22 Ağustos 2020 19:10
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ağustos 2020 12:22

Giresun'da sel sonucu 11 kişi yaşamını yitirdi, 5 kişi kayıp

Giresun'un Dereli ilçesinde sağanak nedeniyle dere taştı. Sel sonucu 11 kişi hayatını kaybetti, 5 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Giresun'da dün etkili olan şiddetli yağmur, sel ve heyelanlara yol açtı. Sel sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 11, yaralı sayısı 12, kurtarılanların sayısı 153 olarak açıklandı. Kayıp 5 kişiyi arama çalışmaları ise sürüyor.

“17 BİNA YIKILDI, 361 BİNA HASAR GÖRDÜ, TOPLAM 31 BİNANIN BOŞALTMA İŞLEMİNİ YAPIYORUZ"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Giresun'daki sele ilişkin, Doğankent'te 4 yıkık, 200 az, Dereli'de 3 yıkık, 152 az ve Yağlıdere'de 10 yıkık, 9 az hasarlı bina tespiti yaptıklarını söyledi.

Bakan Kurum, bölgedeki incelemelerin ardından, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile gazetecilere açıklama yaptı.

Kentte 7 ilçede sel ve heyelan olaylarının meydana geldiğini vurgulayan Kurum, 3 ilçede hasarın boyutunun ağır olduğunu dile getirdi.

Doğankent, Dereli ve Yağlıdere ilçelerinin selden en çok etkilenen 3 ilçe olduğuna işaret eden Kurum, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 90 kişiden oluşan ekibimiz hasar tespit çalışmalarını başlatmış durumdalar. Bu çerçevede 378 binanın hasar tespitinde, Doğankent'te 4 yıkık 200 az hasarlı, Dereli'de 3 yıkık 152 az hasarlı, yine Yağlıdere'de 10 yıkık 9 az hasarlı olmak toplamda 17 yıkık 361 az hasarlı bina tespiti yaptık. Tabii hasar tespit çalışmalarımız süratli bir şekilde devam ediyor."

Bakan Kurum, riskli binaların boşaltılacağını belirterek, "Diğer taraftan hem sel hem heyelan sebebiyle dere güzergahında olan, heyelan riski altında olan alanlar var. Bu alanların tespitini yine bakanlarımızla birlikte yaptık. Bu çerçevede Dereli'de 20 adet binayı boşaltıyoruz. Doğakent'te 11 olmak üzere toplam 31 binanın boşaltma işlemini yapıyoruz." dedi.

Mağdur olan vatandaşları, belediye ve kaymakamlık kanalıyla otellerde misafir edeceklerini anlatan Kurum, "Yine de afet riski taşımayan daha önce bizim konut yaptığımız alanın hemen yanında 200 tane Dereli'de, 150 tane de Doğankent’te yeni konutların inşasına hızlı bir şekilde başlayarak vatandaşlarımızı bu sağlam, güvenli alanlara taşımış olacağız." diye konuştu.

Belediyelere ilk etapta 2 milyon liralık hibe desteği sağlayacaklarını aktaran Kurum, şunları kaydetti:

"Altyapı imalatlarını arkadaşlarımız inceliyor. Hem Dereli'de hem Doğankent'te hem de kısmen Yağlıdere'de zararlar var. Doğankent'te atık ve yağmur suyu hattını tamamen yeniliyoruz. Yaklaşık 5 milyon liralık altyapı hasarını İller Bankası Genel Müdürlüğümüz kanalıyla gidereceğiz. Yine Dereli ilçemizde 6 milyonluk altyapı hasarını karşılayacağız."

BAKAN PAKDEMİRLİ VATANDAŞI SUÇLADI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sel felaketi sonrasında yaptığı açıklamada vatandaşı suçladı. Pakdemirli, "Ben de ilk defa böyle büyük bir doğal afet görüyorum. Şehrin silüeti değişmiş durumda. Ciddi uyarılar yapmamıza rağmen vatandaşlarımız 'Nasıl olsa bana olmaz' düşüncesi içinde. Bu da can kayıplarına yol açabiliyor. Bu taşkınları tamamen önlemenin imkanı yok, dere yataklarına ev ve dükkanların yapmamak gerekiyor. Dün alınan yağış 135 milimetre yağış aldık. Ağustos aylarının ortalamasının bir buçuk katı bir günde yağdı" dedi.

SORUMLULARA TEPKİ YAĞDI

Giresun’daki sel felaketinin ardından bilimi rehber almayan yöneticilere de tepki yağdı. Yapılan açıklamalarda plansız kentleşme ve HES’lere tepki gösterildi. 

CHP, GİRESUN'A HEYET GÖNDERDİ

CHP'den yapılan açıklamaya göre, Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun başkanlığında milletvekillerinden oluşan heyet, sel felaketinin boyutlarını yerinde incelemek üzere Giresun'a hareket etti. Heyette, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek ve Giresun Milletvekili Necati Tığlı bulunuyor.

YOL ÇÖKTÜ

Giresun’daki sel felaketinde, Tirebolu-Doğankent yolunda menfezin çöktüğü bölgede, sabah saatlerinde başlanan arama çalışmalarında, 1 kişinin daha cansız bedeni bulundu. 1 kaybın daha bulunmasıyla selde yaşamını yitirenlerin sayısı, 7'ye yükselirken, 9 kişiyi arama çalışmaları sürdürülüyor.

Giresun'un Dereli ilçesinde sağanak nedeniyle dere taştı

22.08.2020 06:00 - 23.08.2020 06:00 Arasında Giresun'da Gerçekleşen Toplam Yağış

 

BölgeYağış (mm)
Giresun, Yağlıdere, YAĞLIDERE/SINIRKÖY KÖYÜ136,2
Giresun, Çanakçı, ÇANAKÇI120,6
Giresun, Görele, GÖRELE/SİS DAĞI98,3
Giresun, Alucra, ALUCRA/ÇAKRAK KÖYÜ83,6
Giresun, Bulancak, BULANCAK82,5
Giresun, Yağlıdere, YAĞLIDERE81,3
Giresun, Merkez, GİRESUN/İNİŞDİBİ BELDESİ72,1
Giresun, Keşap, KEŞAP/YİVDİNCİK KÖYÜ68,2
Giresun, Güce, GÜCE54,1
Giresun, Dereli, DERELİ/KÜMBET YAYLASI53,3
Giresun, Merkez, GİRESUN48,2

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçilerinden 7/24 kreş talebi : Fatma Hemşire’nin acısını en iyi biz anlarız

SONRAKİ HABER

Ordu Korgan Deresi'nde kirlilik bitmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...