18 Nisan 2011 10:56

23-11-7-21-6*

A-4 B-2 C-6 D-10 E-8     2 <  4 < 6  <  8 < 10 Doğru yanıt tabii ki C şıkkı. Yaşları 15 ile 20 arasında değişen öğrenciler ülkenin gündemine düştü. Türkiye'nin birçok yerinde eylemler gerçekleşti. Bu eylemlerden biri de 10 Nisan Pazar günü Taksim'de gerçekleşti. Hayatınd

23-11-7-21-6*
Paylaş
Sıla Söğütlü - Fırat Turgut


X: Umarım sonuç verir eylemlerimiz. Göz göre göre kandırılıyoruz. Gerçekten bir şifre olayı var. İnat ediyorlar ama kanıtlayamıyorlar yok da diyemiyorlar. Sınavın iptal olması gerekiyor ya da katsayıların düşürülmesi gerekiyor. Biz de bunun için toplanıyoruz burada günlerdir.

2X: Çarşamba günkü eyleme de katıldık. Umarım eylemlerimiz sonuca ulaşır. Çünkü her gün yeni bir skandal ortaya çıkıyor. Ve emeklerimiz boşa gitmez.

3X: Şifre olduğu çok açık, elimizde Google'ın verileri de var ama hala sessiz kalıyorlar elbet bir şeyler olacak biz de bunun için uğraşıyoruz.

Duygu Zengin: Biz denek konumundayız, itaat etmek istemiyoruz bu sisteme. Arkadaşlarımız gerek Çarşamba günkü eylemde gerekse daha önceki eylemlerinde şiddete maruz kaldılar. Cumhurbaşkanı ve bakanlar tatmin olduklarını açıkladılar. Biz tatmin değiliz. Biz sadece onların tatmin etmek için kullandıkları araçlarız. Bu yüzden buradayız. Biz sadece şifreleme için burada değiliz. Özgür, anadilde, eşit, barışcıl, bilimsel bir eğitim istiyoruz. Ancak okullarımızda dayatma ve basıya dayalı kendi düşüncelerini empoze etmeye çalıştıkları bir eğitim alıyoruz. Biz bunlar için buradayız. En önemlisi dershanelere gidiyoruz. Dershaneleri gönüllü hapishanelerimiz olarak benimsettiler. Ve buna karşı ortaya çıkan skandallarla üstünü örtmeye çalışıyorlar. Bu nedenle buradayız.

Bir Öğrenci Velisi: Çok üzülüyorum. Ben çocuğumu dershaneye gönderiyorum. Çocukların dediği gibi hapishane resmen dershaneler. Bütün gününü alıyor. Açıkçası çocuklarımızın geleceği nasıl olacak bilemiyorum. Şifrecilere seslenmek istiyorum vicdanları varsa, vicdanlarına bırakıyorum kendilerini bir şekilde açığa versinler.

Suat Yalçın: Burada gördüğünüz gibi tepkimizi dile getiriyoruz. Yine de şundan yanayız daha kalabalık olabilirdik daha fazla sesimizi çıkarabilirdik. Umarım sesimizi duyurabiliriz ve sınav iptal olur, eşitlik adalet gelir. Biz de tatmin oluruz. Birileri çıkıyor açıklama yapıyor tatmin olduk diye. Ama biz tatmin olmadık burada gösteriyoruz işte.

Haydar Gündoğmuş: Her şey göründüğü gibi. Babası zengin, durumu iyi olanlara, daha üst sınıfta olanlara öncelik tanınıyor. Biz de buna karşı tepkimizi ortaya koymak için buradayız. Yapacak çok şey var. 'Babası zengin olan kazanır iyi olan değil' derler, yapacak bir şey yok derler. Ama yapacak çok şey var. Görüyorsunuz insanlar kitlesel bir şekilde gelmişler buraya tepkilerini gösteriyor. Tepkimizi koyacağız devam da edeceğiz başka çaremiz yok.

