12 Ağustos 2020 16:32

Elazığ Cezaevi raporunda işkence iddiası

Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ni ziyaret ederek hak ihlallerine ilişkin rapor hazırlayan MED TUHAD-FED, TUAY-DER ve ÖHD, tutukluların işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını kaydetti. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mezopotamya Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Diyarbakır Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin MED TUHAD-FED binasında basın toplantısı düzenledi. 

MED TUHAD-FED Eş Başkanı Mehmet Temizyüz, cezaevinde yakınları bulunan aileler tarafından yapılan başvurular neticesinde 7 Ağustos’ta tutuklularla bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.  İşkence, kötü muamele ve ceza infaz kurumlarındaki koşullara ilişkin görüşmelerde bulunduklarını kaydeden Temizyüz, “Bu çalışma ile Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nin açıldığı tarihten bu yana süreklileşen ve sistematik hale getirilen işkence ve kötü muamelenin tespiti ve cezaevinde hak ihlalleri ile karşılaşılan diğer sorunlara ilişkin gerekli tespitlerin yapılması, raporlaştırılması, oluşan raporlar neticesinde gerekli hukuki başvuru ve suç duyurularının yapılması amaçlanmıştır” dedi. 

CPT’NİN ÇAĞRISI 

20 Mart 2020 tarihinde Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) tutuklu ve hükümlülere ilişkin bir dizi ilke yayınladığını kaydeden Temizyüz, “25 Mart 2020 tarihinde ise BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri bir çağrıda bulundu ve 6 Nisan 2020 tarihinde de Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri yine bir çağrıda bulundu. Bu ilke ve çağrıların ortak noktası cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin sayısının azaltılması ve pandemi kapsamında alınacak önlemlerin mevcut özgürlükleri kısıtlama noktasına varmaması idi. Yine BM İnsan Hakları Komiseri ve Avrupa Konseyi İnsan Haklar Komiseri bu çağrılarda açıkça gerekçesiz tutuklanan siyasi tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılmaları talebinde bulundu. Bu kapsamda özelde Elazığ 2 nolu Yüksek Güvenlik Cezaevi olmak üzere tüm cezaevlerinde pandemi sonrası yaşanan hak ihlallerin arttığı gözlemlenmektedir” ifadelerini kullandı. 

TUTUKLULARLA GÖRÜŞÜLDÜ 

Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutukluların işkence ve kötü muameleye maruz kaldığına dönük yazılı ve görsel medyada çıkan haberleri hatırlatan Temizyüz, “Tutuklu/hükümlü yakınları tarafından yapılan başvurular neticesinde yaşandığı iddia edilen hak ihlalleri, işkence ve kötü muamelenin yerinde gözlemlenmesi, söz konusu tutsaklarla görüşülmesi amacıyla Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 7 Ağusos tarihinde ziyaret gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen ziyarette, tutsaklar ile yapılan görüşmeler sonucunda edindiğimiz bilgi ve izlenimler raporlaştırılmıştır” ifadelerini kullandı. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Okullar 31 Ağustos'ta uzaktan, 21 Eylül'de kademeli yüz yüze açılacak

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Serhat Güvenç: Taraflar şiddetli bir çatışma istemiyor, amaç iç politika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa