20 Ağustos 2020 00:31

Kadın ligine "Usulen oynansın" gözüyle bakılıyor

Denizli’nin tek kadın futbol kulübü Horozkent Spor Kulübünün Başkan Yardımcısı Abdülbaki Aras ve Forvet Oyuncusu Şeyma Var ile takımın başarısını ve kadın futbolunu konuştuk.

Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel

Reklam

Hilmi MIYNAT
Denizli

Bein Sports Sunucusu Melih Şendil’in futbolun kadınlara yönelik bir spor olmadığına dair açıklamaları kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Birçok çevreden gelen tepkiler üzerine kanal Melih Şendil ile yollarını ayırdı. FIFA Kadınlar Dünya Kupası kadınların gereken destek sağlandığında nasıl futbol oynayabileceğini gösterdi. Fakat Kadınlar Dünya Kupası’nı bir kenara koyduğumuzda ulusal ligler medyadan ve federasyonlardan gereken ilgiyi görmüyor. Kadınlar ise kendi imkanlarıyla kulüpler de imkansızlıklar içerisinde faaliyet yürütmeye çalışıyor.

"FEDERASYON ARTIK BİR ADIM ATMALI"

Denizli’nin tek kadın futbol kulübü Horozkent Spor Kulübü imkansızlıklarla boğuşarak 3. Lig’den 2. Lig’e yükseldi. Kulüp Başkan Yardımcısı Abdülbaki Aras ve Forvet Oyuncusu Şeyma Var ile takımın başarısını ve kadın futbolunu konuştuk. Başkan Yardımcısı Aras, “Kime sorsak ‘Gençlerimiz geleceğimizin teminatıdır’ der fakat bu hep lafta kalıyor. Gereken destek sağlanmıyor ve birçok yetenekli sporcu kaybolup gidiyor. Federasyonun artık bir adım atması gerekiyor” diye konuştu.

Abdülbaki Aras

"KADIN FUTBOLU HEP ÖTELENİYOR"

Kadın futbol liglerinin amatör lig olarak geçtiğini hatırlatan Aras, ülke içinde ve dışında hiçbir destek olmamasına rağmen, büyük başarılara imza atıldığını belirtti. Topluma bakıldığında ‘Kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapalım’ söylemlerinin lafta kaldığını söyleyen Aras şöyle devam etti: “Federasyon içinde hâlâ bizim kadın futbol ligimiz yok. Gelişim ligleri deniyor. Gelişim ligleri arasında çok yetenekli oyuncular kaybolup gidiyor. Öncelikle federasyonun bu liglere el atması gerekiyor. Kadın futbol liginin kurulması lazım. Kadın futboluna verilen değeri değil de değersizliği gördük. Kadın futbolu hep öteleniyor. Yıllardır sponsorlu lig olsun diyoruz; bulunmuyor, ayarlanmıyor, istenmiyor.”

"KADIN LİGİNE ‘USULEN OYNANSIN’ GÖZÜYLE BAKILIYOR"

TFF’nin UEFA’yla yaptığı sözleşmeye göre kadın ligine ‘Usulen oynansın’ gözüyle baktığını belirten Aras, “Bu gençler 8-10 senedir ter döküyor, emek veriyor, ailelerinden, okullarından, sosyal hayatlarından fedakarlık yapıyor. Hafta sonu düğünlerde çalışarak kazandığı para ile kendine krampon alan oyuncularımız var. Bir taraftan eğitimlerini devam ettiriyorlar. Bu kadar fedakarlığa rağmen ‘Olduğu kadar olsun’ deniyor” diye konuştu.

"3-5 LİRALIK MADALYAYI TAKMADILAR"

2018-2019 Genç Kızlar Turnuvası’ndan örnek veren Aras, “Türkiye şampiyonası düzenlendi. Sadece 1. takıma kupa ve madalya verildi. Biz birinci olsak da diğer takıma ikincilik madalyası verilmemesinin üzüntüsünü yaşadık. İkinci olan takıma da madalya verilse o sporcular onure edilse… Bırakın parayı pulu toplu halde alsanız 3-5 liralık madalyayı takmadılar, takmak istemediler” dedi.

"ERKEK FUTBOLUNA MİLLET KASASINI AÇIYORLAR"

Denizli’deki sahaların ve tesislerin yetersiz kaldığını anlatan Aras sözlerini şöyle sürdürdü; “Geçen sene haftada 4 antrenman yapmamız lazımdı neredeyse 2 antrenmanla sezonu bitirdik. Bu sezon 1. Lig’e çıkma hedefimiz var. En az 4 antrenman yapmamız gerekiyor. Soyunma odaları yetersiz. Kadın oyuncularımıza pozitif ayrımcılık istiyoruz. Şuraya bir konteyner konsa sorun olmaz ama maalesef ihmal ediliyor.” Kadın futboluna gereken desteğin sağlanması taleplerini dile getiren Aras, “A milli takıma iki oyuncumuz seçildi. İmkan sağlansa çok yetenekli oyuncularımız var. Erkek futboluna millet kasasını açarken kadın futboluna maalesef ‘Kkadın futbolu mu olur, gerek yok’ diyerek çoğu uzak duruyor. Sayın valimiz sporla ilgili bir insan, bize destek olabilir. Biz hep öteleniyoruz ama bu sene bizi ötelemeyin. Çalışarak 1. Lig’e çıkalım Denizli’mizin adını duyuralım” dedi.

Şeyma Var

"SOYUNMA ODAMIZ BİLE YOK"

Takımın Forvet Oyuncusu Şeyma Var, Melih Şendil’in sözlerine tepkisini şu sözlerle ifade ediyor: “Futbol erkek oyunu değildir, zeka oyunudur, başarı oyunudur. Kadınlar erkeklerle eşit bir şekilde oynayabilir. Şendil’le alakalı gerekeni yapmışlar”.

Kadın futbolunun destek görmemesinden yakınan Var, “Mesela Denizli’nin tek kadın futbol takımıyız ama soyunma odamız bile yok. Tesislerimiz yok. Erkeklerden daha az destek görüyoruz, hatta destek görmüyoruz. Buldan ilçesinden dolmuşla gelip gidiyorum antrenmanlara. Ben futbolu severek oynuyorum. Hiç imkan verilmiyor” diye konuştu. Ana sınıfında futbol oynamaya başladığını söyleyen Var, “Destek olursa daha iyi yerlere gelebiliriz. Yardım etmiyorlar. Birçok erkekten daha iyiyiz ama destek görmediğimiz için yeteneklerimizi sergileme imkanı bulamıyoruz. Destek görsek daha büyük başarılara imza atarız” dedi.

DENİZLİLİ İLK KALECİ

2015 yılında kurulan Horozkent Spor Kulübü Kalecisi Sudenur Sözüdoğru, A Milli Takıma seçilen Denizlili ilk kaleci olma unvanına sahip. Ayrıca takımın defans oyuncusu 19 yaşındaki Takım Kaptanı Havane Dilbe de A milli takıma seçilen bir diğer oyuncu.

Reklam