15 Eylül 2020 00:22

Yandaş baro kurulması için yeterli imza yok

'Çoklu baro’ yasası işe yaramadı. İkinci baroların kurulabilmesi gerekli 2 bin avukat imzası toplanamadı. İstanbul’da toplanan imzaların 1400’e, Ankara’da ise 400’e yaklaşabildiği öğrenildi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Baroların bölünmesi amacıyla çıkarılan ‘çoklu baro’ yasası iş yaramadı. İkinci baroların kurulabilmesi gerekli 2 bin avukat imzası toplanamadı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Hüseyin Özbek İstanbul’da toplanan imzaların 1400’e, Ankara’da ise 400’e yaklaşabildiğini aktardı.

AKP ve MHP ittifakının tüm baroların karşı çıkmasına rağmen Meclisten geçirdiği çoklu baro düzenlemesi, 15 Temmuz 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaştı. Buna göre en az 5 bin avukatın bulunduğu illerde, 2 bin avukatın imzasıyla ikinci bir baronun kurulabilmesi yürürlüğe girdi. Böylece İstanbul, Ankara ve İzmir’de ikinci baro kurulabilmesinin önü açıldı.

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul ve Ankara’da ikinci baroların kurulabilmesi için başvurular yapıldı. İktidara yakın hukuk derneklerinin öncülüğünde harekete geçen 4 avukat, İstanbul 2 No’lu Barosu için daha 2 bin imzayı toplamadan “kurucular kurulu” adıyla 17 Ağustos’ta doğrudan TBB’ye başvurdu. Ankara 2 No’lu Barosu için de avukatlar Yakup Erikel, Ali Aydın Akpınar, Eyüphan Korkmaz ve Mehmet Hakan Yılmaz, 21 Ağustos’ta Türkiye Barolar Birliğine başvurdu. Yeni baro kurulması için gerekli imzalar ise TBB’nin hazırladığı uhap.com.tr adlı özel sitede elektronik olarak toplanmaya başlandı.

İSTANBUL VE ANKARA’DA BAŞARILI OLUNAMADI

Ancak yaklaşık 50 bin avukatın olduğu İstanbul’da ve yaklaşık 20 bin avukatın olduğu Ankara’da ikinci bir baro kurulabilmesi için yeterli sayı toplanamadı. Ekim ayının ilk haftasında yapılacak baro seçimlerine yetişmesi ve TBB genel kuruluna delege verilebilmesi için ikinci baronun bu hafta kurulması gerekiyor. Sürece ilişkin sorularımızı yanıtlayan Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Hüseyin Özbek, ikinci baro kurulabilmesi için İstanbul’da toplanan imza sayısının 1400’e yakın, Ankara’da ise 350-400 arasında olduğunu aktardı. Türkiye Barolar Birliği Genel Kuruluna delege vermek için sürenin artık geçtiğini belirten Özbek, bu nedenle İstanbul ve Ankara’da ikinci bir baronun kurulmasının genel kurula yetişmeyeceğini söyledi. Özbek, ikinci baro kurulabilmesi için yeterli imzaya ulaşılamamasının yanı sıra başvuru yönteminin de yanlış olduğunu söyledi. Bu konuda yasanın açık olduğuna dikkat çeken Özbek, “2 bin imza topladıktan sonra ikinci baroyu kurmak için başvuru yapabilirsiniz. Ancak İstanbul ve Ankara’da yasaya uygun olmayan bir şekilde kurucular kurulu kurularak, henüz gerekli imza sayısına ulaşılamadan başvuru yapıldı” dedi.

TBB İNTERNETTEN İMZA TOPLAMAYI KALDIRDI

Özbek ile yaptığımız görüşmenin ardından Türkiye Barolar Birliği, Ankara ve İstanbul'da ikinci baro kurulması için uhap.com.tr üzerinden imza toplanması kararından geri adım attı. Elektronik imza verme uygulaması sistemden kaldırıldı.

ÖNCEKİ HABER

İskender Bayhan: Tarikatlar kapitalizmle iç içe oldular ve ruhban sınıfı oluşturdular

SONRAKİ HABER

Kovid-19 hastası, bakacak kimsesi olmamasına rağmen evine gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...