14 Ağustos 2020 10:31

Oya Fişek: Çocuklar eşitsizliği daha derinden yaşıyor

Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Başkanı Oya Fişek: Çocuklar sınıfsal eşitsizliği, cinsiyet eşitsizliğini, ırk ya da etnisite ayrımcılığını daha derinden yaşıyorlar.

Fotoğraf ve kolaj: Evrensel

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Başkanı Oya Fişek, Türkiye’de çocuklara yönelik çeşitli insan hakları ihlalleri olduğunu belirterek, “Çocuklar sınıfsal eşitsizliği, cinsiyet eşitsizliğini, ırk ya da etnisite ayrımcılığını daha derinden yaşıyorlar” dedi.

Çocuğun İnsan Hakları Ödülleri ile Prof. Dr. Gürhan Fişek Sosyal Politika Makale Ödüllerinin töreninin ardından Oya Fişek Evrensel’in sorularını yanıtladı. Fişek, Türkiye’de çocukların birçok farklı biçimlerde hak ihlaline uğradığını söyledi. Bunların başında çocuk işçilik, çocukların evlendirilmesi, cinsel saldırıya uğraması ve sokaklarda dilendirilmesi geldiğini belirten Fişek, “Başka ülke vatandaşı göçmen çocukları da ayrı bir kategori olarak bu listeye eklemek gerekiyor. Esasında çocuklar sınıfsal eşitsizliği, cinsiyet eşitsizliğini, ırk ya da etnisite ayrımcılığını daha derinden yaşıyorlar” dedi.

İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisinin verilerine göre son 5 yılda 300’den fazla çocuğun iş cinayetlerine kurban gittiğini kaydeden Fişek, 4+4+4 olarak nitelendirilen eğitim sisteminin on binlerce kız çocuğunu eğitimden kopardığını ifade etti. Fişek, geçen yıl yüzlerce çocuğun istismara uğradığını, gebe bırakıldığını ancak devletin buna göz yumduğunu vurguladı.

“GENÇ YAZARLARI TEŞVİK ETMEYİ AMAÇLIYORUZ”

Prof. Dr. Gürhan Fişek Sosyal Politika Makale Ödülü’nü bu yıl ikinci kez verdiklerini anlatan Fişek, “Prof. Dr. Gürhan Fişek ömrünü dünyayı işçiler ve tüm ezilenler için daha yaşanılabilir bir yer kılmaya adamış bir isim. Bu ödülü esas olarak bu mücadeleyi sürdürmenin bir aracı olarak görüyoruz. Ödül ile toplumsal sorunlara yönelik suskunluğu bozarak bu sorunlara ilişkin bilgi üretimini teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Makale yarışması ile genç yazarları bir rekabete sokmayı değil, onları toplumsal konulara kafa yormaya teşvik etmeyi amaçlıyoruz” dedi. İki yıllık deneyimlerinin bunu belirli ölçüde başardıklarına işaret ettiğini ifade eden Fişek, özgün araştırmaları ya da güncel bir konuyu ele alıp iyi işlemiş olanları ödüllendirmeye çalıştıklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray'da iki oyuncunun pozitif çıkan Kovid-19 testleri negatife döndü

SONRAKİ HABER

Asbestli köy 10 yıldır taşınmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...