15 Eylül 2020 14:10

HDK bileşenleri ESP tutuklamalarını protesto etti

Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri İstanbul ve Ankara’da açıklama yaparak HDK sözcüsü ve 16 ESP'linin tutuklanmasına dair ortak mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Aralarında HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve ESP üyesi 16 kişinin tutuklanmasını protesto eden Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri İstanbul ve Ankara’da açıklama düzenledi.

Taksim'de bulunan Genel Merkez'lerinde basın toplantısına  HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, EMEP Başkanı Selma Gürkan, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, İstanbul Halkevleri temsilcileri, Devrimci Parti üyeleri, Ezilenlerin Hukuk Bürosu ve çok sayıda kişi katıldı. 

"TOPLUMA SAVAŞ AÇAN BİR İKTİDARSINIZ"

Basın toplantısında konuşan HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, 12 Eylül zihniyeti bugün de devam ettiğini belirterek "Arkadaşlarımız ne yapmıştır. Bu iktidarın yaptığı şeyleri teşhir etmiştir. Tüm bunlar bize baskı ve gözaltı olarak geri dönüyor. Biz buradan söylüyoruz. Siz topluma, savaş açan bir iktidarsınız. Kendi toplumunu ötekileştiren bir iktidarsınız. Bu iktidarın topluma vereceği hiçbir şey kalmamıştır. Dışarıda herkese parmak sallayarak, toplumu ikna etmeye çalışıyor. Siz size karşı olan herkesi cezaevine atıyorsunuz. Yapılan bu uygulamaların hesabını soracağız" dedi. 

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da konuşmasında iktidarın baskı politikalarına karşı ortak mücadele çağrısında bulundu. Sancar, “HDK Eş Sözcüsü Sedat yoldaşımızın da alınması aynı zamanda halkların çatı örgütü mücadele platformu olan HDK’nin de hedef alındığını gösterir. Demokratik siyaset ve ortak mücadele Kürtlerin, ezilenlerin, mazlumların, kadınların, emekçilerin ortak mücadelesini hedef alan bir operasyonla karşı karşıyayız. Bunu durdurmanın tek yolu da ortak mücadeledir” diye konuştu. 

"IRKÇI SALDIRILAR İKTİDARIN NEFRET POLİTİKASINDAN CESARET ALIYOR"

Kürtlere yönelik ırkçı saldırılara da değinen Sancar, “Kürt emekçilerini hedef alan bu saldırılar, iktidarın nefret politikasından, düşmanlaştırma politikasından cesaret almaktadır. Buna karşı da hep birlikte mücadele ile başarılı olabiliriz. Kürde yönelik ırkçı saldırılara karşı mücadeleyi aynı zamanda emekçinin ezilmesi politikası olarak görmek zorundayız. Emekçiye yönelik her türlü saldırıyı başta Kürtler olmak üzere bütün ezilen halklara yönelik saldırı olarak görmek zorundayız. Halkların mücadelesini, kimlik ve onur mücadelesini emekçilerin sınıf ve onur mücadelesi ile buluşturma görevimiz var. Bunları soyut çağrılar olarak bırakmamak gibi bir sorumluluğumuz da var. Ortak mücadele çağrımızı sık tekrar eden kuruluşlarız hepimiz. Ama bunun içini doldurmamız gerekiyor. Doldurmak için de hepimizin çalışmaları yoğun bir biçimde devam ediyor ve devam etmek zorundadır” ifadelerini kullandı. 

TÜMÜKLÜ: BİRLEŞİK MÜCADELEYİ ZAYIFLATMAK İSTİYORLAR

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü “Amaçlarının ne olduğunu da çok iyi biliyoruz. Öncüyü kırmak, birleşik mücadeleyi zayıflatmak ve daraltmak istiyorlar. Çeteci yöntemlere başvuruyorlar. Her Eylül ayında bu saldırganlığın düzeyi artıyor" diyerek ESP’ye yönelik saldırıların HDP, DTK ve kadınlara yapılan saldırıdan bağımsız olmadığını ifade etti. 

HDP ANKARA İL ÖRGÜTÜ: ARKADAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILSIN

HDP Ankara İl Örgütü de Çankaya İlçe binasında açıklama yaptı.  “Baskılar son bulsun arkadaşlarımız serbest bırakılsın” pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDK Ankara İl Eş Sözcüsü Emek Başaraner, “Önceden alınmış siyasal kırım kararını usulüne uydurmakla görevli bir araçlaştırılmış yargı uygulaması var” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AYM Üyesi Engin Yıldırım, AYM başkanını hedef alan Bakan Soylu'ya yanıt verdi

SONRAKİ HABER

Ayrıldığı kadının evini basıp şiddete maruz bırakan fail serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...