16 Eylül 2020 19:27

Kayıp annesi: Öldürmeyi biliyorlar da nereye attıklarını mı bilmiyorlar?

Kayıp oğlu Ahmet Üstün'e dair Türkiye’nin BM’ye verdiği "akıbeti bilinmiyor" yanıtına tepki gösteren anne Fadile Üstün: Öldürmeyi biliyorlar da nereye attıklarını mı bilmiyorlar?

Fadile Üstün | Fotoğraf: MA

Paylaş

27 yıldır kayıp olan oğlu Ahmet Üstün'e dair Türkiye’nin BM’ye verdiği “akıbeti bilinmiyor” yanıtına tepki gösteren anne Fadile Üstün, “Öldürmeyi biliyorlar da nereye attıklarını mı bilmiyorlar?​” diye sordu.

Birleşmiş Milletler (BM) Zorla veya İrade Dışı Kaybetmeler Çalışma Grubu, 21 Ağustos’ta kaleme aldığı bir mektup ile 1990’lı yıllarda kaybedilen kişilere ilişkin yapılan başvurulara dair son durumu ailelere bildirdi. Türkiye’nin, 30 kişiden sadece 9’u hakkında verdiği bilgiler de mektupta yer aldı. Türkiye’nin verdiği yanıtta, 90’lı yıllarda kaybedilen Fehmi Tosun için “Yurt dışına kaçtı”, Abdulselam Çelik için ise “nüfusta ölü görünüyor” ifadeleri kullanıldı.

"İFADESİNİ ALIP BIRAKACAĞIZ"

Türkiye’nin, hakkında bilgi verdiği kayıplardan birisi de Ahmet Üstün. BM’ye verilen yanıtı MA’dan Müjdat Can’a değerlendiren Üstün’ün annesi Fadile Üstün, çocuğunun akıbeti için BM baskısının devam etmesi gerektiğini belirtti. Anne Üstün, Cizre’deki evlerine 15 Mart 1993 gecesi askerler tarafından baskın düzenlendiğini, evin didik didik aranmasının ardından kimlik kontrolünden geçirdiklerini ve sonrasında oğlunun gözaltına alındığını aktardı. Üstün, “Onun bir suçu yok’ dedik ama dinletemedik. Bize ‘ifadesini alıp geri bırakacağız’ dediler. Sabaha kadar bekledik ama bırakmadılar. Daha sonra karakolu aradık. ‘Burada’ dediler. Bir daha haber alamadık” sözleriyle o dönem yaşananlara değindi.  

"EMNİYETTE GÖRÜLDÜ"

Oğlunun akıbetini öğrenmek için Cizre Emniyet Müdürlüğünü sürekli aradıklarını kaydeden anne Üstün, “Her yere sorduk ve emniyette olduğunu öğrendik. Fakat daha sonra emniyetten götürüldüğünü söylediler. O günden beridir arıyoruz. Ama ona dair hiçbir şeye rastlamadık. Abdülkerim adından biri Ahmet’i emniyetteki hücrede gördüğünü söyledi. Aynı kişi birkaç kere Ahmet’e yemek verdiğini de söyledi. Fakat 3 gün sonra Ahmet’in sesinin tamamen kesildiğini aktardı. O günden beridir arıyoruz. Babası da oğlunu bulamadan hayata veda etti” diye konuştu.

"BM BASKISINI SÜRDÜRMELİ"

Anne Üstün, Türkiye’nin BM’ye verdiği yanıta da tepki göstererek, "Nerede öldürdüklerini, nerede olduğunu nasıl bilmiyorlar? Yalan söylüyorlar. Öldürmeyi biliyorlar da nereye attıklarını mı bilmiyorlar" diye sordu. Üstün, "Bunu bize yapmaya ne hakları vardı? Oğlumun bir suçu yoktu. En azından oğlumun kemiklerinin bulunması için BM baskı yapmaya devam etmeli" diye seslendi. (Şırnak/MA)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Sera Kadıgil, sığınmaevlerinde kalan kadınların yaşadığı hak ihlallerini sordu

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Öğrencilerin eğitimin dışına çıkma oranı artmaktadır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa