyada etkisini sürdüren Koronavirüs (Kovid-19) salgına karşı Türkiye’de alınan önlemlerin yetersiz kalması nedeniyle vaka sayısı ve ölümler giderek artıyor. Pandemiye karşı verilen mücadelede büyük bir özveriyle sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan sağlık çalışanları da bu süreçte hayatlarını kaybetmeye devam ediyor. İzmir’de şimdiye kadar 5 hekim Kovid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybetti.  İzmir Tabip Odası'nın net olmayan saha çalışması verilerine göre ise koronavirüsün Türkiye’de başladığı günden bu yana İzmir'de 600 sağlık çalışanı salgınına yakalandı. 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Lütfü Çamlı, salgının kentteki yayılımına ve buna karşı verilen mücadeleye ilişkin MA’ya konuştu. 

SAĞLIK VE HAKLAR KORUNMUYOR

Pandemi sürecinin Mart ayından bu yana iyi yönetilmediğini dile getiren Dr. Lütfü Çamlı,  özellikle sağlık çalışanlarının salgınla mücadelede zor şartlarda çalıştığını ifade etti. Fakat sağlıkçıların da artık giderek tükenme noktasına geldiğini söyleyen Çamlı, “Sağlık çalışanlarının sağlığı, güvenliği ve hakları ne yazık ki korunmuyor. Vefat sayılarının artığı bir süreçteyiz. Bu süreçte sağlık çalışanları, ‘yeter artık pandemiyi iyi yönetemiyorsunuz ve bizler bu süreçte giderek tükeniyoruz’ demeye başladı. 14-18 Eylül’de bu konuda kamuoyunda bir farkındalık yaratmak amacıyla tüm tabip odaları olarak beraber bir eylemlilik sürecini hayata geçiriyoruz” dedi.

Salgının İzmir’deki yayılımına dair Sağlık İl Müdürlüğünün kendileriyle veri paylaşmadığını söyleyen Çamlı, buna rağmen kentteki vaka sayısının gün geçtikçe arttığı bilgisine sahip olduklarını belirtti.

'"HER AN OLUMSUZ HABER ALABİLİRİZ"

Yaptığı saha çalışmaları sonucu ulaştıkları net olmayan verilere göre İzmir’de bir günde 5 bine yakın test yapıldığını aktaran Çamlı, şu bilgileri paylaştı: “Dün mesela yaklaşık 520 kişide Kovid-19 pozitif saptandı. Bunların en az 450’si yeni kovid hastasıdır diye düşünüyoruz. Hekimlerin ne kadarının hastalığa yakalandığına dair kesin bir veri yok elimizde. Sahadan aldığımız duyumlara göre yaklaşık 600 tane sağlık çalışanı sürecin başından beri Kovid-19’a yakalandı. Son dönemde sağlık çalışanlarında Kovid-19’a yakalanma sayısı önceki aylara göre arttı. Türkiye'de ise pandemi sürecinin başından bu yana 290 bin den fazla kişi salgına yakalanırken, bunlardan 30 bini sağlık çalışanları. Sağlık çalışanlarının bu hastalığa yakalanma oranı 10 kat daha fazla. Dolayısıyla her an bir hekim ya da sağlık çalışanı için olumsuz bir haber alabiliriz. O yüzden sağlık çalışanları mutlaka çok iyi korunması gerekiyor. Birçok sağlık çalışanı kişisel koruyucu sağlık ekipmanını kendi imkânları ile sağlıyor. Yani koruyucu ekipman devlet tarafından öyle düzenli sağlanamıyor.” (İzmir/MA)

Reklam