11 Ağustos 2020 15:18

Lübnan'daki patlamada ölenlerin sayısı 171'e yükseldi

Beyrut Limanı'da 2700 ton amonyum nitrat bulunan depodaki patlama sonucu ölenlerin sayısı 171'e çıktı, 30-40 civarında kişi ise kayıp. Patlamada ölenlerin en az 34'ünün mülteciler olduğu belirtildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta geçen hafta meydana gelen şiddetli patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı 171'e çıktı.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Müdürü Rick Brennan ile görüşmesi sırasında Beyrut Limanı'ndaki can kayıplarına dair gazetecilere konuştu.

AA'nın haberine göre şu ana kadar ölü sayısının 171'e ulaştığını dile getiren Hasan, şiddetli patlama sonucu hâl'a kayıp durumundaki kişilerin sayısını 30-40 olarak aktardı.

Hasan, yaralılardan 120'sinin yoğun bakımdaki tedavilerinin sürdüğünü ve 1500 civarında da özel tedavi isteyen yaralı olduğunu belirtti.

Dünyanın farklı ülkelerinden Lübnan'a yapılan tıbbi yardımların listesini ordudan teslim aldıklarını söyleyen Hasan, söz konusu tıbbi yardımların ihtiyaç gereği ülkedeki sağlık merkezlerine dağıtılacağını ifade etti.

PATLAMADA EN AZ 34 MÜLTECİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta geçen hafta meydana gelen şiddetli patlamada en az 34 mültecinin yaşamını yitirdiğini, 7'sinin de kayıp olduğunu bildirdi. BMMYK Sözcüsü Babar Baloch, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Beyrut'ta 4 Ağustos'ta meydana gelen ve şu ana kadar ölü sayısının 171'e ulaştığı "ölümcül" ve "yıkıcı" patlamadan üzüntü duyduklarını dile getirdi.

Patlamada en az 34 mültecinin yaşamını yitirdiği, 7'sinin kayıp olduğu ve 20'si ağır, 124 mültecinin de yaralandığı bilgisini paylaşan Baloch, "Sahadaki ekiplerimiz hala çıkan haberleri doğrulamaya çalışıyor ve Beyrut'un yaklaşık 200 bin kişilik mülteci nüfusu arasındaki ölü sayısının daha da artmasından korkuyoruz. Bu patlama, milliyeti veya statüsü ne olursa olsun herkesi etkiledi." ifadelerini kullandı.

BEYRUT LİMANI YENİDEN FAALİYETE HAZIRLANIYOR

Öte yandan ülkenin resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde, Beyrut Limanı'nda yeniden faaliyetlerin başlaması için yolların temizlendiği ve gümrük ofislerinin oluşturulduğu bilgisine yer verildi.

Haberde, yarın itibariyle çalışmaların başlayabileceğine dikkat çekildi. Beyrut Limanı'ndaki konteyner istasyonunun hizmete girmesi çalışmaları kapsamında önceki gün 2 vincin yeniden çalışmaya başladığı bilgisi paylaşılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Patlamada, 163 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 6 bin kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır Beyrut Limanı'ndaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin yol açtığını söylemişti. Bu açıklamanın ardından sosyal medyanın yanı sıra Lübnan ve dünya basınında birçok soru ve ihmal iddiaları gündeme gelmişti ve ülkede büyük protestolar başladı.

Patlamadaki ihmaller ve protestolar nedeniyle hükümet istifa etti. Başbakan Hassan Diyab istifa sonrasında "Yaşanan bu felaket devlet yönetimindeki kronik yolsuzluğun sonucudur" açıklaması yaptı.Cumhurbaşkanı Avn ise yeni bir hükümet kurulana kadar görevde kalmalarını istedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

627 mühendisten ortak açıklama: Örgütlü gücümüzün yok edilmesini reddediyoruz

SONRAKİ HABER

İHD, TİHV, SES: Timtik ve Ünsal derhal tahliye edilmeli, adil yargılanma sağlanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa