10 Ağustos 2020 17:03

Manisa’daki fabrikalarda artan koronavirüs vakaları protesto edildi

Manisa’da başta Vestel olmak üzere birçok fabrikalarda Kovid-19 vaka sayısının artmasına ilişkin yapılan basın açıklamasında tüm işçilere test yapılması gerektiği vurgulandı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Vestel fabrikasında normalleşme sürecinin ardından yüzlerce işçinin Kovid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından DİSK'e bağlı, Cam Keramik-İş, Tekstil-İş, Gıda-İş Sendikaları üyeleri ve işyeri temsilcilerinin katılımıyla Manolya Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirildi.

Kitle adına konuşan DİSK/Gıda-İş Genel Merkez Yöneticisi Mazhar Uzbek, Turgutlu Lezita,Vestel gibi fabrikalarda yüzlerce işçinin koronavirüse yakalandığını belirterek, "Vestel'de bugüne kadar ona yakın işçinin virüsten dolayı hayatını kaybettiği bilgisini almış bulunmaktayız. Arkadaşlarımızın giderek salgına yakalanmasına rağmen üretimin devam ettiği süreçte işçi ve emekçilerin üzerine yıkılan krizin faturası fabrikalarda çalışan arkadaşlarımızı daha da zor duruma düşürüyor" diye konuştu.

“PATRONLAR İŞÇİLERİN HAYATINI HİÇE SAYIYOR”

Manisa OSB Başkanı Sait Türek'in bir yerel kanalda yaptığı “İşçilerin mesai bittikten sonar tedbirlerini unutup fabrikalara virüs taşıyor, Manisa OSB bünyesinde bir pansiyon inşa edip işçileri dışarıya bırakmasak mı” tarzındaki açıklamalarını eleştiren Uzbek, "Koronavirus pandemisinde bütün topluma evde kal çağrısı yapılırken yeter ki çarklar dönsün mantığıyla işçileri bu çağrının dışında tutarak hayatlarını hiçe sayan patronlar, yeterli önlemleri almadıkları yetmezmiş gibi bir de suçu işçilere atarak çalışma kampları kurmanın planları içerisindeler" dedi.

“BÜTÜN İŞÇİLERE TEST YAPILMALIDIR”

Manisa'da Vestel Fabrikası, Çanakkale Dardanel Fabrikası'nda uygulanmak istenen kapalı çalışma sisteminin insanlık dışı olduğunu belirten Uzbek, yerel yönetimlerin fabrikalardaki denetlemesini ve yaygın test uygulaması gerektiğini söyledi. Uzbek, "Manisa OSB’deki fabrikalar Türk Tabipler Birliği, Manisa Tabip Odası ve sendikaların oluşturulan heyet tarafından denetime açılmalarıdır. Vestel’de 10 işçin hayatını kaybettiği onlarca işçiye de virüs bulaşmasına rağmen fabrikadaki işçilere ve ailelerine test yapılmaması kaygı vericidir. Hızlı bir şekilde şikayet olsun olmasın bütün işçilere yaygın test yapılmalıdır. Test sonucu pozitif olanlar hastanede gelir kaybına uğramadan takip edilmeli ve iş güvenceleri sağlanmalıdır" dedi. Vestel fabrikasında patronun almadığı önlemeler sonucu koronavirüse yakalanarak hayatını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı dileyen Uzbek, "Kula, Turgutlu ve Manisa OSB'deki koronavirüs meselesi işçilerin lehine sonuçlanana kadar, il sağlık müdürlüğü ve valilik, arkadaşlarımız için gerekli önlemleri alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu. (Manisa/EVRENSEL)

Reklam