01 Eylül 2020 20:58

ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı

ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı. Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "ABD'nin kararı müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır" denildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD, 33 yıl sonra Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı. Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "ABD'nin bölge barış ve istikrar ortamını zehirleyen bu tür bir kararın altına imza atması müttefiklik ruhuyla da bağdaşmamaktadır" denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis'i arayarak ambargonun kaldırıldığını bildirdi. Bu görüşmenin ardından ise ambargonun kaldırılması ABD'li yetkililer tarafından kamuoyuna açıklandı.

ABD yetkililerin Yunanistan basınına, ambargonun kaldırılmasının Doğu Akdeniz’deki gündemden bağımsız olduğunu ifade ettiği de haberde yer aldı.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "ABD'nin Kıbrıs Rum Yönetimine yönelik silah ambargosunun kaldırılması yönünde bugün açıkladığı karar Ada'daki iki halk arasındaki eşitliği ve dengeyi yok saymaktadır. Bu kararın Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması yönündeki çabaları olumsuz etkileyeceği de muhakkaktır. Türkiye, garantör ülke olarak, hukuki ve tarihi sorumluluğuna uygun olacak şekilde Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacaktır" denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sennur Sezer ödüllerinde barış çağrısı

SONRAKİ HABER

Dersim'deki Alevi örgütlerinden Munzur Gözeleri tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...