11 Ağustos 2020 06:31

Diyarbakır'da temaslı kişilerin pozitif vakaya dönüşme oranında artış söz konusu

Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Diyarbakır'da vakaların artmasında, normalleşme ile şehirlerarası seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının etkisinin büyük olduğunu ifade etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Diyarbakır'da koronavirüs vakalarındaki artışı önce yoğun bakımda yatan hasta sayısı, ardından ise temaslı kişilerin pozitif vakaya dönüşme oranındaki artış izledi. Mayıs ayına kıyasla Türkiye genelinde 1.3 oranında artan temaslı kişilerin pozitif vakaya dönüşme oranı Diyarbakır'da 1.4 kat artış gösterdi. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, normalleşme ile şehirlerarası seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının etkisinin büyük olduğunu ifade etti.

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Diyarbakır'ın pandemi sürecinin ilk 2 ayında vaka sayılarındaki düşüşle dikkatleri üzerine çektiğini hatırlatarak, son 2.5 aylık süreçte ise vaka sayılarının artmaya başladığına dikkati çekti. Artışın yaşanmasında şehirlerarası seyahat kısıtlamasının etkisinin büyük olduğunu ifade eden Çelen, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulmaması ve kalabalık aile yapısının da dezavantaj oluşturduğunu söyledi.

"HASTANELERE BAŞVURULAR ARTTI"

Hastanelere başvuruların arttığına da dikkat çeken Prof. Dr. Kemal Çelen, yoğun bakımdaki yatış sürecinin artmasına paralel olarak yoğun bakım hasta sayısında da artışın yaşandığını söyledi

Çelen devamında şunları şöyledi: "Yoğun bakımlarda ülke genelinde sıkıntı var. Sadece Diyarbakır'a has bir olay değil bu. Çünkü yoğun bakımdaki yatış süreci arttı. Yatış süreci artınca yoğun bakıma ihtiyacı olan kişilerin de artması ile birlikte yoğun bakımlarda ciddi bir yoğunluk oluşmaya başladı."

ÖNCEKİ HABER

Özak Tekstil'de mobbingle işçiler sendika değişimine zorlanıyor

SONRAKİ HABER

Serbest bırakıldı, öldürmeye çalıştı: "Erkek cesareti iktidar ve karakoldan alıyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...