16 Ağustos 2020 11:07

Maden şirketine karşı mücadeleyi kazanan Kirazlıyayla köylüleri toplandı

Bursa Kirazlıyayla köyünde mahkemenin zenginleştirme tesisi ve atık barajı projesini durdurması kararı sonrası köylüler, Kirazlıyayla meydanında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bursa Yenişehir Kirazlıyayla köyü yakınlarında kurşun-çinko-bakır madenciliği zenginleştirme ve atık barajı projesi için verilen orman kesim iznine karşı açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Maden faaliyetinin durdurulması sonrası köylüler, Kirazlıyayla meydanında Bursa'nın yakın şehirlerinden de birçok destekçinin katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Milletvekillerinin, sivil toplum örgütlerinin, avukatların, derneklerinin ve köylü kadınların da söz aldığı toplantıda süreç ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Toplantı şenlik havasında geçerken köylü kadınlar desteğe gelen misafirlerine lokma ve yemek ikramında bulundu.

"ÇEŞMELERİMİZ, AĞAÇLARIMIZ KURUDU, HAYVANLAR SUSUZ KALDI"

Süreç içerisinde zorluklarla karşılaştıklarını ama asla mücadelelerinden vazgeçmediklerini ve vazgeçmeyeceklerini anlatan kadınlar, ''Köyümüzün havası çok temizdir. Şimdi yapılan tesisin üstünde bulunan tarafa hastahane yapılacak denilmişti. Sonra bu tesisi kurmaya başladılar. Birisi yaşatmak için diğeri ölüm sebebi. Resmen iki uç. Köyümüze o kadar yakın ki yanında ev var. Daha yapım aşamasında bile iki gölümüz, on tane de çeşmemizi kuruttular. Hayvanlarımız susuz kaldı. Ceviz ağaçlarımız kurudu. Ekinlerimiz tarlada kaldı. Çimenler vardı oralarda şimdi gidiyoruz tozdan yürüyemiyoruz" dedi.

"KÖYDE HERKES AKP VE MHY OY VERİRDİ, ŞİMDİ YANIMIZDA DESTEKLEMEDİĞİMİZ PARTİ KURUMLAR VAR"

Kendilerine ''Sizi parayla tutmuşlar'' gibi sözler söylendiğini belirten kadınlar, ''Bizim ne suçumuz var? Suçumuz toprağımızı, suyumuzu, köyümüzü savunmak mı? Ne suçumuzu görmüşler? Biz vatanımıza ne zaman ihanet etmişiz? Bu köydeki herkes ya Ak Parti ya da MHP'ye oy verirdi. Şimdi yanımızda daha önceden hiç desteklemediğimiz parti ve kurumlar var" diye konuştu.

"YOLLARIMIZ KESİLDİ, KÖYE GİDEMEDİĞİMİZ ZAMANLAR OLDU"

'Dört ay boyunca her gün 250-300 tane jandarma ve çevik kuvvet gelip etten duvar örüyordu önümüzde. Ocağın olduğu bölgenin yakınında mezarlık vardı. Her mezarın başında bir asker duruyordu. Kuran okumaya bile Jandarma eşliğinde gidiyordu. Köyün içinde iki kişi yanyana gelse Jandarma gelip ''ne yapıyorsunuz?'' diye soruyordu. Yollarımızın kesildiği, köyümüze giremediğimiz zamanlar oldu" diye ekleyen kadınlar yaşadıkları baskıları dile getirdi.

Lübnan sermayeli Meyra Madencilik adlı şirket tarafından Kirazlıyayla ile Reşadiye köyleri arasında 2014 yılından bu yana yapılan madencilik faaliyeti için zenginleştirme tesisi ve atık barajı projesine karşı köylüler aylardır mücadele ediyordu. Maden tesislerinin sularını, meralarını kirleteceğini, yaşam alanlarını ellerinden alacağını dile getiren köylülerin direnişi sık sık jandarmanın müdahalesi ile gündeme gelirken, özellikle köylü kadınlara yönelik baskı ve gözaltılar yaşanıyordu. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTB: Aktif hasta sayısı açıklananın 10 katı, sağlık çalışanları tükeniyor

SONRAKİ HABER

Arap Coğrafyasında Geçen Hafta: Türk dış politikası dost bırakmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...