06 Eylül 2020 08:38

Hamas lideri Heniyye ile Hizbullah lideri Nasrallah Beyrut'ta bir araya geldi

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Lübnan'daki temasları çerçevesinde Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile bir araya geldi.

Hasan Nasrallah (Fotoğraf: Fars News Agency CC BY-SA 4.0) | İsmail Heniyye (Fotoğraf: AA)

Paylaş

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ni yöneten İslami Direniş Hareketinin (Hamas) Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, 27 yıl sonra geçtiğimiz hafta gittiği Lübnan’daki görüşmelerini sürdürüyor. Henniye’nin Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile bir araya geldiği öğrenildi.

AA’nın haberine göre, Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, Heniyye ve Nasrallah’ın görüşmesinde Filistin, Lübnan ve bölgedeki siyasi ve askeri gelişmelerin ele alındığı ifade edildi. Hamas ile Hizbullah arasındaki ilişkilerin teyit edildiği belirtilen açıklamada, ABD yönetiminin Filistinlilere dayattığı “Yüzyılın Anlaşması” başta olmak üzere Filistin davasının karşılaştığı zorluklar ve bazı Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirme projesinin de konuşulduğu aktarıldı.

ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜKTEN SONRA GİTTİ

Henniye, Lübnan ziyareti öncesi 12 Ağustos’ta Türkiye’ye gelmiş, 22 Ağustos’ta ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile buluşmuş, basına kapalı görüşmeye MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katılmıştı.

AKP Hükümeti, Lübnanlı yetkililer tarafından ülkenin içişlerine karışmak ve kuzeyde, daha çok Sünni Müslümanların yaşadığı Trablusşam’daki hükümet karşıtı protestoları desteklemekle suçlanıyor.

HAMAS ÜYELERİNE VATANDAŞLIK TARTIŞMASI

Öte yandan İsrail’in Ankara Maslahatguzarı Roey Gilad’ın, Türkiye’nin 12’ye yakın Hamas üyesine vatandaşlık ve seyahat izni sağladığını iddia etmesi tartışma yaratmıştı.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz de, iddiaları Meclis gündemine taşıyarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle,

“AKP iktidarları döneminde toplam kaç Hamas üyesine Türk vatandaşlığı verilmiştir? Vatandaşlık verilen kişilere Türkiye Cumhuriyeti pasaportu da verilmiş midir?​” diye sormuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

New York Başsavcısı, Prude'un ölümünün soruşturulması için tahkikat jürisi kuruyor

SONRAKİ HABER

10 işçinin hayatını kaybettiği Torunlar Center’da adalet mekanizması işlemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...