15 Eylül 2020 08:53

AİHM: Ragıp Zarakolu’nun güvenlik, özgürlük ve ifade özgürlüğü hakları ihlal edildi

AİHM, KCK İstanbul Ana Davası’nda yargılanan Ragıp Zarakolu’nun güvenlik, özgürlük ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

AİHM, KCK İstanbul Ana Davası’nda yargılanan yazarımız Ragıp Zarakolu’nun güvenlik ve özgürlük hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “güvenlik ve özgürlük hakkı”nın düzenlendiği 5. Maddesi ile ifade özgürlüğünü güvence altına alan 10. Maddesinin ihlal edildiğine hükmedildi. Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre KCK adı altındaki davada yaklaşık 5 ay tutuklu yargılanmış olan Zarakolu’na 6 bin 500 avro manevi tazminat ödenecek.

NE OLMUŞTU?

PEN International onursal üyesi de olan Zarakolu, 27 Ekim 2011’de, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca dönemin Barış ve Demokrasi Partisi’nin siyaset akademisine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 60 kişi içerisindeydi. “KCK üyeliğiyle” suçlanarak tutuklandı. 19 Mart 2012 tarihli iddianameyle 183 kişiye “KCK İstanbul Ana Davası” açıldı, Zarakolu da aynı suçlamayla davanın sanığı oldu. Hakkındaki ana suçlama, BDP siyaset akademisinde ders vermekti. 10 Nisan 2012’de tahliye edildi.

Dava halen İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor. İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, dava kapsamında ifadesinin alınmadığını gerekçe göstererek, Zarakolu hakkında yakalama emri çıkardı. Adalet Bakanlığı da Ekim 2018’de, 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin İnterpol kararını işleme koydu. Türkiye, Zarakolu’nun yaşadığı İsveç Hükümetinden iadesi için talepte bulundu. 2019 Eylül ayında İsveç Savcılık makamı, Türkiye’nin Zarakolu’nun iade olunması talebini kabul edilmez buldu ve reddini istedi. 18 Aralık 2019 tarihinde İsveç Yüksek Mahkemesi nihai kararını vererek, Türkiye’nin iade talebini reddetti. 

Ragıp Zarakolu tutuklu kalmasıyla ilgili somut delil veya makul şüphe bulunmadığı gerekçesiyle AİHM’e başvurmuştu. Ayrıca yargı kararlarında gerekçe gösterilmediğini belirtti. Başvurusunda, tutuklamaya karşı etkin başvuru hakkını kullanamadığını da ekledi. AİHM başvurusunda, tutuklu kaldığı sürede ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini de söylemişti. Mahkeme Zarakolu’nu AİHS’in özgürlük ve güvenlik hakkını düzenleyen 5/1 ve 5/4 maddeleri ile 10. Maddelerindeki haklarının ihlal edildiği sonucuna vardı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş’tan AİHM’e eleştiri: Türkiye'yi hayal kırıklığına uğrattı

SONRAKİ HABER

Merkezi bütçeden ayrılan yıllık ödeneğin yüzde 70’i ilk 8 ayda harcandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...