15 Eylül 2020 09:12

Almanya’da Bosch işçilerinden işten atmalara karşı mücadele

Almanya'da Bosch’un Bietigheim’de bulunan fabrikasının da 2021 sonuna kadar Macaristan’a taşınması planı işçiler tarafından protesto edildi. 

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Bietigheim

Dünyanın her yerinde şirketler, koronavirüs salgını için devletten yüklü yardım alırken bir yandan da işten atma ya da "maliyeti düşürme" bahanesi olarak kullanıyor. Almanya’da Stuttgart kenti ve çevresindeki Bosch fabrikalarında da Kovid-19 salgını bahanesiyle işten atılma kaygısı artarak devam ediyor. 

Feurbach, Baden, Bühl ve Schwabisch Gmünd’teki işten atma planlarına bu kez Bietigheim Bosch fabrikası da eklendi. 

335 işçinin çalıştığı Bosch Bietigheim bölümü, 2021 yılı sonuna kadar işçilerin daha düşük ücretlere çalıştırıldıkları Macaristan’a taşınacak. Haziran ayı ortasında yapılan işçi toplantısında patron temsilcileri bunu açıkça söylediler.

İŞÇİLER EYLEM YAPTI

IG Metal sendikası ise işyerinin başka ülkeye taşınması gerekçesiyle işten atılmaların kabul edilmeyeceğini belirterek dün fabrikanın ana giriş kapısında bir eylem gerçekleştirdi. IG Metal yöneticilerinden Matthias Fuchs, yaptığı konuşmada “Kendi geleceğimiz için hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

Eski bir sendikacı olan Milletvekili ve Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger de mitingde işçilere tek tek lokal eylemlerin yanı sıra merkezi ve ses getirecek eylemler yapmalarını önerdi. “Biz Sol Parti olarak sizlerin haklı mücalenize desteğimizi sürdüreceğiz” diyerek hükümetin patronlardan yana kararlarını eleştirdi.

"DAYANIŞMA ZİNCİRİ"

Bütün işçilerin fabrikadan dişarı çıktığı ve çevre fabrikalardan (Mercedes, Mahle, Stihl ve Dürr, Bosch Waiblingen) gelen temsilcilerle 400 kişinin katıldığı eylemde, konuşmaların ardından, “Dayanışma” yazılı bantlar tutularak bütün fabrika çevresi sarıldı.

İşçiler “Direniş var, yaşasın dayanışma”, “İşten atmalara hayır” yazılı dövizler taşırken, Almanca,Yunanca ve Türkçe dillerinde işçi konuşmalarının harmanlandığı dayanışma zinciri, bir başka eylemde buluşma çağrısıyla son buldu.

ÖNCEKİ HABER

Almanya, Türkiye'nin 'Ferhat Tunç'la ilgili 'adli yardımlaşma' talebini reddetti

SONRAKİ HABER

AB Yüksek Temsilcisi: Akdeniz’de ilerleme olmazsa farklı seçenekler gündeme gelecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...