TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman: Salgında artık mızrak çuvala sığmıyor

TTB Başkanı Sinan Adıyaman, illerdeki resmi yetkililerin açıkladığı Kovid-19 verilerinin dahi Bakanlık verilerini aştığına dikkati çekerek “Artık mızrak çuvala sığmıyor” dedi.

02 Eylül 2020 00:58
Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, koronavirüs salgınının hızlı, virüsün ise kontrolsüz bir şekilde yayıldığına dikkati çekerek salgında gelinen noktayı “Artık mızrak çuvala sığmıyor” diyerek değerlendirdi.

Adıyaman, yapılan 100 bin testin inandırıcı olmadığını, hekimlerin ise hastanelerdeki yoğunluktan "Hangi hastayı yoğun bakıma koyalım" diye tercih yapmaya başladığını söyledi.

Eve yollanan bazı hastaların bir gün sonra ağır bir tabloyla hastanelere geri geldiğini ve yer olmadığı için ya acil servislerde kaldıklarını ya da hızlı bir şekilde hayatlarını kaybettikleri bilgisini veren Adıyaman, birkaç ilden elde ettikleri verilerin dahi Bakanlığın açıkladığı günlük vaka sayısından daha fazla olduğunu söyledi.

Adıyaman, Bilim Kurulu üyelerine ise Bakanlık dinlemese dahi bilimsel verilere göre bir karar almaları çağrısında bulundu.

"PANDEMİDE YOL ALAMIYORUZ"

Gelinen noktada salgının hızlı, virüsün ise kontrolsüz bir şekilde insanlar arasında yayıldığını anlatan TTB Başkanı Sinan Adıyaman, “İyi bir noktada değiliz ve açıkcası Sağlık Bakanlığının stratejisi yolunda gitmedi” dedi.

Vakalardaki artışın yeniden açılmayla birlikte başladığını ifade eden Adıyaman, “Artan vakalar nedeniyle vatandaş suçlanıyor ama salgının bu noktaya gelmesinde kamusal tedbirlerin zayıflığının rolü çok büyük. Siz kamu olarak her şeyden elinizi çeker ve salgınla mücadele stratejisini tamamen bireylere bırakırsanız o zaman zaten salgınla mücadele diye bir ortam olmaz. Şu anda Türkiye bu durumda” ifadelerini kullandı.

Pandemide maalesef yol alamadığımızı belirten Adıyaman, “Tedbirlerin kademesiz kaldırılmasıyla beraber 2 Haziran’da 600’e düşen vaka sayısı yükselmeye başlayarak yeniden 1500’lere çıktı” diye konuştu.

"YAPILAN 100 BİN TEST İNANDIRICI DEĞİL"

Son günlerde yapılan 100 bin testin aldatıcı olduğunu ifade eden Adıyaman bu durumu şöyle açıkladı:

“Bu testlerin yarısı yurt dışına çıkan insanlara yapılıyor. Kalanın bir kısmı da futbolculara, milletvekillerine, özel siyasi zümrelere yapılıyor hatta Cumhurbaşkanlığında çalışanlara yapıldığına dair söylemler var. Dolayısıyla normal popülasyona yapılan test sayısı çok da fazla değil. Pandemiyle ön saflarda mücadele eden sağlık çalışanlarına haftada bir test yapılsın istiyoruz o bile yapılmıyor.”

"HEKİMLER HASTA TERCİHİ YAPMAK ZORUNDA KALIYOR"

Ankara’da birçok hastanenin pandemi servisinde yer kalmadığını ve Şehir Hastanesi, Hacettepe, Gazi, Ankara Tıp Fakültelerinde yeni pandemi servislerinin açılmaya başlandığı bilgisini veren Adıyaman, “Acillere ve pandemi polikliniklerine başvuran hasta sayısı çok arttı ve triyaj yapamıyoruz. Yani acile hasta geliyor, Kovid teşhisi konuyor ama yatıracak yer yok. Bazıları yoğun bakımlık oluyor, yoğun bakımda yatıracak yer yok. Yoğun bakımlarda yer olmadığı için hastaları normal dahiliye servislerine yatırıyorlar. Hekimler ‘Hangi hastayı yoğun bakıma koyalım’ diye tercih yapıyor” diyerek bir ara İtalya’da yaşanan durumun Türkiye’de de yavaş yavaş gerçekleşmeye başladığını söyledi.

