15 Ağustos 2020 14:05

Eğitim Sen Bursa: Derslik ihtiyacı varken yıkılan okullar neden yeniden yapılmadı?

Eğitim Sen Bursa Şubesi deprem gerekçesiyle yıkılan okulların olduğu bölgelerde inceleme yaptı. Salgın nedeniyle derslik ihtiyacına rağmen okulların yapılmamış olmasına tepki gösterildi.

Eğitim Sen Bursa: Derslik ihtiyacı varken yıkılan okullar neden yeniden yapılmadı?

Fotoğraf: Evrensel

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Eğitim Sen Bursa Şubesi deprem gerekçesiyle yıkılan okulların olduğu bölgelerde inceleme yaptı. Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, “Geçen yıl depreme dayanıksızlığı gerekçesiyle 24 okul yıkılmış ancak salgın nedeniyle daha fazla dersliğe ihtiyaç olmasına rağmen yıkılan okulların yeniden yapılmasına başlanmamıştır” diyerek tepki gösterdi.

"SALGIN DÖNEMİNDE ÖĞRENCİLERİN TAŞINMASI RİSK"

Yıkılan okulların öğrencilerinin, normal eğitim yapan başka okullara ikili öğretime geçirilerek oralarda eğitim öğretime devam ettirildiğini hatırlatan Erdem, “Okullardaki 900 ile 2000 arası öğrencinin kimi kendi imkanlarıyla kimi servislerle taşınırken, salgın döneminde bu kadar fazla öğrencinin taşınması riskleri de katlamaktadır. Ayrıca ilkokul öğrencilerinin lise binalarında birçok sorun yaşadığını da biliyoruz. Vaka sayıları artarak devam ediyor. Eğitim Sen’in yapmış olduğu anketler ve çalıştaylar gösterdi ki; böylesi bir dönemde okulların açılarak yüz yüze eğitim yapılması oldukça tehlikeli sonuçlar doğuracaktı. Biz eğitim emekçileri, dün olduğu gibi bugün de öğrencilerimizin eğitim ve sağlık hakkının bütünlüklü olarak korunup gözetilmesi adına uğraşlar verdik, yine bu doğrultuda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“AŞAMALI VE SEYRELTİLMİŞ” AÇIKLAMASININ DETAYLARINI KİMSE BİLMİYOR

MEB’in aşamalı ve seyreltilmiş eğitim kararının, sermayenin ve sınav merkezli sistemin ihtiyacını karşıladığını vurgulayan Derviş şunları söyledi: “Medya açıklamalarıyla okulların 21 Eylül'de seyreltilmiş olarak açılacağını öğrendik. Çünkü konunun tarafları olan öğretmenler, sendikalar, öğrenciler ve velilerle iş birliği yapılmadan kararlar alınmaktadır. ‘Aşamalı ve seyreltilmiş’ açıklamasının detaylarını kimse bilmiyor. Oysa bütün bileşenlerle bir araya gelinip detaylar planlanmalıydı. Böylece hem eğitim emekçileri hem öğrenciler hem de veliler daha rahat olurdu. Şimdi bütün bu bileşenler adeta diken üstündedir.”

Herkesin endişeli olduğunu söyleyen Erdem endişeleri şöyle sıraladı: 

  • Okullarda hangi önlemler alındı? 
  • Sınıf mevcutları kaçar kişi olacak?
  • Öğrenci ve öğretmenlerin yüz yüze eğitim yapıldığı durumda bir günde okulda kaldığı süre kaç saat olacak?
  • Ek derslikler yapıldı mı?
  • Yıkılan okulların öğrencilerinin taşıması planlandı mı?
  • Yıkılan okullar artı derslik ihtiyacı oluştururken nasıl çözümler üretilecek?
  • Yeterince temizlik görevlisi mevcut mu?
  • Tuvaletlerde hijyen için hangi önlemler alındı?
  • Okullarda sağlık görevlisi bulundurulacak mı?
  • Okullarda sosyal mesafe uygulanabilecek mi?
  • Okullarda güvenlik görevlileri bulundurulacak mı?
  • Okullara pandemiden kaynaklı yeterli ödenek ayrıldı mı?
  • Servis araçları ile yapılan sözleşmelerle taşıma, salgın koşullarına uygun mu?
  • Uzaktan eğitimde neler planlandı?
  • Uzaktan eğitimde erişim kolaylığı sağlanabilecek mi?
  • Uzaktan eğitimde erişim araçları olmayan öğrenciler düşünüldü mü?
  • Uzaktan eğitimde dezavantajlı öğrencilere yönelik planlar nelerdir?
  • Liselerdeki uygulamalı derslere yönelik bir planlama var mı?

"HAZIRLIKLARIN OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ"

Okulların açılışının 21 Eylül'e ertelenmesiyle İŞKUR aracılığıyla geçici süreyle alınan, başta temizlik görevlisi olmak üzere personel alımı ikinci bir emre kadar durdurulduğunu belirten Erdem, “Okulların bir kısmında kadrolu hizmetli olmadığı gibi olanlar da yeterli sayıda olmadığı bilinen bir gerçektir. Bu bakış açısı ve mantıkla pandemi ile mücadele etmek mümkün değildir. Kamusal eğitimden her uzaklaştığımızda sorunlar artarak devam etmektedir. İktidarın ideolojik bakış açısı, sorunu vatandaşa havale ederek salgınla mücadele etmek maalesef çok zordur. Bir an önce okulların temizlik ihtiyacı giderilmelidir. Yardımcı hizmetli sorunu çözülmeden okulları açmak tehlikeli ve sorunlu olacaktır. Hep vurguladığımız gibi salgınla mücadele bir ekip işidir. Son olarak; acilen ek bütçe hazırlanıp okulların ihtiyaçları karşılanmalı. MEB vakıflara aktaracağı paralarla yeni okullar yapmalı. Yıkılan okulların inşasına derhal başlanmalı. Uzaktan eğitimde tespit ettiğimiz aksaklıklar giderilmeli. Kararlar, sermaye sahipleri ile değil, öğretmen, öğrenci velilerle birlikte alınmalıdır” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et