14 Eylül 2020 07:28

Hukuk örgütlerinden ortak açıklama: Savunmaya dokunma

Çeşitli hukuk örgütleri ve avukat grupları, geçtiğimiz hafta ‘FETÖ’ adı altında avukatlara dönük başlatılan gözaltı operasyonuna ilişkin ortak açıklama yaptı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ankara merkezli bir operasyonla 48 avukat ve 7 stajyer avukatın FETÖ’ye destek iddiasıyla gözaltına alınmasına ilişkin hukuk örgütleri ve avukat gruplarından ortak açıklama geldi.

Avukatların “15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ mensuplarının soruşturma ve kovuşturma işlemlerini örgütsel talimat ve saikle takip ederek avukatlık faaliyeti görüntüsü altında örgüt lehine yönlendirmek ve böylece örgütsel faaliyetlere katılmış olmak” isnatlarıyla gözaltına alındığı hatırlatılan açıklamada “Savunmaya dokunma” denildi.

Ne ile suçlanırsa suçlansın, her sanığın savunma hakkı ve masumiyet karinesinden yararlanma hakkı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Hükümetler, savunma hakkının etkili kullanılabilmesi için, herkesin avukat yardımından faydalanma hakkını güvence altına almak zorundadır. Savunma hakkının teminatı ise, avukatların her ne şekilde olursa olsun müvekkil seçimi nedeniyle suçlanmaması ve müvekkil-avukat görüşmelerinin dokunulmazlığının sağlanmasıdır. Avukat, müvekkil ve dava seçiminde tamamen özgürdür; bir davada görev yapmaya veya yapmamaya zorlanamaz, bunun nedeni/saiki sorgulanamaz. Kaldı ki, avukata müvekkiliyle ilgili suçlama yöneltilmesi, henüz hakkında kesinleşmiş yargı kararı olmayan sanığın masumiyet karinesi hakkının da yok sayılmasıdır” dedi.

Avukatların gece yarısı operasyonuyla gözaltına alınmasının tüm avukatlara dönük bir gözdağı olduğuna değinilen açıklamada, “Avukatlık; devletten, siyasi iktidardan, her türlü güç odağından, tek tek müvekkillerden bağımsız olarak icra edilen, kamusal role sahip bir meslektir. Avukatların mesleki faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınması, tutuklanması ve cezalandırılması kabul edilemez. Baroları, avukatlara yönelik her türlü baskıya karşı girişimde bulunmaya, Ankara Başsavcılığını usulsüz gözaltı ve soruşturmaya son vermeye çağırıyoruz” denildi.

İMZACILAR

  • Avukat Hakları Grubu
  • Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi
  • Demokrası İçin Hukukçular
  • Katılımcı Avukatlar
  • Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesı
  • Özgürlükçü Demokrat Avukatlar
  • Çağdaş Avukatlar Grubu
  • Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’nın en büyük eyaletinde yerel seçimler yapıldı, Yeşiller oyunu artırdı

SONRAKİ HABER

Suriye'de seyir halindeki Türk Kızılayı aracına saldırı: 1 ölü, 1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...