Mehmet Çiftçi: Sadece kendi yandaşlarına verdiler şifreyi burada milyonlarca insanın hakkını yediler. Yapılan çok ayıp kınıyoruz hepsini. Toplandık burada hakkımızı arıyoruz.

5X: Bu süreç YGS'nin şifrelerinin cemaat tarafından dağıtılması ile alakalı. Bu da AKP'nin gericiliğinin, toplumsal dönüşümünün göstergesi,  binler sokağa dökülüyor. Esas sorun bu düzenin tamamen değişmesi.

Serhat: Sonucu belli bir sınavın yapılmasının saçmalığını düşünüyorum. Madem sonuç belli insanların ailesi dershane vs bir sürü masraf yapıyor, yaptırmasınlar. Temel problem bütün sistemde. Bunun değişmesini istiyoruz.

Ecem: Çok saçma. Her sene aynı şey oluyor. Şifreleme sadece basına dağıtılan kitapçıkta var deniliyor ama basına dağıtılan ve bize verilen kitapçık aynı. Bu da demek oluyor ki bütün kitapçıklar şifreli. Ve kendi yandaşlarına dağıtıyorlar. Buna artık dur demek istiyoruz. Bu seçimde de onları göndereceğiz.

Murat: Yapılan haksızlıklara karşı bir takım önlemler almaya çalışıyoruz ama alamıyoruz. Bir değil, iki değil kaçıncı... KPSS'de de böyle oldu. Engellemeye çalışıyorlar bizi (polis helikopterlerini göstererek) ama başaramayacaklar, biz hakkımızı sonuna kadar arayacağız.

Eda: 11.sınıfım. Bu sene sınava girenlere bu haksızlık yapılıyorsa seneye aynı haksızlığa biz de uğrayacağız. Şimdiden bu eylemleri destekliyoruz. Artık anlasınlar, ÖSYM bu işi yapamıyor.

Kağan: Bence sınavların kaldırılması gerekiyor. Üniversitelere sınavsız geçiş olması gerekli. Biz bunun için buradayız. ÖSYM Başkanı’nı da istifaya davet ediyoruz. Artık korkmadan başkaldırmak gerekiyor.

6X: Biz gençlerin çok haklı olduğunu düşünüyorum. Başımızdaki insanların hep kul hakkından bahsedip 1 milyon 700 bin gencin hakkını yemeleri onların bütün  foyalarını ortaya çıkarmıştır. Artık onları başımızdan indirmemiz gerekli. Ve bu sınavın da mutlaka iptal edilmesi gerekli. Hala tatmin olduk diyorlarsa burada çok büyük bir şike vardır. Kendi yandaşlarına şifreleri vererek iyi bir gelecek sağlıyorlar. Emek gelecek sağlamak için yetmiyor. Ama gençler ayakta ve gelecek bizim için.

Deniz İvgin: İlk defa gençliğin bir sorun hakkında susmadığını görüyoruz. Artık gençliğin kendi sorunlarına sahip çıkacağını düşünüyorum. AKP'nin halka, gençliğe hesap vermesini istiyoruz. Sınavsız, herkesin yeteneğine göre üniversiteye gitmesini istiyoruz.

7X: Sadece sınavın iptalini değil sistemin değişmesini istiyoruz.Bu sistemin getirdiği bir sorun. Bundan dolayı sınavların kaldırılmasını istiyoruz. Nitelikli bir eğitim gelene kadar eylemlerimize devam edeceğiz.

Mert Bitkay: Biz sadece şifre için değil parasız sınavsız üniversite talebimiz için buradayız. Bu kitle umarım sınav iptal olduktan sonra da  bu taleplermiz için biraraya gelir.

*Alfabenin 23. 11. 7. 21. ve 6. harfleri (ŞİFRE)

ÖNCEKİ HABER

Sevim Dağdelen: BM’den ikiyüzlülük dersi

SONRAKİ HABER

11 sendikadan Kampana direnişine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...