13 Ağustos 2020 19:28

Diyarbakır’dan seslenen kadınlar: İstanbul Sözleşmesi'nden geri adım atmayız

Diyarbakır'da İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik saldırılara karşı bir araya gelen kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden geri adım atmayacağız” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır'da bir araya gelen kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Özgür Kadın hareketi (TJA) ve Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) öncülüğünde bir araya gelen kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nin geri çekilme tartışmalarına karşı eylem düzenledi. Kayapınar ilçesi Dünya Kavşağı'nda bir araya gelen kadınların eylemine, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Diyarbakır milletvekilleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Dayanışma Derneği (Tuay-Der) yöneticileri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) yöneticileri ve Ergani’de reddettiği erkeğin saldırısı sonucu ağır yaralanan Mutlu Kaya ve katledilen ablası Dilek Kaya’nın aile bireyleri katıldı.

Dünya Kavşağı’ndan Rojava Parkı’na yürümek isteyen kadınların etrafı polislerce sarıldı. Yürüyüş yapmaları engellenen kadınlara Valiliğin pandemiden kaynaklı getirdiği yasaklar gerekçe gösterildi. Yürüyüşleri engellenen kadınlar Dünya Kavşağı’nda basın açıklaması yaptı.

"Haklarımızdan hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ne dokunma uygula" pankartının yanı sıra, "Kadın kırımına hayır", "Jin bi hevre bo hêzin", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Jin jiyan azadî" dövizleri açıldı.

Kadınların zılgıt ve sloganları ile başlayan açıklamayı Eğitim Sen 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer okudu.

AKP’DEN GÜÇ ALAN FAİLLER

AKP iktidarının kadınları tehdit olarak gördüğünü kaydeden Sezer, "Eril AKP iktidarından güç alan failler, her türlü şiddet, cinayet ve tecavüz suçunu işlemeye devam etmektedir. Sadece temmuz ayında 36 kadın öldürüldü. Katiller cezasızlık politikalarından cesaret alarak can almaya devam etmektedir. İktidar partisi temsilcilerinin her fırsatta kadın kazanımlarını hedef alması, İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesine karşı duran kadınlara cinsiyetçi hakaret içeren cümlelerle saldırılması, kadının özgürleşme ve örgütlenmesinden ne kadar rahatsız olduklarının kanıtıdır" dedi.

Hükümetin sorumluluklarını yerine getirmediğini belirten Sezer, sorumluluğu yerine getirmek yerine şiddeti teşvik ettiğini söyledi.

"SÖZLEŞME BİR BELGE NİTELİĞİNDE"

İstanbul Sözleşmesi'nin şiddetten korunma ve zararlarını ortadan kaldırma amacının da ötesinde, şiddeti önleyecek ve ortadan kaldıracak yol ve yöntemleri de tanımlayan bir belge olduğunu kaydeden Sezer, "Sözleşmeyle aynı zamanda verilerin tutulması, analizlerinin yapılması, buna uygun politikalar ve çözümler getirilmesi, tüm kurum ve kuruluşlar tarafından etkin ve bütünlüklü olarak bu verilerin sağlanması hedeflenmektedir. Sözleşme aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliğini de temel almaktadır. 'Aile' kavramının tehlike altında olduğunu söyleyenler bilmeliler ki, içinde şiddetin olduğu aile kurumu zaten zayıftır" ifadelerini kullandı. Sezer, İstanbul Sözleşmesi’nin nefret diliyle beslenen ırkçı, gerici kesimlerce hedef alınmasının nedenini ise, “Sözleşmenin ırk, renk, dil, din, siyasi veya başka tür görüş, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, medeni hal, göçmenlik statüsü gibi nedenlerle hiçbir kesimin ayrımcılığa uğramamasını temin etmesidir" olarak açıkladı.

Kadınlar olarak yaşamlarından, haklarından eşit ve özgür yaşam mücadelesinden vazgeçmeyeceğinin altını çizen Sezer "İstanbul Sözleşmesi’nden geri adım atmayacağız. Buradan bir kez daha haykırıyoruz. Herkesi evde, işte, sokakta yaşamlarımızı kuşatan şiddete karşı yükselen kadın isyanını sahiplenmeye, iktidarı ise İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmek yerine gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

BTK, Jinnews’in web adresini engelledi

SONRAKİ HABER

Çavuşlu halkı, balık çiftliği istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...