28 Ağustos 2020 17:57

Galata Kulesi’nde darbeli matkapla yapılan yıkımla ilgili soruşturma başlatıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Galata Kulesi'nde darbeli matkapla yapılan yıkım hakkında E.S Yapı hakkında soruşturma başlattı. Restorasyonun ayrıca proje olmadan yapıldığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: @mhrpolat'in Twitter hesabından alınmıştır

Paylaş

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, E.S Yapı'nın Galata Kulesi'ndeki darbeli matkapla yapılan restorasyon hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırılık gerekçesiyle soruşturma başlattı. Savcılık, 2 No' lu KVTV Koruma Kurulu'na gönderdiği yazıda "varsa" onaylı projeyi istedi.

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’un en önemli simgelerinden biri olan Galata Kulesi'nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturmada, Galata Kulesi'nde 2863 Sayılı Yasaya (Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu) muhalefet teşkil edecek eylemler olduğuna ilişkin haberler ve müştekilerin suç duyuruları olduğu belirtilerek, bunun üzerine soruşturulma başlatıldığı kaydedildi. 

Gazeteci yazar Çiğdem Toker'in sosyal meyda hesabından paylaştığı savcılık soruşturması yazısında, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan projenin onay belgesi istendi. Yazıda ayrıca E.S Yapı'nın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı davrandığı ve sorumluların bilgilerinin paylaşılması istendi.

MAHİR POLAT PROJENİN OLMADIĞINI DUYURDU

Öte yandan restorasyonun proje olmadan yapıldığı ortaya çıktı. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, yıkımın bir onaylanmış restorasyon projesi dahilinde gerçekleşmediğinin ortaya çıktığını açıkladı. Polat, yıkımın yapıldığı 12 Ağustos’ta yaptıkları şikayetin koruma kurulu tarafından işleme alınmadığını, bir gün sonra restorasyon projesinin onaylandığını açıkladı.

Polat, "Proje var denilmesine karşın, koruma kurulunun aykırı uygulamaları görmezden gelerek uygulama sonrasında (13.08.2020) restorasyon projesi onaylamış, o tarihte onaylı bir restorasyon projesi olmadığı tasdik edilmiştir" dedi.

Polat, Twitter hesabından, 12 Ağustos günü yaptıkları şikayet başvurusunun yazısını ve restorasyon projesinin darbeli matkapla işlem yapılmasından bir gün sonra yani 13 Ağustos günü onaylandığını gösteren belgeleri paylaştı.

(HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in Kovid-19 testi pozitif çıktı

SONRAKİ HABER

Karaman'da işçi servisi ile tır çarpıştı: 11 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...