09 Eylül 2020 12:27

Ölüm orucundaki Didem Akman Sincan Cezaevine sevk edilmek istiyor

Adil yargılanma ve hapishane koşullarının düzeltilmesi talebiyle 205 gündür ölüm orucunda olan tutuklu Didem Akman, Sincan Cezaevine sevk edilmek istiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Adil yargılanma ve hapishane koşullarının düzeltilmesi talebiyle 205 gündür ölüm orucunda olan tutuklu Didem Akman’ın durumu ile ilgili ÇHD, ÖHD, THİV ve İHD basın açıklaması yaptı.

İHD İzmir Şubesi binasında yapılan açıklamada Didem Akman'ın avukatı Seda Şaraldı konuştu. Didem Akman'ın tutulduğu Yeşilyurt Hastanesi’nde görüştüğünü ifade eden Şaraldı, "Didem hastaneye götürüldükten sonra ağız içi yaraları oluşmuş, bu yaralar nedeniyle konuşmakta güçlük çekiyor. Ayakta durmakta, duymakta zorluk çekiyor. Kulaklarında çınlamalar olduğunu söylüyor. Vücut kuruluğu nedeniyle ellerinde yaralar var. Ölüm orucuna başladığı günden bu yana refakatçi talebi kabul edilmediği için hücre ve havalandırma temizliğini kendisi yaptı. Bu nedenle hızlı şekilde zayıfladı" dedi.

"SEVK HAYATİ BİR TALEPTİR"

Didem Akman'ın talebinin daha önce tutulduğu Sincan Hapishanesi’ne sevk edilmek olduğunu söyleyen Şaraldı, "Çünkü bu hapishanede ağırlaştırılmış müebbet hükmünün infazına uygun hücreler var. Didem’in 2016’dan beri tutulduğu Şakran Kadın Hapishanesi’nde ise ağırlaştırılmış müebbet hükmünün infazı için uygun hücreler yok. Didem 4 yıldır disiplin cezalarının çektirildiği hücrede kalıyor. Yasalara göre bu hücrelerde en fazla 20 gün boyunca kalınabiliyor. Bu hücre 5 adımlık, hareket alanı olmayan bir hücre. Didem Akman sadece sevk edilmek, yasada tarif edilen ağırlaştırılmış müebbet hükümlüleri için uygun olan bir hücrede kalmak istiyor. Sevk, hayati bir taleptir" diye konuştu.

"DİDEM'İN ÖLÜMÜNE GÖZ YUMMAYIN"

Didem Akman'ın ablası Ayten Akman da "Kızkardeşimin taleplerinin kabul edilmesini istiyorum. Ölüm orucunda olmasa bile zaten o hücrede öleceğim demiş. Sincan Cazevine nakli kabul edilsin, ölümüne göz yummayın. Eğer ölürse Şakran cezaevi yönetiminin de Adalet Bakanlığının da sorumluluğu var" dedi.

"DİDEM'İN SESİNE SES VERMELİYİZ"

Son olarak söz alan ÇHD İzmir Şube Sekreteri Erdoğan Akdoğdu ise "Bir tür ortaçağ hukukuyla karşı karşıyayız. Didem Akman'ı kaybetmek istemiyoruz. Adalet Bakanlığının üzerinde başka baskı varsa istifa etsin. Benzer durum Kırşehir hapishanesinde de var. Bir ülkede her hapishane müdürünün kendi ayrı infaz uygulaması var. Hapishanelerinizi yönetemiyorsanız bunu daha yetenekli kamu kurumlarına bıraksın. Didem'in sesine ses vermeliyiz" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam