19 Ağustos 2020 16:22
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ağustos 2020 17:25

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Son bir buçuk ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 salgınında gelinen durumu değerlendiren Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca | Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar/AA

Paylaş

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, koronavirüs ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere 17.00'de toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının bitmesinden yaklaşık bir saat sonra açıklama için kameralar karşısına geçti.

Bakan Koca'nın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle

SON BİR BUÇUK AYIN EN YÜKSEK HASTA SAYISI

"Vaka sayıları bir süredir yükselişte, son 1,5 ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık. 12 Haziran'da tespit edilen bin 592 olduğunu güç birliği ile bunu binin altına çektiğimizi unutmayın. Vaka artışları uyarı olmalı, yenilgi duygusuna kapılmamalı."

"Geldiğimiz noktayı özetlemeye çalışayım. Test sayımız 82 bin olarak gerçekleşti, bu sayı birkaç gün içinde 100 binin üzerine çıkabilecek. Yaşı genç, haftalığı hafif geçiren kişiler evde istirahat etmekte, izole olmaktalar. Evde tedavi edilen hastalarımız için önümüzdeki günlerde yeni bir uygulamaya geçiyoruz. Hekimlerimiz teletıp denilen bir sistemle hastalarıyla doğrudan görüşme yapacak."

"İlaç tedariğinde herhangi bir sıkıntımız yoktur, tanı testlerinde olduğu gibi ilaç giderleri de devlet tarafından karşılanmaktadır. Salgının sonuçları açısından en önemli gösterge ağır hasta sayısıdır, dün 686'ya ulaştı. Vaka tablosunda her gün karşımıza çıkan vefat sayılarının arkasında sağlıklı bir insanın asla bilemeyeceği çırpınışlar var. Temas ve bulaşma zincirlerinin güçsüz kişiler için bir sebepler zinciri olmasına izin vermemeliyiz."

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 67,8

"Türkiye salgınla mücadelede filyasyon çalışmasının çok yararlarını gördü. Bu başarı devam ediyor. 1 Temmuz'da 7 bin 507 olan filyasyon ekibi sayımız 9 bin 344'e çıktı. Her ekibimizde bir hekim görevlendirdik. Temaslı zincirinde olduğu bilinen kişilere ulaşma oranımız son 45 gün içinde yüzde 98,9'dur. Sivas ve Urfa'da kısa süre yaşanan yoğun bakım hasta doluluğu dışında bir sorunla karşılaşılmamıştır. Yoğun bakım yatağı doluluk oranı yüzde 67,8'dir. Sağlık çalışanlarımız, sağlık sistemimiz, hastanelerimiz ihtiyaca cevap verecek güçtedir."

"İl hıfzıssıhha kurullarımızın adını daha sık duyuyorsunuz. Her şehirdeki kararların yaptırım gücü var. Vaka artışının dikkat çektiği illerin kurullarıyla ortalama haftada iki toplantı düzenledik. 10 ilde vaka sayıları düştü, 7 ilde mücadelemiz devam ediyor."

HES UYGULAMASINDA RİSKLİ ALAN ÖZELLİĞİ

"Bakanlığımız HES adlı bir mobil uygulama geliştirmişti. Bu uygulamaya riskli alan özelliğini kazandırdık. Kırıkkale'de denenen bu özellik ay sonuna kadar tüm yurtta hizmete girecek. Gittiğiniz mekanlarda karekod uygulamasıyla size bilgi verecek. Orada bir Covid hastası veya bir temaslı bulunmuş mu, bulunuyor mu bunu öğreneceksiniz. HES kodu üreten vatandaş sayısı 25 milyonu geçti. Hastalığı veya teması sebebiyle izolasyonda olması gereken 95 binden fazla kişinin izolasyon kuralını ihlal ederek ulaşım araçları kullanmaya çalıştığını bu uygulamayla tespit ettik. Ev izolasyonları da yine bu uygulamayla denetlenmektedir."

