14 Nisan 2011 15:54

Evrimsel biyoloji kongresi

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Topluluğu olarak 5-6 Mayıs 2011 tarihinde düzenleyeceğimiz "Evrimsel Biyoloji Öğrenci Kongresi", hem  bilim ve eğitim mevzilerine yeni bir boyut kazandırmayı amaçlandırmakta, hem de ezberci hala getirilmiş bilim öğretiminde, 1980 sonrasında hız kazanan piyasacı ve neoliberal politikaların bir  yansımas

Paylaş
Serhat Ertuğrul

Sanayi ile entegre edilemeyen doğa bilimleri, eğitim bilimleri, sosyal bilimler, ne yazık ki ezberci eğitime terk edilmiştir. Bu bölümler piyasalaşamadığı için "para kazandırmayan" bölümler olarak görülmektedir.

Bunun sonucu olarak öğrenciler için, bir başka deyişle genç bilim insanları için akademia -yani üniversite- ,bir nevi yüksek lise durumuna gelmiş, sorgudan ve araştırmadan yoksun bir hale sokulmuştur. Biz, üniversite öğrencileri olarak bu duruma karşı her fırsatta sesimizi yükseltiyoruz.

Bilim ve teknolojinin son 20 yılda geldiği nokta, bilimsel kaynakların her eve ulaşabilmesini sağlıyor ancak bu, bilimsel metot ve bilimsel düşünme yeteneğinin aynı hızla bireylere ulaştığı anlamına gelmiyor ne yazık ki. Aksine, pek çok kesimden bireyin giderek bilgisizleşmesi ve unutması sağlanıyor.

Biyoloji bölümü öğrencileri olarak biz, biyoloji biliminin en temel kuramlarından olan Evrim Teorisi'ni anlatmak için biraz farklı bir yol seçiyoruz.

Biyoloji bilimi, son yıllarda adları sıklıkla anılan Darwin ve Wallace' dan çok daha önce vardı. Onların yaptığı,  dağınık durumdaki bilgileri birleştirmek oldu. Bilimin doğasında, bilgileri güncel araştırmalar ve çalışmalar paralelinde değerlendirmek ve bu bilgilere gelişmiş eleştiriler getirmek vardır. Bu aşama da biz, Darwin' in tezlerini olduğu gibi bırakmayıp günümüz bilgileriyle birleştirerek yeniden yorumlamalıyız. Bilimsel öğretinin gelişimi ancak bu şekilde sağlanabilir. Evrim açısından, bu kuramın sekter ve dogmatik bir şekilde tartışılması, üstelik bunun  "biyoloji bilimi" nin genel yapısı bilinmeden yapılması onun anlaşılmasını zorlaştırır ve yorumlamada hataları getirir. "Sosyobiyoloji", "Evrimci Psikoloji'' gibi adlarla anılan çeşitli tezleri savunanlarsa Evrim fikrine çok daha fazla zarar vermektedir. Bunun nedeni bu düşüncelerin Evrim kuramı için "tüm kötülüklerin anası'' şeklinde bir kanı oluşmasına neden olmasıdır.

İşte hem bu medya bombardımanı hem bu dogmatik savunuş; hem de anlamsız -loji'ler ile ülkemizde yükseköğretim gören 88 bin genç bilim insanına Evrimsel Biyoloji'nin anlatılması zorlaştırılmaktadır. Bunun temeli, ülkemizde öğrenim gören yaklaşık 88 bin yüksek öğretim öğrencisinden kaçta kaçının, ortaöğretim sıralarında ne kadar iyi bir biyoloji eğitiminden geçtiği sorusunda yatmaktadır. Bu sorunun yanıtına detaylı ve tarafsız araştırmalar sonucu ulaşabiliriz.  Ama cevabı oluşturacak süreç, soruyu başka bir açıdan sormamızı sağlar: Lisans düzeyine gelmiş öğrencilere bu durum nasıl izah edilecektir? İşte kongremizin amacı bu nokta da daha da belirgin olur. Ne yapmalıyız?

