17 Eylül 2020 06:51

TTB Merkez Konsey Üyesi Mengüç: Neoliberal politikalarla pandemiyle mücadele edilemez

Hükümetin pandemiyle mücadele programını eleştiren TTB Merkez Konsey Üyesi Samet Mengüç, neoliberal politikaların belirleyici olduğu bir sistemde pandemiyle mücadele edilemeyeceğini söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayıları artarak devam ediyor. Birçok kentte hastanelerde yer kalmazken, alınan önlemler ise uyarıdan öteye gitmiyor. Artan vaka sayılarını ve iktidarın politikalarını Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Samet Mengüç değerlendirdi.

Pandemi sürecinde “sürü bağışıklığı” stratejisinin uygulandığı eleştirisinde bulunan Mengüç, hükümetin salgın başlangıcından bu yana benzer politika uyguladığını belirtti. Pandemiyle mücadelede etkin bir sonuç alınmadan, “normalleşme” sürecine geçilmesinin vaka sayılarında artışa neden olacağının bilindiğini söyleyen Mengüç, artışın sürpriz olmadığını kaydetti.

Mengüç, artışın iktidarın tercih ettiği politikanın sonuçları olduğunun da unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

VAKA AÇIKLAMALARIN 10 KATI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan verilerin de inandırıcı gelmediğini, verilerin açıklamaların 10 katı olduğunu dile getiren Mengüç, “ölen ölür kalan sağlar bizimdir” stratejisi izlendiğini ifade etti. Önümüzdeki ayların mevsimsel geçişler nedeniyle gribal enfeksiyonlarında artacağı bir dönem olduğuna işaret eden Mengüç, “Pandeminin bu kadar yoğun olduğu bir süreçte, bir de mevsimsel gribal enfeksiyonlarında artmasıyla çok daha dramatik bir süreç yaşayabiliriz. Ama buna yönelik atılan hiçbir adımında olmadığını görüyoruz. Sadece siz sağlık çalışanlarına, hekimlere bu yükü yükleyerek mücadele yürütemezsiniz” uyarısında bulundu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENİYOR

Sağlık çalışanlarının tükenme noktasına geldiğine dikkat çeken Mengüç, “Sağlık çalışanlarını koruyamazsanız, toplumu zaten koruyamazsınız. Bunları biz başlangıçta kişisel koruyucu ekipmanlar yönünden değerlendirdik. Ancak sağlık gibi dinamik bir alanda, sürekli çalışmak zorunda kaldığınız bir ortamda, çalışma sürelerini ayarlamanız lazım. 24-36 saat aralıksız hiç uyumadan, dinlenmeden çalışan sağlık emekçileri var ve bunların bir dayanma gücü var. Yaklaşık 8 aydır bu mücadeleyi veren sağlık çalışanlarının sayısı oldukça yüksek ve tükenmeye başladılar. Ankara’da 700’ün üzerinde, Diyarbakır’da 600’ün üzerinde sağlık çalışanı enfekte oldu. Bunların sadece 174 tanesi hekim ve diş hekimi. Sağlık çalışanlarının enfeksiyon riski yüzde 11 civarında ve bu sürdürebilir bir durum değildir. Bu yüzden işten ayrılmalar, istifalar başladı” diye konuştu.

BAŞARI ŞANSI YOK

İktidarın pandemi ile mücadelede sadece iyi niyet beyanında bulunduğunu, ancak yapılması gereken ve atılması gereken adımlara dair bir çaba sarf etmediğini ifade eden Mengüç, şu eleştirileri sıraladı: “İkinci testleri yapmamaya başladılar. Bırakın onu, karantinayı 10 güne indirdiler. Bir diğeri de insanları iş gücü olarak görüp, biran önce işe dönmelerini sağlamak. İkinci testler ekonomi olmadığı için yapılmıyor. Ekonomik önlemleri almazsanız, bütçeyi yeniden yapılandırmaz, sosyal hakları sağlamazsanız, topluma bilgilendirme yapıp, topyekûn işin içine katmazsanız, başarılı olma şansınız yok ki Türkiye bugün bunu yaşıyor.”

Yeni bir strateji için geç olmadığının altını çizen Mengüç, “Neoliberal ekonomik politiğin dayatmış olduğu bu sağlık sistemlerinin dünyayı ne hale getirdiğinin sonuçlarını yaşıyoruz. Sağlığın kamusal bir hizmet olduğunun görülmesi kaçınılmazdır. Her insanın ihtiyaç duyduğu, sağlık hizmetini almayı sağlayacak sistemlere gideceksiniz. Koruyucu, önleyici sağlık hizmetinin verilmesi için kamusal desteklerle hayata geçirilmesi gerekir. Ekonomik olarak da tüm insanların temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir yasal düzenlemenin yapılması ve eşit paylaşımcı bir sistemin egemen olması lazım. Tek kurtuluş burada. Kapitalist üretim ilişkilerinin belirleyici olduğu bir sistemle pandemi ile mücadele edemezsiniz. Bu tespitleri yapıp, böyle bir yola girilmesi gerekiyor. Bunu önüne koyduğu zaman Türkiye gibi bir ülke belki tüm dünyaya örnek olabilir.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri seslendi: Suçu vatandaşa, yükü hekimlere yıkmaktan vazgeçin

SONRAKİ HABER

İşçi Hayrullah soruyor: Hani işten atma yasaktı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...