08 Eylül 2020 00:30

Dr. Elif Turan: Diyarbakır'da ameliyathaneler yoğun bakıma dönüştürüldü

Diyarbakır’daki vaka oranlarını ve pandemi sürecini konuştuğumuz Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, artan vaka sayısının enfekte olan sağlık emekçisi sayısından anlaşılacağını söyledi.

Elif Turan | Fotoğraf: MA

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Diyarbakır

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın vaka sayılarında düşüş olduğu ifadelerini değerlendiren Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Diyarbakır’da tüm hastanelerin tam kapasite çalıştığını ve ameliyathanelerin yoğun bakıma dönüştüğünü belirterek, artan vaka sayısının enfekte olan sağlık emekçisi sayısından anlaşılacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgının Kürt illerindeki durumunu incelemek üzere Diyarbakır’ı ziyaret etti. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’yla bir araya gelen Bakan Koca, temaslarına ilişkin valilikte basın toplantısı düzenledi. Bakan Koca, “3 hafta öncesine göre vaka sayımız yüzde 49 oranında düşmüş durumdadır” dedi. Diyarbakır’daki vaka oranlarını ve pandemi sürecini Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan ile konuştuk.

"HASTANEDE YATAKLAR DOLU"

İl Pandemi Kurulunda olmadıkları için resmi vaka sayısını bilemediklerini söyleyen Turan, “Çünkü sadece PCR testi negatif olup klinik ve radyolojik olarak Kovid-19 diyebileceğimiz vakalar da şu an kaç olduğunu bilemediğimiz için yüzde 49’luk bir düşüşün olup olmadığını bilemiyoruz. Şu an hastanelerdeki doluluk oranına baktığımızda tüm hastaneler tam kapasite çalışıyor. Eğitim Araştırma Hastanesi neredeyse Kovid-19’a ayrılmış durumda. Ameliyathaneler yoğun bakıma dönüştürülmüş vaziyette. Şu an 600-700 hasta yatıyor, 120’si yoğun bakımda. Hastanede yataklar dolu”

"BÖLGEYE ÖZGÜ TEDBİRLER ALINMALI"

1 Haziran öncesi Diyarbakır’da vaka sayılarının düştüğünü ve 60-100 arası vaka sayısı olduğunu söyleyen Turan, normalleşme süreciyle tedbirlerin hızlı bir şekilde kaldırıldığını belirtti. Tedbirlerin bilimsel veriler eşliğinde bölgeye özgü alınması gerektiğini vurgulayan Turan, “Çünkü her bölgenin kendine özgü koşulu var. Buna dikkat edilmeliydi. Tedbirlerin ve kısıtlamaların buna göre yapılması gerekiyordu. Defalarca söylememize rağmen İl Pandemi Kurulunda yer almadık. Tedbir hızlı bir şekilde kaldırıldı. Bununla beraber toplumsal hareketlilik başladı, bu toplumsal hareketlilik de vakaların artmasına sebep oldu. Pandemiyle mücadele sadece tedavi etmek değil. Aynı zamanda bulaşıyı önlemek gerekiyor. Bunun için koruyucu sağlık hizmetlerine önem vermek gerekiyor. Toplum katılımını sağlamak gerekiyor. Başta maske ve hijyen ürünlerinin halka ücretsiz dağıtılması gerek, yaygın test yapılmalı, temaslılara test yapılmalı, takip edilmeli. Taşıyıcı grup tespit edilip toplumdan izole edilmeli. Bu virüsün yayılmasını da engeller. Eve gönderilen hastalar, ev içinde bulaşıya neden oluyor. İzolasyonda olan kişilerin takibinin yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"572 SAĞLIK ÇALIŞANI ENFEKTE"

Pandemi sürecinde en çok sağlık emekçilerinin etkilendiğini belirten Turan, sağlık emekçilerinin 13 kat daha risk altında olduğunu vurguladı. Diyarbakır’da 572 sağlık emekçisinin enfekte olduğunu dile getiren Turan şunları söyledi: “6 sağlık emekçimiz yaşamını yitirdi. Artan vaka sayısını enfekte olan sağlık emekçisinden de anlayabiliyoruz. 11 Mart’tan sonra Diyarbakır’da 2 ay içerisinde bizim tespit edebildiğimiz 95 sağlık çalışanı enfekte olmuştu. Şu an geldiğimiz nokta 572. 24 Ağustos’ta yayımladığımız raporda enfekte sağlık emekçisi sayısı 476 iken şu an 572. Yaklaşık 2 haftada 96 sağlık çalışanı enfekte olmuş durumda”

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta TTK'ye bağlı madenlerde çalışan 41 işçi koronavirüse yakalandı

SONRAKİ HABER

Gediz yatağında oksijensizlikten binlerce balık öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...