15 Eylül 2020 23:37

"Az ücret ile esnek çalışma tüm emekçileri bekleyen bir sorun olacak"

Eğitim Sen Malatya Şube Yöneticisi Hüseyin İspir yazdı: Evde çalış, servis kullanma, yemek yeme ancak işi yetiştir dönemi başlıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Hüseyin İSPİR 
Eğitim Sen Malatya Şube Yöneticisi

Eğitim emekçilerini yeni bir süreç bekliyor. Dünyayı saran Kovid-19 salgını emekçilere bir çok şey kaybettirirken, sermaye sınıfına yeni avantajlar sağlamıştır. Bir çok iş kolunun online sistemlerle iş yapmaya başlaması, eğitim alanını da etkilemiştir. Hatta en fazla etkilenecek alanların başında gelmektedir. Kamuda çalışan eğitimcilerin gündeminde yeni olan uzaktan eğitim modeli, yeni hak gasplarının önünü açacağa benziyor. Az ücret ile esnek çalışma tüm emekçileri bekleyen bir sorun olacak gibi.

Evde çalış, servis kullanma, yemek yeme ancak işi yetiştir dönemi başlıyor. Bugün bir gerekçe var pandemi, alıştıktan sonra kalıcı bir çalışma modeli olarak emekçilerin karşısında duracak. Senaryolara bakıldığında tüm dünyada marttan itibaren uygulanan bu model, en erken bir yıl daha sürdüğünde alışma daha da kolaylaşacak ve sermayenin eli güçlenecektir. İşte burada emekçilere ve kurumlarına büyük görevler düşmektedir. Salgına odaklanırken, emekçileri bekleyen bu sorunlara da değinilmeli ve gündemleştirilmelidir. Bu sorunları içeren çalışmalar zaman kaybedilmeden başlatılmalıdır.

Yeni dünya düzeni denen neoliberal ekonomik model, çok daha az maliyet ile çok çok kârı hedefleyen bir vahşi sistem. Bundan sonra doğal dengenin bozulmasıyla pandemik hastalıkların görülme sıklığı artacağından, sermaye kendini buna entegre etmeye çalışırken, emekçilerin ve kurumlarının bu yeni sürece çok daha hazırlıklı olması gerekiyor.

Bilimsel ve evrensel bakış ile gelecek kuşaklara yeni perspektifler sunmanın tam da zamanı. Sorunu ciddi irdeleyen, neden-nasıl ve sonuçlarının analiz edildiği çalışmalara hemen başlamalıyız. Gelecek yoksullar, emekçiler ve ötekiler için büyük sorunlar getireceğe benziyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Dr. Elif Turan: Acil durumlardaki yurttaşların gereksinimleri göz ardı ediliyor

SONRAKİ HABER

Muğla'da sağlık çalışanları "Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...