‘Yaşam kuruyoruz’ dedi 4 bin kişiyi perişan etti!
Merkezi Gaziantep’te bulunan ve Türkiye’nin farklı yerlerinde baraj, HES, duble yol yapımları gibi ‘büyük işlere’ imza atan Uğur İnşaat, iflas erteleme isteyerek, taksitle ev sattığı binlerce yurttaşı ortada bıraktı.
2007 yılından itibaren Uğur İnşaat’a taksit ödeyerek ev sahibi olma hayali kuran vatandaşlar, bir süre önce firmanın evlerine gönderdiği tebligatla büyük bir şok yaşadı. 5 ya da 7 yıl boyunca 25 bin ila 40 bin Avro arası daire bedeli ödeyen vatandaşlar şimdi büyük bir endişe içinde.
Oysa firma Ihlamur sitesini 2011 Ağustos ayında, Reyhanlı sitesini 2012 Ağustos ayında bitirip hak sahiplerine teslim etmesi gerekiyordu. Verilen süre dolmasına rağmen aylardır evlerini teslim alamayan ev sahipleri, firmanın iflas erteleme isteği yüzünden yıllarca taksitlerini ödedikleri evleri kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.
YASALAR UĞUR İNŞAAT’I KORUYOR
Önceki gün gece saatlerinde Yeşilsu Parkı’nda toplanan Uğur İnşaat mağdurları gazetemize yaşadıkları mağduriyeti anlattı. Garsonluk yaptığını söyleyen Halil Özkaradumanlı bir ev sahibi olabilmek için yıllarca boğazlarından arttırıp taksit ödediklerini, ancak şimdi bu iflas oyunuyla bütün birikimlerinin çalındığını söylüyor. Gaziantep Milletvekili ve Bakan Fatma Şahin’den emniyet müdürüne kadar pek çok kişiyle görüştüklerini ancak hepsinin de “Yapacak bişey yok” dediklerini belirten Özkaradumanlı, “Yaptığımız sözleşmeler, ödediğimiz dekontlar, senetler hiçbir şey ifade etmiyor yetkililerin gözünde. Bu kadar yetkili, mülki amir bile demiyor ‘ya bu kadar insanın parası alınmış, bu insanlar sokakta mı kalacak demiyorlar” diyerek tepkisini dile getiriyor.
Elektronik tamircisi olduğunu söyleyen ve 5 yıl boyunca evin parasını ödediğini söyleyen Ümit Şahan, evlerini alamadıklarını, kendilerine satılan evlerin de şu anda ipotekli olduğunu belirtiyor. Çocuğunun astım hastası olduğunu ve küflü bir evde oturduğunu söyleyen Şahan, “doktor o evde oturmamalısınız diyor ama ben hep bir yıl daha dayanalım ev sahibi olacağız diye düşünürken şimdi onu da elimizden aldılar” şeklinde konuşarak mağduriyetini dile getiriyor. (Gaziantep/EVRENSEL)
NİYETLERİ BAŞKA!
Melek Bağcı (Atanmamış öğretmen): Uğur İnşaat iflas erteleme adı altında, devleti ve yasaları da arkasına alarak bizi mağdur etti. TIR şoförleri alıyorlar, duble yol çalışmaları yapıyorlar, Antep’i aşmış, ülkenin her yerinde iş yapıyor. Bize gelince de ‘iflas ettim’ diyorlar. Ev fiyatları yükseldi. Suriyelilerin de gelişiyle iki katına yükseldi. Bizim 60-70 bin lira ödediğimiz evleri şimdi 150-160 bin liraya satmak istiyorlar, mesele bu.
ŞİRKETİ BASTILAR
Dün sabah Uğur İnşaat’ın bürosuna görüşmek için giden mağdurlar firmanın taşındığını gördü. Sonra yeri bularak görüşmeye giden mağdurlar, ev için ödedikleri paranın kendilerine geri ödenmesi için, hiçbir yasal güvencesi olmayan, 36 aylık bir ödeme planı önerisiyle karşılaştı.
Bunu kabul etmeyen mağdurlar evlerini istediklerini ve alana kadar da mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini söyledi.
BOŞUNA AVUKAT TUTMAYIN
Hak sahiplerine bir mektup gönderen Uğur İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz Uğur, Asliye Ticaret Mahkemesi’nden aldıkları iflası erteleme kararının müşterilerinin hakkını savunmak adına olduğunu iddia ederek, “Elimizde bulunan Yargıtay kararına göre iflasın ertelenmesini isteyen bir firmaya haciz işlemi uygulayamazsınız. Bu nedenle avukat tutarak boşuna masraf yapmayın. İflasın ertelenmesi, iflasa karşı bir koruma metodudur” dedi.
DAİRELER BANKALARA İPOTEKLİ
Büyük projelere imza atan ancak iflasın eşiğine gelerek yüzlerce insanı mağdur eden Uğur İnşaat’ı bankalar köşeye sıkıştırdı. Yüklü miktardaki banka kredilerini çeviremeyen şirket, vatandaşlardan taksitlerini topladığı evleri bankalara ipotek ederek kredi aldı. Şu ana kadar şirkete 25 bin ila 40 bin Avro arası ödeme yapan ve evlerinde oturmaya başlayan vatandaşlar, bankaların kendilerini kapının önüne koymasından endişe ediyor.
Evrensel'i Takip Et