SONBAHARDA GRİP DE ARTACAK

"Okullarda yüz yüze eğitime geçilecek tarih başka açılardan da önem arzediyor. Sonbahara girmiş olacağız, grip vakaları artmış olacak. Çok dikkatli olmanızı rica ediyorum. Tedbirlere uyarsanız işimiz kolaylaşacak. Koronavirüsle gribin bulaşma yolu aynıdır. Aynı tedbirlerle ikisini de önleyeceksiniz. Bilim dünyası Covid-19'un zaman içinde zayıflayarak grip gibi bir hastalığa dönüşeceğini dillendirmeye başlamıştır. Bazı bilimsel makaleler virüsün değişime uğradığını dile getirmektedir. Bunlar temkinle karşılanması gereken iyi haberlerdir. Bunu hastalığı yeneceğimizin işaretleri olarak kaydetmeli, kurallardan asla taviz vermemeliyiz."

OKULLARIN AÇILMASI

Bakan Koca bu açıklamalarının ardından gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı:

"Milli Eğitim Bakanlığı'mızla komisyonumuz sürekli iletişim halinde çalışıyorlar. Biz 21 Eylül'de doğrusu okulların temelde açılmasından yana bir yaklaşım içerisindeyiz. Bu daha önce kademelendirme tarzında olur. Bunu da önümüzdeki haftalar Milli Eğitim Bakanlığı da netleştirerek açıklamasını yapmış olur. Bazı sınıfların bir şekilde eğitime başlaması gerektiğini biliyoruz. 21'inde eğitime temelde başlama esas, salgındaki seyir farklı seyrederse kademelendirme yöntemiyle bir noktaya gelinmiş olur. Temelde açılması eğilimi kademelendirme tarzında olabilir, karma yöntemler de olabilir, biz 21'inde bir şekilde başlaması şeklinde bir yaklaşımdayız."

SMA HASTALARININ İLACI

"SMA hastalarımızla ilgili ilaca erişimde hiçbir sorun yaşanmayacak. Dünyada tip 1, tip 2, tip 3 bu kadar yaygın hiçbir şekilde ücret almayan nadir ülke olduğumuzu söylemek sitiyorum. Son dönem ruhsatlandırılan, oral yolla alınan bir benzer ilacın daha geliştiğini ve ruhsat aldığını, bununla ilgili de ayrıca devrede olduğumuzu, erişimi kolaylaştırmak konusunda Bilim Kurulu da uygun görürse önünü açma çabası içinde olacağız."

YÜKSEK KİT FİYATI İDDİALARI

"Ne olsun 83 milyon bir olalım, siyaseti pandemiye bulaştırmayalım. Sağlık Bakanlığı, yurt dışından alınan 8,75 dolarlık kit dışında 9,8 liranın üstünde bir fiyat uygulaması yapmamıştır. İnsanları yanıltmayalım. Bu kadar net söylüyorum. Bu fiyatta veren başka kuruluşlar, üreticiler de vermedi. Ben kitin arkasında nasıl küresel oyunların oynandığını çok iyi biliyorum, emin ol kitap yazılır, Lütfen vatandaşımızı yanıltmayalım. Kimlerin neleri hesap ettiğini ben çok iyi biliyorum. Bakanlık 9,8 liranın üzerinden yerli kit alımı yapmamıştır."

AŞI ÇALIŞMALARI

"Ülkemizdeki aşı çalışmasıyla ilgili şu an toplam 13 tane çalışma olduğunu, 3 tane çalışmanın hayvan fare çalışmasının bittiğini, preklinik çalışmaların devam ettiğin, bunun için de hem bakanlı hem TUSEB olarak aşı çalışması yapan bütün arkadaşlarımıza, araştırmacılarımıza her türlü kolaylığı gösterme noktasında bir çalışma içinde olduğumuzu da söylemek istiyorum. Dünyada Rusya, Çin, Almanya ve İngiltere'nin çalışmaları var. Rusya'daki aşı grubuyla bizim bilim insanlarımızın iletişim içinde olduğunu biliyorsunuz. Biz faz 3 çalışmasının Türkiye'de yapılması gerektiği şeklinde konuştuk. Faz 3 çalışmasına geçmeden önce preklinik çalışmaları görerek başlatmayı uygun görüyoruz. Sözleşme sonrası preklinik çalışmaları görerek faz 3 çalışmasını yapabiliriz. Çin ve Almanya'da yapılan çalışmayla ilgili faz 3 çalışmasını Türkiye'de yapmakla ilgili konuşma oldu. İletişim içinde olduğumuzu ayrıca söylemek istiyorum."

