14 Ağustos 2020 09:13

KESK İzmir Şubeler Platformu: Ekonomik krizin maliyeti halka ödetilemez

KESK İzmir Şubeler Platformu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin ulaşımda yeni 90 dakika düzenlemesine ilişkin, “Ekonomik krizin maliyeti halka ödetilemez” diyerek tepki gösterdi.

Fotoğraf: ESHOT

Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2008 tarihinden bu yana sürdürdüğü, 90 dakika uygulamasına yeni düzenleme geliyor. Gündeme gelen değişikliğe göre toplu ulaşımdaki ilk biniş ücretleri, tam tarifede 3,56 TL'den 3,46 TL'ye çekilirken, birinci ve ikinci aktarmaların her biri için 50'şer kuruş ödenecek. İkinci aktarmadan sonra ise herhangi bir ücret alınmayacağı belirtildi.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım ücretlendirme konusunda yeni bir düzenlemenin temel gerekçesi Pandemi süresince azalan yolcu sayısı ve artan maliyetler toplu ulaşımın mevcut şekliyle devamını olanaksız hale getirmiştir. ÖTV’nin sıfırlanması, genel bütçeden kaynak aktarılması gibi taleplerimiz bu güne kadar yanıtsız kalmıştır” şeklinde açıklanmasına KESK İzmir Şubeler Platformu “Ekonomik krizin maliyeti halka ödetilemez” diyerek tepki gösterdi.

Kamusal hizmetlerin ticari kaygılarla yönetilemeyeceği belirtilen açıklamada, “Salgının derinleştirdiği kriz ortamından çıkmanın bedeli emekçilere değil sermayenin kendisine ödetilmelidir. AKP tarafından sermayenin talep ve beklentileri doğrultusunda kamusal harcamaların her geçen gün azaltılması sonucunda bu ülkenin emekçileri ağır bedeller ödemektedir. Bu süreçte yerel yönetimlerin genel bütçeden paylarına düşen gelirlerin azaltılması ve salgının nedeniyle derinleşen krizden çıkma yolu olarak elektrik, su, ulaşım ve doğal gaz gibi temel kamusal hizmetlere yaptıkları zamlar kabul edilemez” denildi.

“BELEDİYE HALKIN YARARINA OLMAYAN UYGULAMALARDAN VAZGEÇMELİDİR”

İzmir’de toplu ulaşımın uzun bir süre önce aktarmalı hale geldiği ve otobüs hatlarında köklü bir değişiklik yapıldığı hatırlatılan açıklamada, uzak semtlerde yaşayan emekçilerin çoğunlukla aktarmalı ulaşım yapmaya mecbur bırakıldığı, bu durumda 2. ve 3. binişte alınacak olan ücretlerin, zaten geçim sıkıntısı çeken insanlara ek bir mali yük getireceği ifade edildi.

“İzmir Büyükşehir Belediyesi halkın yararına olmayan uygulamalardan vazgeçmelidir” denilen açıklama şöyle devam etti: “Ucuz, nitelikli, güvenli, erişilebilir ulaşım her vatandaşın hakkıdır. İzmir’in toplu taşıma sorununun çözümü, ulaşım zamları değildir. Sonuç olarak halktan yana olduğunu ifade eden yerel yönetimlerin halkın beklenti ve taleplerine uygun hareket etmesi, gelir dağılımın eşit ve hakça yapılması ve kamusal hizmetlerin etkin ve verimli olabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi, vakit kaybetmeden su fiyatlarına yaptığı zam ve ulaşım ücretlerine yapmayı düşündüğü zamları derhal geri çekmelidir.” (İzmir/EVRENSEL)

Reklam