03 Eylül 2020 21:11

"Kandıra yok edilmek isteniyor!"

Yüksek Çevre Mühendisi ve Oşinograf Sait Ağdacı ile Kocaeli’nin Kandıra ilçesinin karşı karşıya kaldığı saldırıları konuştuk. 

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Kandıra’yı “Yitip giden bir kent” olarak tanımlayan Yüksek Çevre Mühendisi ve Oşinograf Sait Ağdacı, “Son zamanlarda defalarca kez dile getirdik. Kocaeli’nin Karadeniz kıyısındaki incisi Kandıra maalesef birtakım oyunlarla, el birliğiyle yok ediliyor. Cezaevi ile başlayan süreç, köpek barınağı, OSB, taş ocakları, atık depolama alanı, RES projesi, Cebeci Tabiat Parkı’nın yok edilmesi, kaya mezarlarının tahribatı ile devam etti. Şimdi ise Sungurlu Barajı için ihaleye çıkıldı” dedi. 

MAHKEME SÜRERKEN İHALEYE ÇIKILDI!

Sungurlu Barajının yapılmasıyla başta Akçaova ve Teksen Mahallelerinin su altında kalacağını aktaran Ağdacı, “Tarım arazileri yok olacak. Köylü yuvasından, tarlasından olacak ve yeniden yerleşim için borçlandırılacak. Oysa ki bu baraja ve baraj için yapılacak HES’e hiç gerek yok. Rant için, birileri para kazansın diye bir kent yok ediliyor. Ve daha mahkeme süreci devam ederken Sungurlu için ihaleye çıkılması tamamen hukuksuzluktur. Kendilerine haber mi gelmiş? Neye dayanarak böyle bir şeye girişmişler?​” diye sordu. 

“BİR KENT YOK EDİLİYOR, DUR DİYELİM”

Yine ilçede gerçekleştirilmesi planlanan RES projelerine dair konuşan Ağdacı, “Göçmen kuşların göç yolu üzerinde, en az 5 bin ağaç kesilecek. RES’ler illa ki ormana yapılmaz. Hele hele burada olduğu gibi mevzuat hükümlerine aykırı olarak hiç yapılmaz” dedi. Atık depolama alanı için ise, “Su kaynaklarının olduğu bir alana, meskun mahal yakınına yapılmak isteniyor. Bunu planlayanlar hiç mi okumuyor, hadi onlar okumuyor çevrelerinde binlerce lira vererek bulundurdukları ilgililer de mi okumuyor? Mevzuat ne diyor? Tehlikeleri neler?​” diye sordu. Kandıra yolunun durumuna dair, “1985’ten beri yapılacak, yapıldı bitti bitecek denilen her hafta vatandaşımızın canına mal olan Kandıra yolu neden yapılmaz?​” diyen Ağdacı, Kandıralılara da seslendi. Bir kentin yok edildiğini ve dur denilmesi gerektiğini belirten Ağdacı, “Kandıralı dostlar; özellikle Akçaova ve Teksen halkı, yerinizden yuvanızdan olacaksınız. Size vadedilen evler bedava verilmiyor, alabilecek misiniz? Tarlanız, hayvanınız ne olacak? Nasıl geçineceksiniz? Bir kent yok ediliyor, dur diyelim” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Narbel işçileri: Sendika seçme hakkımızı kimse engelleyemez

SONRAKİ HABER

Alan Kurdi anısına Umut Enstalasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...