12 Ağustos 2020 02:05

‘Kendimizden vazgeçtik, çocuklarımızı düşünüyoruz’

Aykosan'da konuştuğumuz işçiler ekonomik gidişat nedeniyle hükümete tepkili. İşçiler kendilerini 'geleceksiz' görüyor.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Umut Düzgün BULUT
İstanbul

Türk lirasının dövizler karşısında yaşadığı hızlı erime ve ekonomik krizle birleşen pandemi koşulları yurttaşın canını fena halde yaptı. Milyonlarca işsizin ve salgın sürecinde gittikçe daralan bir yaşam çemberinde nefes almaya çalışan işçi ve emekçilerin hayatı ekonominin iyiye doğru değil daha da kötüye doğru yol aldığına işaret ediyor.

İkitelli Organize Sanayii Bölgesi’nde işçilerle ekonomiyi konuştuk.Ekonomik krizin giderek derinleştiği günlerde döviz kurları da tarihi zirveyi gördü. “Siz ekonomide iyi bir dönemin içinde olduğumuzu düşünüyor musunuz?​” diye sorduğumuz bir işçi, “Ekonomide en kötü dönemi yaşıyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Alım gücümüz yok aldığımız para eve gidene kadar bitiyor böyle bir durumda ekonomi nasıl iyi olabilir? Aldığımız maaşla faturaları bile yatıramıyoruz. Pandemi sürecinde de iş olmadığından mecburen kredi çektik bir de borçlanmış olduk. Borcu borçla kapatmaya çalışıyoruz.”

EMEKLİ AMA HER GÜN İŞ ARIYOR

Emekli olmasına rağmen sanayi bölgesine her gün gelen ve bulduğu günlük işlerde çalışarak geçimini sürdürmeye çabalayan bir yurttaş ise, “Eğer iş bulursam çalışıyorum bulamazsam boş geçiyor. Devlet mesela benim hesaplarıma baksa eğer pandemide ne yaptığımı görür. Benim bir sürü borcum var hepsini erteledim. Bunları bilmiyorlar mı?​” diye sordu. Ekonomik darboğaz nedeniyle iyi olmadığını söyleyen yurttaş, “Durumu iyi olan dövizi altını olan için ekonomi iyidir de benim için öyle değil. Ben isterim ki hep beraber kazanıp çalışıp yiyelim ama öyle değil ki durumumuz. Arkadaşım benden borç istese veremem durumum yok. Bu durumda ekonomi iyi denir mi? Şimdi yaz ayı da geldi mesela kış aylarında faturaya çalıştık şimdi de düğünlere çalışıyoruz” dedi.

İKTİDARA ELEŞTİRİ ÇOK

Yusuf isimli işçi ise, “Biz kendimizden vazgeçtik. Biz artık kendimizi bir tarafa koyduk biz aç da kalırız açıkta da kalırız ama biz çoluk çocuğumuzu düşünüyoruz” diyerek sözlerine başladı. “Onların böyle yaşamaması için onları düşünüyoruz” diyen Yusuf, “Ben bundan bir ay önce hastaneye gittim ve gördüm ki acil haziran başından itibaren 50 TL olmuş. Ben bunu görünce bir defa daha hastalandım tabii” ifadelerini kullandı.

İktidarın ‘şehir hastaneleri’ propagandasını hatırlatan Yusuf şöyle konuştu: “’Kocaman hastaneler yaptık ne güzel oldu’ diyorlar. Bize faydası olmadığı gibi bir de şirketlere yıllarca biz cebimizden para ödeyeceğiz. Peki ama sonra ne olacak? 25 yıl sonra biz yine para ödemeye devam edeceğiz. Biz işçilerin artık sigortasının bir önemi kalmayacak. Bizden katkı payı alıyorlar maaşımızdan bir sürü kesinti yapıyorlar bu gidişle zaten sigortamız da kalmaz hastaneye de tamamen ücretli gideriz. Bunun yanında bir de her sene kesiyor sigorta bizden paramızı. Her ay, her sene para ödüyoruz ne için? Emekli olunca üç beş kuruş para almak için. Yahu benim önümde göreceğim 10 bahar ya var ya yok. Bu tüm arkadaşlarım için geçerli. Peki ben emekli yaşına kadar hayatta olup olmayacağımı bile bilmiyorum. Ne işe yaradı o zaman bu emeklilik? Yani anlayacağın bizim geleceğimiz kalmadı biz artık çoluk çocuğumuzun geleceğine bakıyoruz.”

"HERKES SIKINTI ÇEKECEĞİZ DİYOR, BİZİMKİLER ASLAN KESİLİYOR"

Genç işsizliğine dikkat çeken Yusuf, “Bugün gençlerin hali bile ortada, yıllarca okuyup emek veriyorlar, aileleri cebinden boğazından kesip onlara emek veriyor peki mezun olunca ne oluyor?​” dedi. “Eğer torpili, Ankara’da dayısı yoksa milyonlarca işsizin arasına katılıyor” diyen Yusuf, “Biz bu ekonomiyi 10 yılda düze çıkaramayız. 10 yıl geçse ancak ekonomiyi belki düzeltiriz biraz. Bak mesela Putin çıkıyor ‘Pandemi koşullarından sonra 2 yıl ekonomik sıkıntı çekeceğiz’ diyor. Bir de bizimkilere bakıyoruz, aslan kesiliyorlar. ‘Ekonomimiz süper’ diyorlar. Bir sorun olunca da iç mihraklar, dış güçler diye bahane uyduruyorlar. Yahu çıksınlar aslanlar gibi desinler ki ‘Halkım bizim ekonomimiz kötü biz bu sefaleti, bu yokluğu 2-3 sene çekeceğiz.’ O zaman hiç kimse ben de dahil laf etmem dişimi sıkarım. Ama gelip damadıyla beraber ekonomimiz iyi diyorlar. Nereden söylüyorlar bunu? Pandemide işçilere para dağıtmışlar oradan söylüyorlar. Yahu sen kimin parasını kime verdin? Mayıs ayından itibaren verdiğin para benim işsizlik fonumdan kesilerek bana veriliyor. Bugün mesela beni patron işten çıkarsa ben işsizlik parasını 10 ay değil 6 ay alacağım neden çünkü pandemide 4 ay bana benim paramı verdin” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Boşanmak isteyen Necla’yı darbeden erkek serbest bırakıldı | Necla: Ölmek istemiyorum

SONRAKİ HABER

"Haberlerde kadınların mücadelesini gösteren fotoğraf kullanılmalı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...