Adıyaman, hastanelerde yer olmadığı için evlerine yollanan bazı hastaların bir gün sonra ağır bir tabloyla hastanelere geri geldiğini ve yer olmadığı için ya acil servislerde kaldıklarını  ya da hızlı bir şekilde hayatlarını kaybedebildiklerine dikkati çekti. 

"BAKANLIK VERİLERİNE GÜVEN KALMADI"

Bakanlığın açıkladığı verilere halkın güven duymadığını ve bunu “Artık mızrak çuvala sığmıyor” diye açıklayan Adıyaman, “Sadece sağlıkçılardan aldığımız bilgiler değil; Ankara, Rize, Erzurum, Malatya Valiliği, Konya ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğünün, Adıyaman Belediye Başkanının yaptığı ama en önemlisi İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının rakamlarla ilgili açıklamaları çok önemli. Bunların hiçbiri Bakanlığın tablosuyla uymuyor ve bu açıklanan rakamlardan daha ağır olduğunu görebiliyoruz” diye konuştu.

Ankara’da filyasyon ekiplerinden gelen bilgiye göre günlük pozitif vaka sayısının 1500’lerde olduğunu söyleyen Adıyaman, “Batman’dan günde 600, Diyarbakır’dan 350, İzmir’den 400 pozitif vaka haberi geliyor” dedi.

"GRİP AŞISI YETERSİZ"

Sonbahar aylarında grip salgınının da başlayacağını ve bunun Kovid-19 semptomlarıyla çok benzediğini belirten Adıyaman, “Türkiye’de 65 yaş üstünün hepsine, ikincil hastalıkları olan vatandaşlara ve sağlık çalışanlarına grip aşısı yapılmalı. Bunun için de 10 milyon civarında bir aşı gerekiyor ama hâlâ ortada bir şey yok. Grip salgını Kovid’le birleştiği zaman vakalar daha da artabilir” uyarısında bulundu.

"BİLİM KURULU NE DÜŞÜNÜYOR AÇIKLAMALI"

Bilim Kurulunun da artık bir açıklama yapması gerektiğini söyleyen Adıyaman, “Salgının geldiği konuda ne düşünüyorlar, en azından bunu açıklasınlar. Bir şeyler yapılması gerekiyor. Bakanlık tarafından dinlenir ya da dinlenmez ama Bilim Kurulunun bilimsel verilere göre bir karar alması gerekiyor” dedi.

"OKULLARIN AÇILMASI DA KENDİ HALİNE BIRAKILDI"

Okulları açılan ülkelerin vaka sayılarının nüfus oranlarına göre 100 binde 1’in altında olduğunu vurgulayan Adıyaman, “Türkiye’de şu an yüzde 10 civarında, bölge illerinde ise yüzde 17. Ortada hiçbir kriter yok ama öyle bir hava var ki 21 Eylül’de okullar açılacak. Soruyorum; 20 Eylül günü günlük 5 bin yeni vaka çıkarsa siz okulu açacak mısınız? Aynı salgın yönetiminde olduğu gibi okulların açılması da kendi haline bırakılmış durumda. Enfekte olan öğretmen ve okul çalışanları var, çok dikkatli olunması gerekiyor. İsrail’de ilk dalga atlatıldı, okullar açıldı. İlkinden daha büyük bir dalga bir liseden çıktı” hatırlatmasında bulundu.

Sağlık Bakanlığına da iş birliği yapma çağrısını yineleyen Adıyaman “Salgınla mücadele sekteye uğramış durumda. Buradan tekrar çağrı yapıyorum; Bakanlıkla bir an önce buluşup, konuşup bu işi beraber halletmemiz gerekiyor” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Eşit mi fırsatlarımız?

SONRAKİ HABER

Yeni NAVTEX duyurusu yapıldı: Yunanistan silah bütçesini artırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...