GRİP AŞISI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILACAK

"Herkesin grip aşısı olması gibi bir durum söz konusu değil, öyle bir üretim de söz konusu değil. Bilim Kurulu'nda gündeme gelmiş oldu, özellikle kimlere yapılma zorunluluğu olduğunu biliyoruz ama Covid döneminde kimlere yapılmasıyla ilgili bir çalışma olacak. Grip aşısının kime yapılacağıyla ilgili kriterleri biliyoruz ama Covid olduğu için daha çok risk taşıyan hangi hasta grubu olabilir, bununla ilgili bir çalışma yapılıyor. Zorunlu olan, zorunlu yaptırılması gereken hastalık durumunda biz bakanlık olarak ücretsiz yapıyoruz. Onun da test kiti zaten yapılmış olacak. Aşıyı temin açısından da, her yıl aldığımız belli miktar aşı var, onun temini sağlanmış olacak, bu yıla özel daha fazla tüketileceğini biliyoruz, bu yıl yetecek kadar aşıyı temin etme noktasında yoğun bir gayret içinde olduğumuzu söylemek istiyorum."

65 YAŞ VE ÜZERİ

"65 yaş üzeri olan büyüklerimiz içinse bu çok gündeme getirilen, yer yer istismar da edilen, biz gerçekten büyüklerimizi bu virüse karşı 65 yaşla ilgili kısıtlamayı getirdik. 65 yaş virüsü bulaştırır diye değil, 65 yaşa virüs bulaşırsa daha büyük risk olur diye korumak istedik. Şu dönemde de İçişleri Bakanlığı yayınlamış oldu, genel anlamda bir kısıtlama yok, il bazında riskli bulunan bölgelerde il kurulları tarafından bu kararlar alınabilir. Ben sadece bir ili söyleyeyim, verilerini konuştuğumuz bir ilin, hastanede yatan hastaların yüzde 42'si 65 yaşın üzerindeydi. Yani ilin yüzde 6 toplam 65 yaş üzeri oranı. Hasta olanlar yüzde 40'ın üzerinde. Bu riskli il değil mi? Bunu büyüklerimizi korumak için aldığımızı bilin."

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EK ÖDEMELER

"Maliye Bakanlığımız bu konuyla ilgili çalışıyor. Özellikle Covid'li hastalarla ilgili yoğun ilgilenenler branş ya da branş dışı hekimler ya da sağlık çalışanları olmak üzere 1 Ağustos'tan itibaren 3 aylık bir zaman diliminde ödeneceğini buradan söylemek istiyorum. Ayrıca Covid'li hasta grubuyla daha çok uğraşmayan hekimlerimiz ya da sağlık çalışanlarımızla ilgili Ocak ayı esas alınarak bir ek ödeme planlanıyor. Aile hekimlerimiz ile ilgili şunları söylemek istiyorum, özveriyle bu dönemde çalıştılar. Semptom takibi yapmak üzere sürekli devrede oldular. Aile hekimlerimize 1 Ağustos itibariyle Covid'li hasta takibi esas alınarak bu anlamda bir ek ödeme olacağını söylemek istiyorum. Sağlık çalışanlarımızın eforu parayla ölçülemeyecek kadar çok önemli. Bunu iyi biliyoruz. İmkanlar ölçüsünde bir gayret ve çaba içerisinde çözüm getirildi."

HASTENELERDEKİ DOLULUK

"Demin de ifade etmiştim, yaşadığımız, Urfa ve Sivas ili oldu, Diyarbakır'da kısmen oldu. Bu dönemde Sivas'a gelen 2 milyona yakın insan oldu. Biz hastaneyi inşa ederken, yatak sayısını planlarken nüfusa göre planlama yapıyoruz. 10 binde 27 şeklinde Türkiye ortalaması. Ama 2 milyon kişinin bir zaman diliminde oraya gelmiş olması hastanelerdeki doluluk oranında sorun olarak karşımıza çıkabiliyor. Yoğun bakım sayılarımızı her geçen gün artırıyoruz. Şu an yoğun bakım sorunu yok, Urfa'da 121 yeni yatağın da devreye gireceğini söylemek istiyorum."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın cuma günü açıklayacağı "müjde" ile ilgili çok sayıda tahmin ortaya atıldı

SONRAKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 1303 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...