Bugüne kadar "EVRİM" başlığı altında birçok seminer, konferans, kongre vb. etkinlikler düzenlendi. "EVRİM" denince ise akla ilk gelen, konunun kilit ismi "Charles Robert DARWIN'  oldu. Oysa Darwin ve Wallace bu kuramı oluştururken kendi dönemlerindeki bilimsel bilgi düzeyinin izin verdiği yere kadar gidebildi. Doğal olarak, kuramın diğer bilimlerle kurması gereken ilişkilerin önemli bir kısmı eksikti. Genetiğin ortaya çıkışı, kalıtım biliminde kat edilen aşamalar, "Kambriyen Patlaması" (yeryüzünün tür çeşitliliğinde ani yükselişler) gibi bilgilerin edinilmesi,, ve daha nicesi evrim kuramını geliştirdi. Darwin ve Wallace ise, yaşadıkları süre içinde bunlardan haberdar bile değildiler! Bu bağlamda, hem "Evrim" in Charles Darwin'den ibaret olmadığını göstermek hem de "Evrim" in günlük hayatımızdaki yerini gösterebilmek için bir "Öğrenci Kongresi" düzenliyoruz. Amacımız, öncelikli olarak lisans eğitimindeki öğrencilere daha sonra Evrim'i doğru şekilde anlamak isteyen herkese, evrim çalışmalarındaki gelişmelerin toplu ve anlaşılabilir bir çerçeve ile verilmesi ve bu disiplinin diğer bilimlerle olan ilişkisinin daha iyi anlatılmasıdır.

Öğrenciler olarak bilimin doğru basamaklarını öğrenmeyi talep ediyor,  öğrenirken de bunları dostlarımızla paylaşmayı amaçlıyoruz.

Kongremiz yukarıda sorduğumuz ve soramadığımız tüm soruların cevaplanacağı ya da cevaplanmaya çalışılacağı bilimsel bir aktiviteyi amaçlamaktadır.
Tamamıyla öğrenci inisiyatifinde gerçekleşen kongre, teorinin yanında güncele dair konuların da tartışıldığı bir öğrenci üretim alanıdır. Tüm yönleriyle evrimsel biyolojiye dair, hep konuşulan isimler dışında alanın gayet yaratıcı olduğunu gösterme, söylenmeyeni söyleme derdindeki bu kongre sadece bir adımdır. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Öğrencileri'nin kalabalık bir ekip ve kolektif bir çalışmayla hazırlandığı etkinlik, Türkiye'deki pek çok üniversitesinin biyoloji ve diğer bölümlerinden gelen öğrencilerin katılımıyla gerçekleşecek.
Kongre, gerçekleştiği üniversitenin zaten hareket halinde olan biyoloji bölümü öğrencilerinin hareketini güçlendirmesi ve aynı zamanda üniversitemize yeni bir soluk getirmesi açısından da önemli bir yere sahiptir. Farklı konularda birçok sunumun gerçekleşeceği etkinlikte akademisyenlerin de katılacağı oturumlar yapılacak. Güncel konuların tartışılacağı, sunumlarla  yeni üretimlerin yapılacağı etkinliğimizde sadece biyoloji  öğrencilerini değil tüm bölümlerden üniversite öğrencilerini görmek etkinliğimizin anlamını arttırmakla beraber bize zenginlik katacaktır.

Güncel konuların tartışılacağı, sunum, poster çalışmalarıyla yeni üretimlerin yapılacağı etkinliğe başvurmak için www.hubito.com adresini kullanabilirsiniz. Sözlü ya da Poster sunumu ile katılacak öğrencilerin 20 Nisan 2011 tarihi, saat 23:59'a kadar [email protected] adresine hazırladıkları ürünlerini göndermeleri gerekmektedir.

ÖNCEKİ HABER

Akademisyen gözüyle Türk sineması

SONRAKİ HABER

Haydarpaşa öğrencileri 1 mayısa hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...