16 Eylül 2020 09:39

Birleşik Krallık’ta 700 bin işçi işini kaybetti

Birleşik Krallık’ta Mart’tan Temmuz’a kadar toplam 700 bin işçi işini kaybetti.

Fotoğraf: Nomadic Julien/Unsplash

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta, Mart’tan Temmuz’a kadar toplam 700 bin işçi işini kaybetti. Ulusal İstatistik Bürosu (ONS) tarafından açıklanan rakamlara göre, en fazla işini kaybeden grup 16-24 yaşındaki genç nüfus.

ONS’nin araştırmasına göre, işini kaybedeblerin büyük bir bölümünün koronavirüs nedeniyle alınan önlemler sonrasında gerçekleştiği ifade edildi. 16-24 yaş arası işini kaybeden genç işçilerin sayısının 156 bin olduğu açıklandı. 16-24 yaş aralığında ve çalışır durumda olan (okula gitmeyen ve meslek yapmayan) gençlerin 13.4’ü işsiz durumda. Ülkedeki toplam işsizlik rakamı ise 4.1 olarak açıklandı.

MAAŞLARI DEVLET ÖDEMEYESİNE RAĞMEN ATTILAR

Koronavirüs salgının yayılmasından sonra 23 Mart’ta sokağa çıkmanın kısıtlanması kararı alınmıştı. Hükümet, işçilerin işini kaybetmemesi için maaşların yüzde 80’ini ödeyeceğini açıkladı. Toplam 9.6 milyon işçinin maaşının yüzde 80’i devlet tarafından ödenmiş olmasına rağmen, patronlar yaklaşık 700 bin işçinin işine son verdi.

Devletin, işe gidemeyen işçilerin maaşının önemli bir bölümünü ödeme programı ekim ayı sonunda bitecek. Bu da işsizliğin ekimden sonra daha da artacağı anlamına geliyor.

Birçok şirket, salgın öncesi işten çıkarma planları yapmış ve işçilerin mücadeleleri sonucu bunu başaramamışlardı. Başta British Havayolları olmak üzere bir çok ulaşım ve taşımacılık şirketi on binlerce işçinin işine son verdi.

Sadece ulaşım alanında değil, salgın döneminde cirolarını ikiye, üçe katlayan gıda firmaları da işten atma planlarını, salgını bahane ederek hayata geçirdi.

TUC: DERHAL ÖNLEM ALINSIN

Toplam 5.5 milyon işçinin üye olduğu 48 sendikanın oluşturduğu Sendikalar Konfederasyonu (TUC) bir açıklama yaparak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın derhal önlem almasını istedi.

Konfederasyon adına açıklamayı yapan Genel Sekreter Frances O’Grady, “Yakında devletin ödediği yüzde 80’lik bölüm ortadan kalkacak. Bu da yığınlar halinde işsizliğin artacağı anlamına geliyor. Bakan derhal duruma müdahale etmeli ve önlem almalıdır” dedi.

Salgından dolayı işine gidemeyen ve maaşının önemli bir bölümünün hükümetin açıkladığı paketle ödenen 9.6 milyon işçinin büyük bir bölümünün işsiz kalacağı tahmin ediliyor. Patronlar, “daha az işçi ile daha çok iş” planlarını hayata geçirmeye çalışacaklar. Bir çok iş yerinde, çalışma saatlerinin de çoğaldığı haberleri geliyor.

PAKETTEN KİMLER YARARLANDI?

Yaklaşık 500 milyar sterlinlik paketler, salgınla mücadele için ayrılmıştı. Bunun büyük bir bölümü doğrudan patronların cebine giderken, bir bölümü de salgından dolayı çalışamayan işçilerin maaşının ödenmesi işin işçilere verilmiş oldu. Bir bütün olarak, salgın nedeniyle açıklanan paketlerin hepsinin patron yararına kullanıldığını söylemek yanlış olmaz.

Birleşik Krallık’ta Temmuz ayı sonu itibariyle, otelcilik, tesrorant, bar, pub ve tatil bölgelerinde çalışan işçilerin yüzde 77’si hükümetin yüzde 80 maaş paketinden yararlandı. Bu alanı sırasıyla, yüzde 70’le kültür sanat ve eğlence, yüzde 60’la inşaat, yüzde 42 ile sanayii ve yüzde 32 ile ulaşım takip etti.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Denizli Şube: Emekçilerin ve öğrencilerin sağlığına sahip çıkıyoruz

SONRAKİ HABER

Askerlerce gözaltına alınan ve yoğun bakımda olan köylünün darp raporu ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...