10 Eylül 2020 16:51

Denizli Tabip Odası: Sadece PAÜ hastanesinde günde 80-90 Kovid-19 pozitif vaka var 

Denizli’de koronavirüs vakalarında önceki aylara göre artış olduğunu ifade eden Denizli Tabip Odası, sadece PAÜ Hastanesinde günde 80-90 kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı. 

Fotoğraf: pau.edu.tr'den alınmıştır.

Reklam

Denizli’de artan koronavirüs vakalarında ilişkin yazılı açıklama yapan Denizli Tabip Odası, vaka sayılarının önceki aylara göre artış gösterdiğini ifade etti. Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay yaptığı yazılı açıklamada, "Pamukkale Üniversitesi Hastanemizde hastalığa yönelik boğaz ağrısı, öksürük, eklem ağrısı, halsizlik ve ishal gibi şüpheli bulguları olan günde bin civarında kişiye test yapılıyor ve yaklaşık yüzde 10 kadar pozitif test sonucu ile hastalığa yakalanmış 80-90 kişi tespit ediliyor. Bu oran geçen aylara göre daha yüksek" dedi. 

Hastalığın hızlı yayılma sebebinin alınan tedbirlerin gevşemesi olduğunun dile getiren Erbay, “Yaz aylarında tatil bölgelerine hızlı akın, kalabalık bölgelerde dikkatsiz yaşam, düğünler, askere uğurlama ve törenler gibi sosyal toplantılarda önlemlere dikkat edilmemesi hastalığın yayılmasında en büyük etken. Ekonomik sebeplerle iş yaşamımın da sürmesi, hareketliliğin kısıtlanamaması izolasyonun sağlanamaması hastalığın kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor" diye ifade etti. 

"İŞ KAZASI, MESLEK HASTALIĞI BİLE SAYILMIYOR"

Hekimlerde emeklilik ve istifaların artışına dikkat çeken Erbay şöyle devam etti: 

“Kovid-19 hastalığının kontrolüne yönelik idari hatalar, halkın yeterince önemsememesi, farkındalık düşüklüğü, önlemlerin yeterince uygulanmaması, boş vermişlik ile savsaklanması gibi nedenlerle, uzun ve zorlu eğitim süreçleri sonrası iyi yetişmiş ve halk sağlığına hizmet etmeye yemin etmiş hekimlerde yorgunluk, bitkinlik, tükenmişlik, umutsuzluk ve çaresizlik duygusuna yol açmaktadır. Önlemlere kimsenin aldırdığı pek yok, bugün olmazsa yarın ben de bu tehlikeli hastalığa yakalanabilirim endişesi istifalara ve emekliliklerin erkene çekilmesine neden olmaktadır."

Söz verilen maddi ve manevi hakların da tam olarak karşılanmadığını hatırlatan Erbay, hastalığa yakalanan sağlık personeli için iş kazası ve meslek hastalığı uygulamasının bile sağlanmadığını belirtti. Halk sağlığı, hasta hakları, hekim hakları ve sağlık personelinin korunması gerektiğini söyleyen Erbay, “Hekimlerimizi ve sağlık personelimizi korumaz ve desteklemezsek halkımızı nasıl koruyabiliriz? Bu hastalığa çare bulunana ya da tarih olana kadar önlemlerin dikkatle uygulanması gerektiğini tekrar söylemeliyiz" dedi. (Denizli/EVRENSEL)

 

Reklam