01 Eylül 2020 12:46

Yönetmen Kazım Öz beraat etti

Hakkında yürütülen ‘‘terör’’ soruşturması kapsamında 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istenen yönetmen Kazım Öz üçüncü duruşmasında beraat etti. 

Fotoğraf: DHA

Paylaş

2010 yılında Barış ve Demokrasi Partisi’nin Siyaset Akademisi’ne ve 2013 yılında Gezi Direnişine katıldığı için hakkında ‘‘terör’’ soruşturması yürütülen yönetmen Kazım Öz’ün yargılanmasına Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme suçu oluşturacak yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle yönetmen Kazım Öz’ün beraatine hükmetti.

Öz’ün 4 Şubat 2020’de görülen son duruşmasında bir yılı aşkın süren adli kontrol denetimi kaldırılmış ve mahkeme duruşmayı 28 Nisan 2020’ye ertelenmişti. Ancak o tarihte görülmesi gereken duruşması pandemiden dolayı 1 Eylül 2020’ye ertelenmişti. 

Kazım Öz, 1 Ekim 2019’da katıldığı duruşmadan sonra yargılanmasına dair şunları söylemişti:

"Burada bir dönemin yarattığı politik atmosferin etkisi var. Eleştirel olan, muhalif olan herkesi cezalandırma çabasına dayalı bir dava olduğunu düşünüyorum. Hukuki değil siyasi bir dava sonuçta. Ben bir sinemacıyım. Senaryo yazarken bir anda kendimi savunma hazırlarken buldum. Sayfalarca savunma yazdım. Belki de bu filmi çekmiştim bu süre zarfında.’’

"Bahoz" ve "Zer"in yönetmeni Kazım Öz, Türkiye'de bağımsız sinemanın önde gelen isimlerinden biri olarak tanınıyor. Uluslararası festivallerde jüri üyeliği de yapmış olan yönetmen Öz’ün, Beyaz Çınar, Şavaklar ve Zer gibi filmleri Kültür Bakanlığı tarafından desteklenmiş, ulusal ve uluslararası festivallerden toplamda 43 ödülle dönmüştü. Son filmi Zer Kültür Bakanlığından destek almış ancak yine bakanlık tarafından filmin bazı sahneleri sansüre maruz kalınca, yasaklanan yerler İstanbul Film Festivali’nde ‘siyah sahneler’ halinde beyazperdeye taşınmıştı.

Öz, bu yıl çekimlerini Dersim, Elazığ, Erzincan ve Trabzon’da tamamladığı ‘’Bir Kar Tanesinin Ömrü’’ adlı uzun metraj sinema filminde senarist ve yönetmen koltuğunda oturmuştu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Scania, gönüllü olarak işten ayrılan çalışanlarına 200 bin kron ödeyeceğini söyledi

SONRAKİ HABER

Öğrenci mektubu: Biz bu ülkenin gelecekleriyiz, bu nedenle geçiştirilmemeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...